Śliwki w occie

Pyszne

Przetwory

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.41 z 176 głosów)

Składniki:

  • 1 kg sliwek (najlepsze są węgierki)
  • 1/2 kg cukru
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego lub winnego (6%)
  • 1 łyżka goździków (płaska)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Śliwki umyc, usunać pestki, ułożyć ciasno w przygotowanych słoikach.
  • Z cukru, octu i przypraw ugotować syrop, gorącym zalać słoiki i od razu zamknąć.
  • Słoiki pasteryzować przez 20 minut. Odstawic na conajmniej 2 tygodnie. Po tym czasie śliwki sa gotowe do jedzenia.
  • Syrop z takich śliwek po rozcieńczeniu wodą można uzywać jako napój.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy