Ciasto z rabarbarem i budyniem

Ciasto z rabarbarem i budyniem to pyszny i prosty wypiek, który świetnie sprawdzi się wówczas, gdy mamy ochotę na coś słodkiego na ząb. Ciasto z rabarbarem, budyniem i kruszonką to deser przypominający wielu osobom smak dzieciństwa. Przygotowuje się go niezwykle szybko ze składników, które niemal każdy z nas ma w swoim domu. Do zrobienia tego wypieku najlepiej wykorzystać świeży rabarbar, który można zbierać od kwietnia do końca czerwca. Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem śmietankowym to świetny pomysł dla osób, które zaczynają swoją przygodę z cukiernictwem. Jak zrobić ciasto z rabarbarem? Poniżej podajemy przepis na ciasto z rabarbarem i budyniem, które zawsze się udaje. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto z owocami ciasto z budyniem kruszonka

Czas przygotowania:
60min.
Kalorie:
100 kcal
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.41 z 202 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Mąka pszenna - łyżka 1.

    Ciasto z rabarbarem i budyniem i kruszonką:  Na początku mąkę należy przesiać z proszkiem do pieczenia. Następnie do miski należy wsypać 80 g cukru i 30 g cukru waniliowego.  Należy wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło i dokładnie posiekać nożem. Potem trzeba wrzucić4  żółtka ze szczyptą soli. Wszystkie składniki należy zagnieść na kruche ciasto. Uzyskane kruche ciasto  trzeba podzielić na dwie części. Mniejsza część powinna być  zawinięta w folię i wstawiona do zamrażalnika. Większa część posłuży do wylepienia spodu tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wylepione ciasto należy nakłuć widelcem.

  • Kruche ciasto - spód 2.

    Spód na ciasto z rabarbarem i budyniem należy wstawić do nagrzanego piekarnika na 190 stopni Celsjusza. Ciasto trzeba piec przez około 15 minut do zarumienienia. Podpieczone wyjmujemy i układamy umyty i pokrojony na około 1 cm rabarbar.

  • Budyń 3.

    Następnie trzeba przygotować masę budyniową. 500 ml mleka trzeba zagotować z 60 g cukru. W pozostałym mleku (100 ml) należy rozprowadzić 80 g proszku na budynie śmietankowe. Powstały płyn należy dolać do gotującego się mleka. Masę budyniową należy mieszać aż do zgęstnienia.
    Gotowy budyń należy wylać  równomiernie na rabarbar. 

  • Kruszonka 4.

    Na koniec na tarce na dużych oczkach  należy zetrzeć ciasto wyjęte z zamrażalnika. Ciasto z rabarbarem i budyniem należy piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Zimne ciasto z rabarbarem i budyniem można przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Kalorie: 100

Porady

  • Przy przygotowywaniu ciasta z rabarbarem należy pamiętać o tym optymalnej temperaturze składników, zwłaszcza masła, które powinno być mocno schłodzone. Ważną zasadą jest również niezagniatanie ciasta zbyt długo – powinno ono mieć jak najkrótszy kontakt z ciepłymi dłoniami. 
  • Nasze kruche ciasto z rabarbarem i budyniem śmietankowym możemy przygotować również z innymi owocami, np. truskawkami, malinami czy borówkami. 
  • Zamiast ciasta kruchego możemy przygotować biszkopt z rabarbarem z galaretką agrestową. Jeśli nie mamy świeżego rabarbaru, to z powodzeniem możemy wykorzystać mrożony. 
  • Ciasto z rabarbarem i budyniem możemy posypać cukrem pudrem, a także serwować na ciepło z gałką lodów śmietankowych. 
     

Notka redakcyjna

Ciasto z rabarbarem i bezą 


Ciekawą alternatywą dla naszej propozycji ciasta z rabarbarem i budyniem śmietankowym jest ciasto z rabarbarem i bezą. Jest ono nieco bardziej skomplikowane, ale z całą pewnością smak rekompensuje wysiłek, który włożymy w przygotowanie. Podstawą naszego wypieku jest ciasto kruche, następnie nakładamy na nie masę z rabarbaru, dalej bezę, a na koniec całość posypujemy kruszonką. Najbardziej problematycznym elementem w przepisie na ciasto z rabarbarem i bezą jest przygotowanie… bezy. Najpierw białka (4 szt.) ubijamy na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy do nich cukier (200 g), całość cały czas miksując na wolnych obrotach. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Na koniec dodajemy do niej jeszcze mąkę ziemniaczaną (20 g) i ponownie miksujemy całość na wolnych obrotach. Bezę należy piec na już przypieczonym spodzie kruchym przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upływie tego czasu temperaturę należy zmniejszyć do 70 stopni Celsjusza i piec z termoobiegiem przez kolejne 10 minut. 


Rabarbar z kruszonką 


Świetnym pomysłem na deser z rabarbarem w roli głównej jest crumble, czyli owoce pod kruszonką. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie. Wystarczy pokrojony rabarbar podsmażyć na maśle z cukrem, ekstraktem wanilii i mące ziemniaczanej, a następnie całość przełożyć do formy i zabrać się za przygotowanie kruszonki. Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy masło i całość dokładnie rozcieramy palcami. Dalej wsypujemy cukier puder i cukier wanilinowy i całość ponownie mieszamy za pomocą rąk. Na koniec gotową kruszoną posypujemy przygotowany wcześniej rabarbar i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 35 minut.  
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy