Ciasto z rabarbarem i budyniem to pyszny i prosty wypiek, który świetnie sprawdzi się, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Przygotowuje się je niezwykle szybko ze składników, które niemal każdy z nas ma w swoim domu. Do zrobienia tego ciasta najlepiej wykorzystać świeży rabarbar, który można zbierać od kwietnia do końca czerwca. Poniżej podajemy przepis na ciasto rabarbarowe z kruszonką, które zawsze się udaje.
fot. StockFood
(średnia 4.4 z 204 głosów)
Ciasto kruche: mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Następnie do miski wsypujemy 80 g cukru i 30 g cukru waniliowego. Zimne masło kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski, dalej dokładnie siekamy je nożem. Potem dodajemy 4 żółtka ze szczyptą soli. Wszystkie składniki zagniatamy na kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części. Mniejszą zawijamy w folię spożywczą i wsadzamy do lodówki na 30 minut. Większa posłuży do wylepienia spodu tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto w formie nakłuwamy widelcem.
Podpiekanie ciasta: spód wstawiamy do nagrzanego piekarnika, do 190 stopni Celsjusza. Pieczemy przez około 15 minut do zarumienienia.
Masa budyniowa: 500 ml mleka trzeba zagotować z 60 g cukru. W pozostałym mleku (100 ml) rozprowadzamy 80 g proszku na budynie śmietankowe. Powstały płyn dolewamy do gotującego się mleka. Masę budyniową należy mieszać aż do zgęstnienia.
Ciasto z rabarbarem i budyniem: na przestudzony blat wykładamy masę budyniową. Rabarbar obieramy i kroimy w plastry ok. 1-centymetrowe – układamy na budyniu, lekko dociskając. Na koniec na tarce, na dużych oczkach, ścieramy ciasto wyjęte z lodówki. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu, możemy dodatkowo posypać je cukrem pudrem.
Kalorie: 100
Porady
- Masło do ciasta z rabarbarem i budyniem powinno być mocno schłodzone.
- Możliwe jest również zrobienie ciasta z rabarbarem i budyniem na oleju, jeśli dodatkowo zastąpi mleko krowie roślinnym, a jajko siemieniem lnianym, powstanie wegańska wersja ciasta.
- Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem powinno być zagniatane szybko, żeby miało jak najkrótszy kontakt z ciepłymi dłoniami – tylko do połączenia składników.
- Ciasto z rabarbarem i budyniem możemy przygotować również z innymi owocami, np. truskawkami, malinami czy borówkami.
- Jeśli nie mamy świeżego rabarbaru, to z powodzeniem możemy wykorzystać mrożony.
- Ciasto z rabarbarem i budyniem możemy podać na ciepło gałką lodów śmietankowych i bitą śmietaną.
- Wypieki z rabarbarem przybierają różne formy, dobrze smakuje również ciasto drożdżowe z rabarbarem i budyniem – ale musimy zarezerwować sobie więcej czasu na przygotowanie.
- Najszybszą wersją będzie ciasto ucierane z rabarbarem.
Ciekawą alternatywą dla naszej propozycji jest ciasto z rabarbarem, budyniem i bezą. Jest ono nieco bardziej skomplikowane, ale z całą pewnością smak zrekompensuje wysiłek, który włożymy w przygotowanie. Podstawą naszego wypieku jest ciasto kruche, następnie nakładamy na nie masę budyniową, rabarbar, a na koniec bezę. Całość można dodatkowo obsypać kruszonką.
Przygotowanie bezy: białka (4 szt.) ubijamy na sztywną pianę, ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier puder (200 g), miksujemy na wolnych obrotach. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Na koniec dodajemy do niej jeszcze mąkę ziemniaczaną (20 g) i ponownie miksujemy, nie zwiększając obrotów.
Ciasto z rabarbarem, budyniem i bezą pieczemy na wcześniej podpieczonym spodzie – w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przez 20 minut. Po upływie tego czasu temperaturę zmniejszamy do 100 stopni Celsjusza i pieczemy z termoobiegiem przez kolejne 10–20 minut, a do zrumienienia wierzchu.
Świetnym pomysłem na deser jest crumble, czyli rabarbar pod kruszonką, w którym właśnie to warzywo występuje w roli głównej. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie. Wystarczy pokrojony rabarbar podsmażyć na maśle z cukrem, ekstraktem wanilii i mąką ziemniaczaną, a następnie całość przełożyć do formy i zabrać się za przygotowanie kruszonki.
Kruszonka: przesianą mąkę wsypujemy do miski (80 g), dodajemy zimne masło (50 g) i całość dokładnie rozcieramy palcami. Dosypujemy cukier puder (50 g) i cukier wanilinowy (małe opakowanie), całość ponownie mieszamy za pomocą rąk. Ciasto wsadzamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ścieramy ją na rabarbar. Crumble pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 35 minut.
Komentarze