Kruche ciasto z rabarbarem to wypiek, który wielu z nas przypomina dzieciństwo. Chrupki maślany spód ze słodko-kwaśnym rabarbarowym nadzieniem przenosi nas do babcinej kuchni już od pierwszego kęsa. Jak upiec to ciasto, żeby smakowało jak dawniej? Oto tradycyjny przepis na kruche ciasto z rabarbarem, który zawsze się udaje!
stockfood
(średnia 4.38 z 206 głosów)
Ciasto kruche: mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Dorzucamy zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy cukier, jajko oraz śmietanę i wszystko szybko zagniatamy na gładkie ciasto.
Wałkowanie: gotowe ciasto dzielimy na pół, jedną część rozwałkowujemy, a drugą część wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy na nią ciasto.
Rabarbar: obieramy go, odcinamy końcówki i kroimy w plasterki. Następnie posypujemy cukrem i dokładnie mieszamy.
Piekarnik: rozgrzewamy go do 180 stopni Celsjusza.
Składanie warstw: blat ciasta delikatnie posypujemy bułką tartą, a następnie wykładamy na niego pokrojony rabarbar z cukrem. Na wierzch ścieramy zamarznięte ciasto na tarce o grubych oczkach.
Pieczenie: ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Podanie: kiedy kruche ciasto z rabarbarem wystygnie, posypujemy je cukrem pudrem.
Porady
- Żeby rabarbar jak najdłużej zachował świeżość, warto owinąć go wilgotnym ręcznikiem papierowym albo ściereczką. Dzięki temu, pozostanie świeży i chrupiący do 3 dni. Najlepiej jednak zużyć go jak najszybciej, bo wtedy będzie najsmaczniejszy.
- Kruche ciasto można wzbogacić cynamonem, wanilią czy ulubionym aromatem. Jeśli lubimy odświeżającą nutę cytrusów, dodajmy startą skórkę z cytryny lub limonki. Świetnie smakuje też ciasto z rabarbarem i kakao, wystarczy zagnieść odrobinę z pozostałymi składnikami.
- Gotowe kruche ciasto z rabarbarem należy przechowywać pod przykryciem lub w zamkniętym pojemniku, ale poza lodówką. Kruche ciasto pod wpływem niskiej temperatury stwardnieje i nabierze wilgoci i tym samym straci swoją chrupkość.
- Spód możemy dodatkowo podpiec przez 15 minut, wtedy cały czas pieczenia skracamy do 45 minut.
Aby kruche ciasto z rabarbarem wyszło idealnie, warto trzymać się kilku ważnych zasad:
Ile piec kruche ciasto z rabarbarem? Czas pieczenia zależy oczywiście od wielkości i grubości naszych placków, ale upieczenie dużej blachy ciasta zajmuje zwykle około 45 minut.
Podstawowy przepis możemy wzbogacić wieloma pysznymi dodatkami, które sprawią, że ciasto wyjdzie jeszcze smaczniejsze. Sprawdzą się tu:
Powyższy przepis można też urozmaicić, dodając inne owoce. Rabarbar świetnie smakuje w połączeniu z:
Klasyką gatunku, która zawsze się sprawdza jest również kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami.
Rabarbar to wdzięczny składnik wielu pysznych deserów. Do czego jeszcze, poza ciastami, warto go dodać? Popularnym przysmakiem, który wszyscy pamiętamy z dzieciństwa, jest ciasto drożdżowe z rabarbarem. Może być to zarówno drożdżówka na dużą blachę, jak i małe drożdżowe bułeczki, ślimaczki czy rogaliki.. Innym pomysłem może być również mus z rabarbaru bądź rabarbarowa konfitura. Rabarbar pysznie smakuje też zapieczony w cieście francuskim lub jako dodatek do kremowego sernika. My szczególnie polecamy puszyste i wyrośnięte racuchy z rabarbarem.
Komentarze