Kompot rabarbarowy

Domowy kompot z rabarbaru - najlepszy dodatek do obiadu. Smakuje pysznie jeszcze na gorąco, ale równie smaczny jest po przestudzeniu. Kompot z rabarbaru to obowiązkowy napój na wiosnę i lato. Ciekawym uzupełnieniem tego napoju będzie sok z cytryny, a także aromatyzowany cukier - przykładowo cukier waniliowy sprawi, że kompot rabarbarowy będzie jeszcze smaczniejszy! Sprawdźcie nasz podstawowy przepis na kompot z rabarbaru domowym sposobem. Do wypicia latem lub zawekowania do słoików na zimę!

dodany przez: mojegotowanie

Napoje kompot

Czas przygotowania:
20min.
Kalorie:
48.17 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 207 głosów)


Kroki przygotowania:

  • rabarbar 1.

    Z rabarbaru ściągamy czerwone włókna, łodygi kroimy w kawałki (ok. 4cm). W garnku gotujemy wodę z cukrem (nie wsypujmy od razu całej szklanki, żeby kompot z rabarbaru nie był za słodki, później można dosłodzić). Kawałki rabarbaru parzymy wodą, następnie dodajemy do gotującego się syropu. Gotujemy to wszystko razem przez kilkanaście minut.

  • rabarbar 2.

    Jak zależy nam, aby kompot z rabarbaru ładnie wyglądał, to uważamy, by rabarbar się nie rozgotował, tj. pilnujemy go w ostatnich minutach gotowania. Po ugotowaniu można dodać trochę soku z cytryny lub dosłodzić, wszystko zależy od upodobań. Nie należy za bardzo schładzać kompotu rabarbarowego, gdyż to spowoduje zaniknięcie delikatnego smaku i zapachu rabarbaru. Przed podaniem można lekko oszronić szklanki cukrem i dodać plasterki cytryny. Kompot rabarbarowy to jeden z najlepszych, domowych napojów na lato – lub do zapasów do domowej spiżarni.

Kalorie: 48.17

Węglowodany: 11.4

Tłuszcz: 0.17

Białko: 0.35

Ilość porcjii: 4

Porady

Jak ugotować kompot z rabarbaru? Z naszym przepisem na pewno się uda. Lista składników nie jest długa - kompot z rabarbaru to przede wszystkim główny składnik, woda jako baza i smakowe dodatki. Tu przyda się głównie słodzidło - zazwyczaj cukier, ale może to być też cukier trzcinowy lub syrop z agawy. Słodyczy dodadzą też inne owoce. Warto sprawdzić m.in. jak ugotować kompot z rabarbaru i truskawek.

Notka redakcyjna

Jak wykorzystać w kuchni rabarbar - kompot to jeden z pomysłów, który sprawdzi się na początek. Przepis na kompot z rabarbaru nie jest trudny, a w sezonie dodatkowo nie będzie drogi.

Jak zrobić kompot z rabarbaru

Rabarbar należy dokładnie umyć, oczyścić i obrać - choć niektórzy ten ostatni krok pomijają. Warto pamiętać, że ze względów zdrowotnych kompot z rabarbaru powinniśmy spożywać w umiarkowanych ilościach. Rabarbar z wodą i dodatkami gotujemy - dokładna instrukcja i wskazówki w krokach przygotowania powyżej. Częstym pytaniem jest jednak, jak długo gotować kompot z rabarbaru. Jeśli nie zależy nam na klarownym wyglądzie to nie musimy się tak przyjmować dokładnym czasie, lub ewentualnie odcedzić kompot rabarbarowy, ale w krokach przegotowania powyżej podpowiadamy, jak ugotować taki perfekcyjny kompot z rabarbaru jak na zdjęciu powyżej.

Kompot z jabłek i rabarbaru

Ciekawy przepis na kompot z rabarbaru to dodanie do gotowania również polskich, smakowitych jabłek. Kompot z jabłek i rabarbaru zaczynamy od zparzenia lub dokładnego umycia swoich jabłek. Kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne (z nich można zrobić ocet jabłkowy domowym sposobem). Jabłka na kompot z jabłek i rabarbaru najlepiej pokroić na cząstki - nie kroimy zbyt drobno, bo się rozpadną za bardzo w trakcie gotowania. Razem z oczyszczonym rabarbarem zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 30 minut, dosładzając cukrem według uznania, na 5 minut przed końcem gotowania. Taki kompot z jabłek i rabarbaru doskonale orzeźwia!

 
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy