Kompot rabarbarowy

Domowy kompot z rabarbaru - najlepszy dodatek do obiadu. Smakuje pysznie jeszcze na gorąco, ale równie smaczny jest po przestudzeniu. Kompot z rabarbaru to obowiązkowy napój na wiosnę i lato.

Dodany przez:

Zimne

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3.54 z 13 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 5 łodyg rabarbaru
  • szklanka cukru
  • ew. sok z cytryny
  • 2 litry wody

Przygotowanie

  1. Z rabarbaru ściągamy czerwone włókna, łodygi kroimy w kawałki (ok.4cm)
  2. W garnku gotujemy wodę z cukrem (nie wsypujmy od razu całej szklanki, żeby kompot z rabarbaru nie był za słodki, później można dosłodzić). Kawałki rabarbaru parzymy wodą, następnie dodajemy do gotującego się syropu.
  3. Gotujemy to wszystko razem przez kilkanaście minut. Jak zależy nam na ładnym wyglądzie kompotu z rabarbaru, to uważamy by rabarbar się nie rozgotował, tj.: pilnujemy go w ostatnich minutach gotowania. Po ugotowaniu można dodać trochę soku z cytryny lub dosłodzić, wszystko zależy od upodobań.
  4. Nie należy za bardzo schładzać kompotu, gdyż to spowoduje zaniknięcie delikatnego smaku i zapachu rabarbaru.
  5. U mnie na zdjęciu kompot z rabarbaru z rozgotowanym rabarbarem, czyli taki jak lubię. Polecam przepis!
obiad deser wegetariańska napoje kompot rabarbar kompot z rabarbaru
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze