Sałatka ziemniaczana do grilla

Sałatka ziemniaczana do grilla pasuje jako do ryby, kiełbasy czy karkówki. Jest to również świetna propozycja dla wegan i wegetarian do warzywnych szaszłyków. Można przygotowywać ją zarówno ze starych, jak i młodych ziemniaków. To dobry sposób na urozmaicenie posiłku na świeżym powietrzu, z pewnością zaskoczymy nią swoich gości. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sałatki potrawy na grilla

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.44 z 197 głosów)

Sałatka ziemniaczana do grilla - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Sos do sałatki ziemniaczanej: mieszamy oliwę z oliwek, z sokiem z cytryny i miodem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 

  • 2.

    Przygotowanie ziemniaków:  ziemniaki w mundurkach gotujemy do miękkości. czas jest zależny od wielkości, ale zazwyczaj jest to 20–25 minut. Następnie odlewamy je, odparowujemy w garnku przez chwilę. Potem na patelni rozgrzewamy olej i smażymy ziemniaki na złoty kolor. Tak przygotowane odstawiamy do ostudzenia.

  • 3.

    Sałatka ziemniaczana do grilla: migdały prażymy na suchej patelni, często mieszając, żeby się nie przypaliły. Potem ziemniaki łączymy z rzodkiewką, roszponką i rukwią wodną. Polewamy sosem i posypujemy prażonymi migdałami.

Porady

  • Na sałatkę ziemniaczaną do grilla najlepiej sprawdzą się ziemniaki typu A, ponieważ po ugotowaniu zachowują one swoją konsystencję i nie rozpadają się. Jednocześnie zawierają one stosunkowo mało skrobi. Wśród popularnych w Polsce ziemniaków typu A można wymienić: Lord, Impala, Vineta, Denar.
  • Przepis na sałatkę ziemniaczaną można nieco zmodyfikować. Dobrym pomysłem jest przygotowanie sałatki ziemniaczanej na grilla z boczkiem. Wystarczy tylko pokroić boczek w kostkę i usmażyć go na patelni.
  • Sałatkę ziemniaczaną na grilla najlepiej zaserwować w dużej salaterce ze sztućcami do nakładania sałatek.
  • Zamiast naszej propozycji dressingu do sałatki ziemniaczanej na grilla, możemy przygotować inny. Dobrze sprawdzi się sos z jogurtu naturalnego, majonezu, musztardy i soku z cytryny.
  • Sałatkę ziemniaczaną można przygotować z młodych ziemniaków. Wtedy nie należy obierać ich, tylko dokładnie wyczyścić i ugotować w mundurach. Warto pamiętać, że zazwyczaj młode ziemniaki wymagają nieco dłuższego gotowania.
  • Jeśli chcemy zaostrzyć smak możemy przygotować sałatkę ziemniaczaną do grilla z ogórkiem – konserwowym lub kiszonym. Sprawdzi się też cebulka, grzyby, np. marynowane pieczarki lub świeże, wcześniej podsmażone.

Notka redakcyjna

Sałatka ziemniaczana do grilla – jak przygotować ziemniaki

Ważnym punktem przepisu są ziemniaki, dlatego istotne jest ugotowanie ich w dobry sposób. Z pozoru jest to bardzo prosta czynność, przy której zazwyczaj popełniamy sporo błędów. Jeśli już dysponujemy typem ziemniaków odpowiednim do sałatek (najlepsze są typu A), to należy je obrać lub dokładnie wymyć (jeśli mamy zamiar ugotować je w mundurkach). Ziemniaki zawsze należy wkładać do gorącej (ale nie wrzącej) wody. Dzięki temu nie stracą one wielu swoich cennych wartości odżywczych. Do garnka należy wlać tyle wody, by lekko je zakrywała – zbyt mała ilość może sprawić, że niektóre się nie ugotują, z kolei zbyt duża może wydłużyć czas ich gotowania.

Ziemniaki zwykle gotujemy przez 15–20 minut (w zależności od rodzaju ziemniaków i wykorzystywanej kuchenki/palnika). Najlepiej gotować je pod przykryciem. Ważną czynnością jest także odpowiednie posolenie. Optymalnie jest sypać sól na gorącą wodę, tuż przed włożeniem do niej ziemniaków. Na dwa litry wody należy wsypać ok. 7 g soli.

Ziemniaki gotować bezpośrednio przed jej podaniem i zjedzeniem. Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości, to po ugotowaniu powinniśmy przechowywać je w lodówce przez maksymalnie kilka godzin. Ciekawą propozycją będzie też zrobienie ziemniaków na grillu, razem z mięsem lub innymi warzywami.

 

Sałatka ziemniaczana do grilla – z czym podawać

Sałatka ziemniaczana do grilla jest na tyle uniwersalna, że pasuje właściwie do wszystkich potraw. Dobrze sprawdzi się zarówno do ryb (np. pstrąga lub łososia), karkówki, schabu z grilla, kiełbasy (również białej), jak i do warzyw (bakłażana, papryki lub miksu w formie szaszłyków).


Tego rodzaju sałatka ziemniaczana jest bardzo sycąca, więc równie dobrze może być podawana jako oddzielne danie. Można ją też wzbogacić o dodatek fety lub małych kulek mozzarelli.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy