Sałatka ziemniaczana do grilla pasuje do tradycyjnej kiełbasy lub karkówki, a także do mniej popularnych dań, takich jak pstrąg lub łosoś. Jest to również świetna propozycja dla wegetarian, którzy w sezonie letnim zajadają się warzywnymi szaszłykami. To dobry sposób na uzupełnienie sycącego posiłku na świeżym powietrzu. Najlepsza sałatka ziemniaczana do grilla z ogórkiem, rzodkiewką i koperkiem zachwyci każdego miłośnika barbecue.
Archiwum prywatne
(średnia 4.44 z 197 głosów)
Ziemniaki: szorujemy do czysta za pomocą szczoteczki. Wkładamy je do zimnej, osolonej wody. Gotujemy w mundurkach do miękkości, przez około 20–25 minut (czas zależy od wielkości ziemniaków). Następnie odlewamy je i odparowujemy w garnku. Kiedy przestygną, obieramy i kroimy w sporą kostkę.
Pozostałe składniki: koperek i szczypiorek opłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy na ręczniku papierowym. Zostawiamy kilka ładnych listków do dekoracji, a resztę siekamy. Rzodkiewkę pozbawiamy liści i ogonków, a następnie ją myjemy. Ogórki wyjmujemy z zalewy i osuszamy. Oba składniki kroimy w kostkę. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym.
Sałatka ziemniaczana do grilla: ziemniaki, ogórki i rzodkiewkę umieszczamy w dużej salaterce. Posypujemy je koperkiem i szczypiorkiem. Polewamy dressingiem jogurtowym. Delikatnie mieszamy, żeby wszystkie składniki równomiernie pokryły się ziołami i sosem. Serwujemy w miseczce lub na talerzyku, do dań z grilla. Dekorujemy koperkiem.
Porady
- Jakich zamienników użyć, żeby powstała sałatka ziemniaczana do grilla dla osób na diecie roślinnej? Wystarczy przyrządzić wegański majonez sojowy lub na wodzie z gotowania ciecierzycy (aquafaba). Kremowy sos można też zamienić na prosty dressing z oliwy, musztardy i soku z cytryny.
- Najlepsza sałatka ziemniaczana do grilla powstaje z ziemniaków typu A, ponieważ po ugotowaniu zachowują one swoją konsystencję i nie rozpadają się, a jednocześnie zawierają stosunkowo mało skrobi.
- Podany przez nas przepis można nieco zmodyfikować. Dobrym pomysłem jest dodanie do sałatki surowego czosnku lub musztardy francuskiej, które często wzbogacają potrawy z ziemniaków.
- Sałatka ziemniaczana na grilla to doskonały pomysł na wykorzystanie nowalijek. Pamiętajmy, że młode bulwy najlepiej gotować w mundurkach i trzeba je wcześniej dokładnie oczyścić z ziemi. Można to zrobić za pomocą szczoteczki lub szorstkiej strony gąbki do naczyń. Z ziemniakami doskonale komponują się także młode rzodkiewki. Jeśli udało nam się kupić pęczek z ładnymi, jędrnymi liśćmi, je także możemy wrzucić do sałatki. Mają mnóstwo antyoksydantów i dodadzą daniu zieleni.
- Ogórki kiszone nadają sałatce charakterystyczny kwaskowy smak i aromat, ale równie dobrze możemy wykorzystać ogórki konserwowe lub inne warzywa z zalewy, takie jak piklowana cebulka lub marynowane grzyby.
Na polskim stole nie może zabraknąć ziemniaków, tym bardziej jeśli mowa o drewnianej ławie lub plastikowym stoliku turystycznym, który ustawiamy na działce, przygotowując się do imprezy na świeżym powietrzu. Te uniwersalne bulwy świetnie komponują się z daniami mięsnymi i nie inaczej jest w przypadku potraw typu barbecue. Nasza sałatka z rzodkiewką, ogórkiem i koperkiem to tylko jedna z propozycji. Sałatka na grilla z ziemniakami występuje także pod innymi postaciami. Oto kilka przykładów:
Sałatka z ziemniaków do grilla jest na tyle uniwersalna, że pasuje właściwie do wszystkich potraw. Dobrze sprawdzi się zarówno do ryb (np. pstrąga lub łososia), jak i mięs: karkówki, schabu lub żeberek z grilla, a także kiełbasy (również białej). Nie sposób nie wspomnieć tutaj o daniach wegetariańskich, takich jak bakłażan z grilla lub szaszłyki warzywne.
Tego rodzaju sałatka ziemniaczana jest dosyć sycąca, więc równie dobrze może być podawana jako oddzielne danie, nie tylko podczas imprezy na świeżym powietrzu. Można ją wzbogacić o dodatek fety lub małych kulek mozzarelli, a także wkładkę mięsną w postaci grillowanego kurczaka.
Trzeba przyznać, że sałatka ziemniaczana z ogórkiem i koperkiem to jeden z lepszych pomysłów na dodatek do potraw z grilla. Wybór tzw. zimnej płyty na spotkanie ze znajomymi na świeżym powietrzu w dużej mierze zależy jednak od dań głównych. Jeśli w naszym menu na grilla znajdują się takie hity polskich imprez jak kiełbasa, boczek i żeberka, może warto pomyśleć o mniej sycącej, lekkiej, zielonej sałatce. Oto kilka propozycji:
Komentarze