Sałatka z serem halloumi z dodatkiem rukoli, pomidorków, ogórka i cebuli to doskonale zbalansowana kompozycja smaków. Dodatkowo przełamana lekko słonym smakiem oliwek. Jest niesamowicie lekka, a przy tym bardzo sycąca. Z powodzeniem sprawdzi się jako samodzielny posiłek lub smaczny dodatek do pieczonego mięsa. Sałatkę z serem halloumi możemy zabrać ze sobą do pracy, szkoły, a nawet na piknik.
Getty Images
(średnia 0 z 0 głosów)
Ser halloumi: kroimy go w grube plastry. Patelnię grillową smarujemy olejem. Następnie rozgrzewamy ją i kładziemy na niej ser. Smażymy go po 2 minuty z każdej strony.
Cytryna: kroimy ją na pół. Będziemy potrzebować tylko jednej połówki owocu, z której należy wycisnąć sok.
Warzywa: z cebuli zdejmujemy łuski i kroimy w piórka. Ząbek czosnku obieramy, a następnie przepuszczamy przez praskę. Pozostałe warzywa myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Pomidorki kroimy na pół, a ogórek w plasterki.
Dressing: czosnek łączymy z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Całość doprawiamy solą.
Sałatka: grillowany ser kroimy na mniejsze kawałki. Następnie łączymy go z cebulą, rukolą i pozostałymi warzywami. Całość polewamy dressingiem.
Porady
- Sałatkę z serem halloumi możemy przygotować również na bazie sałaty lodowej, pekińskiej, roszpunki bądź szpinaku. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby połączyć je ze sobą. W ten sposób rewelacyjnie wzbogacimy smak i wartość odżywczą dania.
- Pomidorki koktajlowe z powodzeniem zastąpimy pomidorami malinowymi. Ważne jest, żeby były słodkie i soczyste.
- Przed dodaniem cebuli możemy zalać ją zimną wodą i moczyć przez około 15 minut bądź polać wrzątkiem. Dzięki temu będzie miała łagodniejszy smak.
- Potrawę warto wzbogacić również o owoce np. granat, świeżą, pokrojoną pomarańczę. Taki dodatek nada naszej sałatce orzeźwiającej, cytrusowej nuty.
- Jeśli chcemy, z powodzeniem możemy użyć innego dressingu. Do sałatki z grillowanym serem halloumi wspaniale pasuje sos musztardowo-miodowy, czosnkowy, koperkowy lub winegret.
- Potrawę serwujemy zazwyczaj ze świeżym domowym chlebem, bułeczką, bagietką bądź grzankami. Świetnie smakuje także solo lub w towarzystwie pieczonego mięsa.
- Gotową sałatkę możemy posypać oregano, bazylią lub tymiankiem. Polecamy użyć świeżych ziół, odznaczają się nieco delikatniejszym aromatem i smakiem od tych suszonych.
Komentarze