Sałatka bawarska z szynką - szybka, pyszna i prosta. Ten przepis z kuchni niemieckiej łączy się z ziemniakami - można ją podać na dwa sposoby. Zobacz, jak zrobić sałatkę bawarską.
StockFood
(średnia 4.45 z 159 głosów)
Przygotowanie warzyw: ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Rzodkiewki myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Szczypiorek siekamy, a ogórki kroimy w kostkę. Gotowe ziemniaki odcedzamy, kroimy w kostkę.
Przygotowanie sałatki: Szynkę kroimy na kawałki - paski lub kostkę. Opcjonalnie - gotujemy w tym czasie jajka na twardo, kroimy.
Podanie: ziemniaki przesmażamy na odrobinie oleju lub dodajemy do reszty składników. Dodajemy majonez, musztardę i przyprawy do smaku. Całość mieszamy i podajemy. Sałatka będzie pyszna, jak smaki przegryzą się w lodówce.
sałatki, dania główne - zobacz inne inspiracjePorady
- Aby przygotować dobrą sałatkę bawarską postaw na ziemniaki sałatkowe, takie kartofle oznaczone są typem A lub AB.
- Do przygotowania sałatki bawarskiej możemy wykorzystać zarówno ogórki kiszone, jak i konserwowe.
- Klasyczna sałatka bawarska ma w składzie czerwoną cebulę, ale można wymienić ją na żółtą. Nie polecamy białej cebulki oraz dymki.
- Tradycyjna sałatka bawarska nie ma w swoim składzie majonezu.
- Ziemniaki można podać na 2 sposoby - smażone jak w przepisie lub gotowane i połączone z resztą składników po przestudzeniu - będą pyszne z majonezem i musztardą jako dressing sałatki.
- Sałatka bawarska w niektórych wariacjach ma dodatkowo podane jajko na twardo - danie będzie wtedy bardziej sycące.
- Jak doprawić sałatkę? Sałatka bawarska na ostro może być wzbogacona o pieprz cayenne albo ostrą paprykę w proszku. Jeśli lubisz łagodne smaki, pozostań przy soli i pieprzu.
- Sałatka bawarska pojawia się w menu różnych restauracji - często wykorzystuje ją Magda Gessler w programie "Kuchenne rewolucje". Powyższy przepis udowadnia, że łatwo odtworzyć ją we własnej kuchni.
- W przepisie ziemniaki są pokrojone w kostkę, natomiast możesz też pokroić je w plasterki.
- Sałatkę bawarską możesz wzbogacić, dodając od niej podsmażony boczek, a także kiszoną kapustę. Do tego zimne piwo i przepis na dobrą imprezę gotowy.
- Sałatka bawarska dobrze smakuje zarówno z ciepłymi, jak i zimnymi ziemiankami. Jeśli chcesz podać sałatkę z podsmażanymi ziemniakami, zrezygnuj z majonezu.
- Sałatkę bawarską możesz podać na dwa sposoby. Z pieczonymi ziemniakami i pozostałymi składnikami wymieszanymi ze sobą, ale podanymi obok ziemniaków lub gotowanymi ziemniakami połączonymi z innymi składnikami, czyli tak jak podaje się typowe sałatki z majonezem.
Komentarze