Sałatka z pieczarkami marynowanymi

Sałatka z pieczarkami marynowanymi z dodatkiem kukurydzy, jajka i jabłka to świetna propozycja na każdą okazję. W wielu domach pojawia się na święta, urodziny i na sylwestra. Jej wykonanie jest bardzo proste i szybkie, a składniki są stosunkowo tanie. Jak zrobić ten przysmak? Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na sałatkę z pieczarkami. Gwarantujemy, że będziecie ją robić częściej.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sałatki

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.42 z 171 głosów)

Sałatka z pieczarkami marynowanymi - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Jajka: gotujemy je na twardo, przez 7-9 minut. Gdy ostygną, obieramy je ze skorupek i kroimy w kostkę.

  • 2.

    Przygotowanie składników: odsądzamy z zalewy kukurydzę konserwową (duża puszka, ok. 285 g po odsączeniu), ogórki kiszone i pieczarki marynowane (ok. 300 g). Kilka pieczarek odkładamy do dekoracji, a resztę kroimy na drobne kawałki. A ogórki kiszone w kostkę. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę lub cieniutkie słupki.

  • 3.

    Łączenie składników: kukurydzę wrzucamy do miski, do niej dodajemy ogórki, jabłko, kukurydzę i pieczarki. Do tego dodajemy majonez i Ugotowane jajka drobno siekamy, a ugotowany ryż odsączamy i wszystko wrzucamy do miski. Dodajemy majonez, musztardę, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy.

  • 4.

    Podawanie: sałatka z pieczarkami marynowanymi najlepiej smakuje po 1-2 godzinach spędzonych w lodówce. Przed podaniem można udekorować ją natką pietruszki.

Porady

  • Zamiast pieczarek marynowanych można też użyć innych grzybów w occie, na przykład kurek czy prawdziwków. 
  • Można użyć również pieczarek bez octu. Wcześniej należy je obgotować przez 10 minut lub podsmażyć na patelni.
  • Sałatka z pieczarkami marynowanymi najlepiej smakuje kilka godzin po przygotowaniu. W lodówce bez problemu postoi 3 dni.
  • Sałatka z pieczarkami marynowanymi warstwowa? Jak najbardziej - może być podana w dużej salaterce, ale również w pojedynczych porcjach. Wystarczy ułożyć składniki na talerzu w wieżyczkę przy pomocy specjalnej obręczy. 
  • Ciekawym i pysznym sposobem podania jest również napełnienie sałatką kruchych spodów do babeczek. 

Notka redakcyjna

Sałatka z pieczarkami marynowanymi - inne warianty

Jeśli chcemy, żeby sałatka z pieczarek marynowanych była bardziej sycąca, może dodać do niej:

  • ryż - z tym składnikiem nie może być przechowywana dłużej niż 3 dni,
  • ziemniaki - ugotowane w mundurkach lub upieczone w skórkach w piekarniku,
  • makaron - typu świderki, rurki, ważne, żeby nie był zbyt drobny.

Jeśli chodzi o dodatki, ten przepis jest prawdziwym polem do popisu kulinarnej kreatywności. Jednak można do tego dodać jeszcze posiekany por, starty na drobnych oczkach ser żółty, fasolę białą lub czerwoną, a także groszek konserwowy. Pysznym akcentem będą też suszone pomidory lub oliwki.

Fanom bardziej treściwych sałatek z mięsnym składnikiem, polecamy:

  •  szynkę - pokrojoną w kostkę; koniecznie dobrej jakości,
  • kurczak - grillowany, pieczony bądź podsmażony na patelni,
  • ryby - może to być wędzony łosoś, makrela czy śledź w occie.

Jaki sos do sałatki z pieczarek?

Przepis na sałatkę z pieczarkami najczęściej zawiera po prostu majonez - najlepiej domowy. Możemy zamienić go jednak na sos czosnkowy, koperkowy, chrzanowy czy musztardowy. Dobrym pomysłem jest też dolanie do sosu odrobiny wody z ogórków kiszonych - nie więcej jednak niż 45 ml. Ten dodatek sprawi, że potrawa nabierze jeszcze więcej smaku.

Jeśli liczycie kalorie, możecie łatwo odchudzić sos, zastępując majonez ukwaszoną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Taka sałatka z pieczarek marynowanych będzie tak samo smaczna, a dużo mniej kaloryczna.

Jeśli mamy zamiar przygotowywać sałatkę w wersji warstwowej, możemy przełożyć jedną warstwę innym sosem, a kolejną innym. Będzie miała wtedy jeszcze więcej smaku, przechodzącego przez kolejne piętra składników. 

Sałatka z pieczarek - dodatki

Świetnym pomysłem jest wzbogacenie sałatki chrupiącym akcentem, takim jak uprażone pestki słonecznika lub dyni. Doskonale sprawdzą się tu również orzechy, na przykład migdały, pistacje czy orzechy włoskie. Ciekawą opcją będą suszone owoce: rodzynki, żurawina lub morela. Do tego przepisu doskonale pasują też świeże zioła, takie jak koperek, szczypiorek lub natka pietruszki. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy