iStock
5 (1)
Sałatka z burakiem to świetna propozycja na lekką kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. Słodkie buraki, krucha rukola, aksamitny ser feta i chrupiące orzechy włoskie to przepis na gwarantowany sukces. Może być traktowana jako samodzielna potrawa, podana np. z grzankami. Sałatka z burakami jest bardzo zdrowa, a do tego niezwykle prosta w wykonaniu.
buraki 3 szt.
rukola 150 g
feta 150 g
orzechy włoskie 40 g
oliwa extra vergine 25 ml
miód 15 ml
musztarda 15 g
czosnek 1 ząbek
sok z cytryny 30 ml
sól 5 g
pieprz 3 g
Buraki: piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Buraki średniej wielkości myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Zawijamy je w folię aluminiową i pieczemy ok. 1 godzinę lub do miękkości. Upieczone studzimy, obieramy i kroimy w kostkę lub plastry.
Przygotowanie składników: orzechy włoskie prażymy na suchej patelni, często nią potrząsając. Fetę kroimy w kostkę lub kruszmy na mniejsze kawałki.
Dressing: miód i oliwę przekładamy do miseczki. Dodajemy sól i pieprz. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, dokładamy do miseczki, wlewamy sok z cytryny. Mieszamy do uzyskania jednolitej emulsji.
Ułożenie na talerzach: na 4 talerze rozkładamy rukolę, buraki i fetę. Sałatkę z burakiem posypujemy prażonymi orzechami.
Porady
- Sałatka z burakiem jest bardzo zdrową i prostą propozycją na szybki posiłek. Możemy podać ją np. święta Bożego Narodzenia, dodając do niej rybę, np. śledzie – matiasy czy tuńczyka lub zrobić efektowną sałatkę warstwową. Możemy wzbogacić ją o lekki jogurt lub śmietanę oraz szczypiorek bądź drobno pokrojoną cebule.
- Do sałatki z buraka i rukoli zamiennie możemy użyć szpinak baby lub mieszankę obu tych składników.
- Ciekawą, szybką do przygotowania propozycją jest sałatka z ugotowanych buraków z dodatkiem jajka na twardo z kiszonym ogórkiem i majonezem.
- Polecamy skropić sałatkę na bazie buraków octem balsamicznym. Pysznie podbija on smak użytych składników.
- Jako dodatek możemy przygotować grzanki lub tosty z ulubionym serem.