Chipsy z boczku są bardzo proste w wykonaniu, możemy je przygotować w zaledwie kilka minut. Podstawą, a zarazem jedynym składnikiem, są plastry wędzonego, najlepiej surowego boczku, które smażymy na złoto na patelni. Mogą być dodatkiem do wielu potraw, np. zup – zwłaszcza kremów, sałatek, kanapek, burgerów. Możemy także chrupać je podczas oglądania filmu, ale tu zalecamy umiar ze względu na kalorie. Zapraszamy po banalnie prosty, a zarazem wyśmienity przepis na chipsy z boczku.
Adobe Stock
(średnia 0 z 0 głosów)
Smażenie: patelnię z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy, ogień zmniejszamy na średnią moc. Na patelni układamy cienkie plastry boczku, jeden obok drugiego. Gdy się skurczą i przypieką z jednej strony, przekładamy na drugą i smażymy do zarumienienia.
Studzenie: usmażone plastry układamy na papierze kuchennym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Chipsy z boczku studzimy, aż będą chrupiące.
Porady
- Przed położeniem kolejnej porcji boczku na patelnię, wartą ją przetrzeć ręcznikiem papierowym lub umyć, żeby tłuszcz z poprzedniego smażenia nie przypalał się.
- Chipsy z boczku doskonale komponują się z zupami, zwłaszcza kremami, np. z dyni, selera czy pieczarek. Przełamują smak i strukturę potrawy, dodając jej chrupkości.
- Chipsy z boczku wraz z prażonymi orzechami czy pestkami są wyśmienitym dodatkiem do wszelkich sałatek. Warzywa posypane pokruszonym boczkiem zyskują na atrakcyjności dania.
- Możemy je dodać domowych hamburgerów. Wystarczą pyszna domowa bułka do burgerów, sos, np. barbecue i soczysty kotlet. Do tego plastry boczku w towarzystwie świeżych warzyw. To bardzo dobre zestawienie. Cienkie chipsy z boczku wędzonego są także ciekawym uzupełnieniem kanapek z warzywami i lekkim sosem – będą pożywnym posiłkiem.
- Chipsy z boczku możemy też chrupać jak te sklepowe, jednak jest to na tyle kaloryczna przekąska, że lepiej ograniczyć się tylko do kilka plastrów.
- Plastry możemy przed smażeniem posypać przyprawami, dobrze sprawdzą się papryki w proszku, np. słodka, ostra, wędzona.
Komentarze