Joanna Komorowska

Chipsy z boczku

Ocena:

5 (1)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Chipsy z boczku są bardzo proste w wykonaniu, możemy je przygotować w zaledwie kilka minut. Podstawą, a zarazem jedynym składnikiem, są plastry wędzonego, najlepiej surowego boczku, które smażymy na złoto na patelni. Mogą być dodatkiem do wielu potraw, np. zup – zwłaszcza kremów, sałatek, kanapek, burgerów. Możemy także chrupać je podczas oglądania filmu, ale tu zalecamy umiar ze względu na kalorie. Zapraszamy po banalnie prosty, a zarazem wyśmienity przepis na chipsy z boczku.   

Składniki:

  • boczek wędzony  200 g

Chipsy z boczku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Smażenie: patelnię z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy, ogień zmniejszamy na średnią moc. Na patelni układamy cienkie plastry boczku, jeden obok drugiego. Gdy się skurczą i przypieką z jednej strony, przekładamy na drugą i smażymy do zarumienienia. 

  • Krok 2:

    Studzenie: usmażone plastry układamy na papierze kuchennym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Chipsy z boczku studzimy, aż będą chrupiące.

Porady

  • Przed położeniem kolejnej porcji boczku na patelnię, wartą ją przetrzeć ręcznikiem papierowym lub umyć, żeby tłuszcz z poprzedniego smażenia nie przypalał się.
  • Chipsy z boczku doskonale komponują się z zupami, zwłaszcza kremami, np. z dyni, selera czy pieczarek. Przełamują smak i strukturę potrawy, dodając jej chrupkości. 
  • Chipsy z boczku wraz z prażonymi orzechami czy pestkami są wyśmienitym dodatkiem do wszelkich sałatek. Warzywa posypane pokruszonym boczkiem zyskują na atrakcyjności dania.
  • Możemy je dodać domowych hamburgerów. Wystarczą pyszna domowa bułka do burgerów, sos, np. barbecue i soczysty kotlet. Do tego plastry boczku w towarzystwie świeżych warzyw. To bardzo dobre zestawienie. Cienkie chipsy z boczku wędzonego są także ciekawym uzupełnieniem kanapek z warzywami i lekkim sosem – będą pożywnym posiłkiem.
  • Chipsy z boczku możemy też chrupać jak te sklepowe, jednak jest to na tyle kaloryczna przekąska, że lepiej ograniczyć się tylko do kilka plastrów.
  • Plastry możemy przed smażeniem posypać przyprawami, dobrze sprawdzą się papryki w proszku, np. słodka, ostra, wędzona.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne