Sos winegret do sałatki

Dobrej jakości oliwa z oliwek i ocet winny to bazowe składniki na sos winegret do sałatki. Najlepiej mieszać je w proporcji 3 łyżki oliwy do 1 łyżki octu. Do tego podstawowe kuchenne przyprawy, czyli szczypta soli i pieprzu. Siła smaku zdecydowanie tkwi w prostocie.

W przypadku tego dressingu istotna jest też konsystencja. Wszystkie produkty powinny być połączone na gładką, delikatną emulsję.

Do tego przyda się zwykły... słoik. Nie traćcie czasu i sprawdźcie na wideo, jak zrobić sos winegret w naprawdę ekspresowym tempie, a do tego bez najmniejszego bałaganu. 

Sos winegret z musztardą i miodem

Jeśli macie ochotę zaszaleć w kuchni i wydobyć jeszcze więcej smaku z sałatki, postawcie na urozmaiconą wersję przepisu. Sos do sałatki winegret można uzupełnić o równie łatwo dostępne, a podbijające smak składniki:

  • mowa przede wszystkim o musztardzie i miodzie. Powinien być dobrej jakości, najlepiej półpłynny. Z kolei w przypadku musztardy, opcją zdecydowanie najczęściej rekomendowaną jest musztarda dijon. Taki sos winegret z miodem nada swego rodzaju słodyczy i świetnie podbije miks sałat z sezonowymi warzywami.
  • świeże zioła - tymianek lub estragon, drobno posiekane zamienią sos do sałatki winegret w istne pyszności.
  • czosnek - świeżo wyciśnięty ząbek sprawi, że winegret będzie lekko pikantny.
  • sok z cytryny - możemy dodać go zamiast octu winnego.