Sos do sałatki winegret

Dobrej jakości oliwa z oliwek i ocet winny to bazowe składniki na sos do sałatki winegret. Najlepiej mieszać je w proporcji 3 łyżki oliwy do 1 łyżki octu. Smaku nadadzą podstawowe kuchenne przyprawy, czyli szczypta soli i pieprzu. Siła smaku zdecydowanie tkwi w prostocie. W przypadku tego dressingu istotna jest też konsystencja. Wszystkie produkty powinny być połączone na gładką, delikatną emulsję. Do tego przyda się zwykły... słoik. Nie traćcie czasu i sprawdźcie na wideo, jak zrobić sos winegret naprawdę ekspresowym sposobem i bez ryzyka bałaganu. 

Sos winegret z musztardą i miodem

Jeśli macie ochotę zaszaleć w kuchni i wydobyć jeszcze więcej smaku z sałatki, postawcie na urozmaiconą wersję przepisu. Sos do sałatki winegret można uzupełnić o równie łatwo dostępne, a podbijające smak składniki. Mowa przede wszystkim o musztardzie i miodzie. Miód powinien być dobrej jakości, najlepiej półpłynny. Z kolei w przypadku musztardy, opcją zdecydowanie najczęściej rekomendowaną jest musztarda dijon. Taki sos winegret z miodem nada swego rodzaju słodyczy i świetnie podbije miks sałat z sezonowymi warzywami. Nie obawiajcie się też świeżych ziół - tymianek czy estragon drobno posiekane zamienią sos do sałatki winegret w istne pyszności.