ORZECHOWKA-nalewka zdrowotna

Nalewka na wszelkie dolegliwości żołądkowe-bardzo skuteczna!

PrzetworyNapojealkoholenalewki

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.16 z 263 głosów)

Składniki:

  • 1 kg orzechów włoskich -ale zielonych, z białym mleczkiem w środku-takie orzechy zrywa się pod koniec czerwca,-poczatek lipca, zanim powstanie w łupinie orzech,
  • 1 kg cukru,
  • spirytus-ilość zależy od ilości syropu jaką chcemy rozrobić

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Orzechy po zerwaniu należy umyć, pokroić w plasterki, zasypać cukrem i odstawić na 2 tygodnie pod przykryciem.
  • Po 2 tygodniach powstanie brązowy syrop, który należy odcedzić od łupin.Syrop zlewamy np. do słoika.
  • Rozcieńczamy syrop ze spirytusem (ile syropu-tyle spirytusu).Powstałą orzechówkę wlewamy np do karafki czy butelki po wódce, winie i po 2 tyg od rozcieńczenia można ja już spożywać.
  • Sam syrop(bez spirytusu) można przechowywac w zamkniętym słoiku przez długi czas i w razie potrzeby w dowolnym momencie można polączyć ze spirytusem.
  • Orzechy należy kroić w rękawiczkach jednorazowych, bo orzechy mocno brudzą ręce.!!
  • Orzechówkę stosuje sie u mnie w domu od X lat i jest świetna.Pomaga na bóle i dolegliwości żołądka, brzucha, przy nudnościach (nie związanych oczywiście z ciążą) itp.
  • W przypadku wystąpienia dolegliwosci zoladkowych stosuje sie 1 łyzkę stołową orzechówki.Nie popijamy jej niczym.
  • Maksymalnie można zażyć 2 łyżki stołowe dziennie.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy