Orzechówka - nalewka zdrowotna

Orzechówka - nalewka na wszelkie dolegliwości żołądkowe - bardzo skuteczna! Orzechówka przygotowana z zielonych orzechów włoskich - zrywanych na przełomie czerwca i lipca.

Napojealkoholenalewki

Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.17 z 268 głosów)

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • 1.Orzechy po zerwaniu należy umyć, pokroić w plasterki, zasypać cukrem i odstawić na 2 tygodnie pod przykryciem. Po 2 tygodniach powstanie brązowy syrop, który należy odcedzić od łupin. Syrop zlewamy np. do słoika. Rozcieńczamy syrop ze spirytusem (ile syropu-tyle spirytusu).Powstałą orzechówkę wlewamy np. do karafki czy butelki po wódce, winie i po 2 tygodniach od rozcieńczenia można ja już spożywać. Sam syrop(bez spirytusu) można przechowywać w zamkniętym słoiku przez długi czas i w razie potrzeby w dowolnym momencie można połączyć ze spirytusem.

Porady

W przepisie wykorzystano 1 kg orzechów włoskich - ale zielonych, z białym mleczkiem w środku - takie orzechy włoskie zrywa się pod koniec czerwca - początek lipca, zanim powstanie w łupinie orzech, 1 kg cukru, spirytus - ilość zależy od ilości syropu jaką chcemy rozrobić. 500 ml w przepisie jest umownie - u Was może być nieco mniej lub więcej.  Orzechy należy kroić w rękawiczkach jednorazowych, bo orzechy mocno brudzą ręce. Orzechówkę stosuje sęe u mnie w domu od X lat i jest świetna.Pomaga na bóle i dolegliwości żołądka, brzucha, przy nudnościach (nie związanych oczywiście z ciążą) itp. W przypadku wystąpienia dolegliwości żołądkowych stosuje się 1 łyżkę stołową orzechówki. Nie popijamy jej niczym. Maksymalnie można zażyć 2 łyżki stołowe dziennie.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 55 min.
ORZECHÓWKA
Smacznego!!!

wiola28a

ORZECHÓWKA