REKLAMA

Orzechówka - nalewka zdrowotna

Orzechówka - nalewka na wszelkie dolegliwości żołądkowe - bardzo skuteczna! Orzechówka przygotowana z zielonych orzechów włoskich - zrywanych na przełomie czerwca i lipca to wspaniałe lekarstwo na wszelkie bóle brzucha i nie tylko. Niejedna gospodyni domowa ma w swoim spichlerzu taki trunek w razie gdyby ktoś z domowników był w potrzebie.

dodany przez: Kulinarna Ania

Napoje alkohole nalewki

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.17 z 270 głosów)


Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Zielone orzechy 1.

    Na samym początku należy przygotować odpowiednio główny składnik naszej nalewki. Orzechy zrywanym i po zerwaniu trzeba je dokładnie umyć, pokroić w ćwiartki, zasypać cukrem i odstawić na 2 tygodnie pod przykryciem. Po 2 tygodniach powstanie brązowy syrop, który należy odcedzić od łupin. Syrop zlewamy np. do słoika. Następnie rozcieńczamy syrop ze spirytusem (ile syropu-tyle spirytusu).Powstałą orzechówkę wlewamy np. do karafki czy butelki po wódce, winie i po 2 tygodniach od rozcieńczenia można ją już spożywać. Sam syrop(bez spirytusu) można przechowywać w zamkniętym słoiku przez długi czas i w razie potrzeby w dowolnym momencie można połączyć ze spirytusem.

     

Porady

W przepisie wykorzystano 1 kg orzechów włoskich - ale zielonych, z białym mleczkiem w środku - takie orzechy włoskie zrywa się pod koniec czerwca - początek lipca, zanim powstanie w łupinie orzech, 1 kg cukru, spirytus - ilość zależy od ilości syropu jaką chcemy rozrobić. 500 ml w przepisie jest umownie - może być nieco mniej lub więcej.  Orzechy należy kroić w rękawiczkach jednorazowych, ponieważ orzechy mocno brudzą ręce.

Do nalewki z zielonych niedojrzałych orzechów warto dodać przyprawy korzenne. Świetnie się komponują smakowo i jeżeli nalewka nie ma być wykorzystywana tylko w celach leczniczych to śmiało można z nich skorzystać.

Szukasz więcej nalewkowych inspiracji? Wypróbuj też nasz sprawdzony przepis na nalewkę malinową!

 

Notka redakcyjna

Orzechówka - właściwości

Orzechy włoskie posiadają wiele walorów zdrowotnych. Zwłaszcza te, niedojrzałe pojawiające się na przełomie czerwca i lipca. Zielone orzechy mają działanie bakteriobójcze i potrafią usunąć pasożyty z organizmu. Nalewki i syropy z takich owoców są bardzo pomocne przy różnego rodzaju objawach grypy żołądkowej. Pomaga na bóle i dolegliwości żołądka, brzucha, przy nudnościach (nie związanych oczywiście z ciążą) itp. W przypadku wystąpienia dolegliwości żołądkowych stosuje się 1 łyżkę stołową orzechówki. Nie popijamy jej niczym. Maksymalnie można zażyć 2 łyżki stołowe dziennie. Są również źródłem witaminy C, kwasów tłuszczowych omega 3 oraz bardzo pozytywnie wpływają na pracę mózgu człowieka. Dojrzałe orzechy są również smaczną przekąską, która zawiera sporo kalorii i potrafi nieźle nasycić. Orzechy warto spożywać nie tylko w formie nalewki. Polecamy dodawać je do wszelkiego rodzaju potraw.

Orzechówka - przepis

Tak jak w większości przypadków jeżeli rozmawiamy o nalewkach to przepisów jest mnóstwo i każda osoba robiąca regularnie nalewki ma jakieś swoje sztuczki związane z przygotowywaniem trunków. Nalewka z orzechów włoskich bardzo często jest robiona tylko i wyłącznie w celach zdrowotnych i taka zwykle jest bez dodatku cukru czy miodu. Łyżka takiej gorzkiej nalewki potrafi zdziałać cuda, gdy doskwiera nam ból brzucha lub inne objawy problemów z żołądkiem.

Zdarza się również, że robi się orzechówkę na słodko przeznaczoną stricte do konsumpcji. Bardzo ciekawym połączeniem, które często jest nazywane “monte” to właśnie nalewka z orzechów z dodatkiem mleka. Wyglądem i w szczególności smakiem rzeczywiście przypomina popularne serki monte. Nie należy jednak przesadzać z ilością tego drinku, ponieważ mieszanka w nadmiarze może negatywnie wpłynąć na ludzki organizm.

Jeżeli chce się zatrzymać lecznicze działanie orzechówki i jednocześnie nie rezygnować z walorów smakowych to warto spróbować przepisu opartego na zielonych orzechach i dodatku orzechów dojrzałych łuskanych. Odpowiednio macerowane orzechy nie stracą swojej mocy, a smak i procenty będą służyły przy różnych okazjach. Śmiało można także dodać orzechów laskowych. Taka nalewka długo leżakująca podczas degustacji zachwyci niesamowitym orzechowym aromatem, słodkim smakiem i rozgrzewającym cały organizm zakończeniem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy