Orzechówka – nalewka zdrowotna

Orzechówkę robi się z niedojrzałych, jeszcze zielonych orzechów włoskich, zrywanych na przełomie czerwca i lipca. To wspaniałe lekarstwo na wszelkie bóle brzucha i nie tylko. Niejedna gospodyni domowa ma w swoim spichlerzu taki trunek, w razie, gdyby ktoś z domowników był w potrzebie. Sprawdźcie, jak zrobić tę wyjątkową nalewkę, poniżej orzechówka – przepis babci.

dodany przez: Kulinarna Ania

alkohole nalewki

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.17 z 271 głosów)


Orzechówka – nalewka zdrowotna - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Orzechy włoskie: dokładnie je myjemy, kroimy w ćwiartki. Następnie zasypujemy je cukrem i odstawiamy na 2 tygodnie pod przykryciem.

  • 2.

    Orzechówka: w tym czasie powstanie brązowy syrop, który należy odcedzić od łupin. Syrop zlewamy np. do słoika. Następnie rozcieńczamy ze spirytusem (w proporcji 1:1, ile syropu, tyle spirytusu). Powstałą orzechówkę wlewamy np. do karafki czy butelki po wódce, winie i po 2 tygodniach od rozcieńczenia można ją już spożywać.

Porady

  • Sam syrop (bez spirytusu) można przechowywać w zamkniętym słoiku przez długi czas i w razie potrzeby w dowolnym momencie można zrobić orzechówkę.
  • Orzechy najlepiej jest kroić w rękawiczkach jednorazowych, ponieważ mocno brudzą ręce.
  • Ważne jest, żeby do nalewki orzechowej dodawać okazy, w których w środku łupiny nie powstanie jeszcze orzech. Optymalny czas na zbiory to koniec czerwca, początek lipca.
  • Jeśli lubimy mniej lub bardziej słodką orzechówkę to możemy dostosować ilość cukru do swoich upodobań smakowych.
  • Do orzechówki warto dodać przyprawy korzenne – świetnie się z nimi komponują. Jeżeli nalewka nie ma być wykorzystywana tylko w celach leczniczych, to śmiało można z nich skorzystać. W ten sposób uzyskamy jeszcze lepszy efekt.

Szukasz więcej nalewkowych inspiracji? Wypróbuj też nasz sprawdzony przepis na nalewkę malinową!

Notka redakcyjna

Orzechówka – właściwości

Orzechy włoskie posiadają wiele walorów zdrowotnych, ma je również orzechówka. Zwłaszcza te, niedojrzałe pojawiające się na przełomie czerwca i lipca. Zielone orzechy mają działanie bakteriobójcze i potrafią usunąć pasożyty z organizmu. Nalewki i syropy z takich owoców są bardzo pomocne przy różnego rodzaju objawach grypy żołądkowej. Pomaga na bóle i dolegliwości żołądka, brzucha, przy nudnościach (nie związanych oczywiście z ciążą) itp. W przypadku wystąpienia dolegliwości żołądkowych stosuje się 1 łyżkę stołową orzechówki. Nie popijamy jej niczym. Maksymalnie można zażyć 2 łyżki stołowe dziennie.


Są również źródłem witaminy C, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz bardzo pozytywnie wpływają na pracę mózgu człowieka. Dojrzałe orzechy są również smaczną przekąską, która zawiera sporo kalorii i potrafi nieźle nasycić. Warto spożywać nie tylko w formie nalewki. Polecamy dodawać je do wszelkiego rodzaju potraw.


Orzechówka – inne warianty

Przepisów na orzechówkę jest wiele. Każda osoba robiąca regularnie nalewki ma jakieś swoje sztuczki związane z przygotowywaniem trunków. Nalewka z orzechów włoskich bardzo często jest robiona tylko w celach zdrowotnych i taka zwykle jest bez dodatku cukru czy miodu. Łyżka takiego gorzkiego syropu potrafi zdziałać cuda, gdy doskwiera nam ból brzucha lub inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.


Zdarza się również, że robi się ją na słodko, przeznaczoną stricte do konsumpcji. Bardzo ciekawym połączeniem, które często jest nazywane “monte” jest orzechówka z mlekiem. Wyglądem i w szczególności smakiem rzeczywiście przypomina popularne serki. Nie należy jednak przesadzać z ilością tego drinku, ponieważ mieszanka w nadmiarze może negatywnie wpłynąć na ludzki organizm.


Jeżeli chce się zatrzymać lecznicze działanie orzechówki i jednocześnie nie rezygnować z walorów smakowych, to warto spróbować przepisu opartego na zielonych orzechach i dodatku dojrzałych łuskanych okazów. Odpowiednio macerowane orzechy nie stracą swojej mocy, a smak i procenty będą służyły przy różnych okazjach. Śmiało można także dodać laskowe. Taka nalewka długo leżakująca podczas degustacji zachwyci niesamowitym aromatem, słodkim smakiem i rozgrzewającym cały organizm zakończeniem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy