Polędwiczki w cieście - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Polędwiczki w cieście
Mąkę ze szczyptą soli siekamy z 20 dag zimnego masła, dodajemy jajko, żółtko i 100 ml śmietany. Szybko wyrabiamy ciasto, formujemy kulę, owijamy folią i schładzamy 30 min. Mięso nacieramy pieprzem, obsmażamy na rozgrzanym oleju, na dużym ogniu z obu stron. Zdejmujemy z patelni, odczekujemy, aż przestygnie i oprószamy solą.
Grzyby oczyszczamy. Listki ziół, obrane szalotki i czosnek drobno siekamy. 4 łyżki masła rozgrzewamy i szklimy na nim szalotkę. Dodajemy grzyby i czosnek. Przyprawiamy, mieszamy z 4 łyżkami śmietany i ziołami. Farsz zaprawiamy 2 żółtkami. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt grubości 5 mm.
Na powierzchni ciasta rozkładamy dachówkowo plastry szynki, a na nich liście szpinaku oraz farsz grzybowy i zawijamy w to polędwiczkę. Brzeg ciasta podwijamy pod spód. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem, smarujemy ciasto pozostałym żółtkiem. Pieczemy 30 min w temp. 220°C. Przed podaniem kroimy w dość grube plastry, aby ciasto się nie pokruszyło.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Komentarze