Jajecznica z mąką

Jajecznica z mąką to pomysł na smaczne, pożywne i sycące śniadanie, po który możemy sięgnąć, gdy w lodówce mamy tylko kilka podstawowych składników. Jajecznica z mąką to ciekawa wariacja na temat tego klasyka śniadaniowego. Charakteryzuje się ona delikatną i aksamitną konsystencją, a przy tym jest bardzo wilgotna. Przy jej przygotowaniu wato pamiętać, by mąkę wymieszać z mlekiem – w przeciwnym razie w naszej jajecznicy mogą pojawić się grudki. Jajecznica z mąką i mlekiem najlepiej smakuje w towarzystwie świeżej bagietki! Poniżej przepis na jajecznicę z mąką. 

dodany przez: Julita gotuje

jajecznica

Czas przygotowania:
10min.
Kalorie:
205 kcal
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.44 z 199 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Jajka rozmącone 1.

    Przepis na jajecznicę z mąką i mlekiem jest bardzo łatwy do otworzenia. Na początku jajka wbijamy do miski i rozmącamy trzepaczką. Dolewamy mleko, dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy.

  • Jajecznica 2.

    Na patelni roztapiamy masło, wlewamy jajeczną masę i drewnianą łopatką na wolnym ogniu mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Kalorie: 205

Porady

  • Przy dodawaniu mąki do jajecznicy należy ją uprzednio wymieszać z zimnym mlekiem. Jeśli tego nie zrobimy, to ryzykujemy, że w naszej jajecznicy powstaną niesmaczne grudki z mąki. 
  • Do jajecznicy najlepiej wykorzystać tłuste i pełnowartościowe mleko. 
  • Nasza jajecznica z mąką i mlekiem najlepiej smakuje serwowana ze świeżym pieczywem. 
  • Do jajecznicy z mąką możemy dodać również składniki mięsne – najlepiej boczek, szynkę lub kiełbasę. 
  • Jeśli chcemy dodatkowo podbić smak naszej jajecznicy z mąką, to możemy do niej dodać oregano, słodką i ostrą paprykę oraz tymianek. 
  • Jeśli zależy nam na tym, by nasza jajecznica dobrze się prezentowała, to możemy ją udekorować ulubionymi ziołami np. bazylią, tymiankiem, pietruszką lub szczypiorkiem. 
     

Notka redakcyjna

Jajecznica z mąką – skąd się wziął pomysł na takie danie? 


Jajecznica z mąką znana jest już od wielu lat i przygotowywana była przez nasze babcie. Obecnie panuje trend na odkopywanie starych receptur, dlatego też również ta wariacja na temat jajecznicy wraca do łask. Jajecznica z mąką nazywana niegdyś była klepokiem z jajek. Przygotowywano go przede wszystkim po to, by zwiększyć ilość jajecznicy, a przy tym nie zwiększać liczby dodawanych jaj. Mąka i mleko, które dodawano do tej potrawy, imitowały białko i znacząco zwiększały wielkość porcji. Co więcej, jajecznica z mąką jest nieco delikatniejsza w smaku od swojego tradycyjnego odpowiednika. Klepok z jajek prawdopodobnie pochodzi z Wielkopolski. 


Jajecznica z mąką i mlekiem bywa też określana mianem jajecznicy po szwedzku. Przygotowuje się ją dokładnie tak samo jak podajemy w naszym przepisie. Jedyną różnicą jest dodatek zieleniny – koperku, pietruszki lub bazylii, którymi możemy posypać naszą pyszną jajecznicę. 


Jajecznica – śniadaniowy klasyk 


Jajecznica jest jednym z najczęstszych i najbardziej uniwersalnych śniadań – dzięki różnym dodatkom może ona zmienić swój charakter praktycznie i trafić w kulinarny gust nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy. Najprostsza, a zarazem najdelikatniejsza jest jajecznica na maśle, która świetnie sprawdzi się w roli śniadania dla dzieci. Dla swoich pociech możemy przygotować jajecznicę na parze. Z kolei, jeśli chcemy postawić na coś bardziej sycącego, to zdecydowanie najlepiej w tej roli sprawdzi się jajecznica z kiełbasą i cebulką, która nazywana jest również jajecznicą po chłopsku. Ciekawą wariacją na temat tego klasyka śniadaniowego jest również jajecznica z kurkami lub z innymi grzybami leśnymi. Możemy także przygotować jajecznicę z pieczarkami, papryką i innymi, ulubionymi dodatkami. 


Jakie jajka do jajecznicy?


Do jajecznicy (i nie tylko) należy wybierać produkty wysokiej jakości, gdyż to one są gwarantem pysznego smaku naszej potrawy. Najlepsze są jajka z chowu ekologicznego, które pochodzą od kur karmionych paszą ekologiczną i mają swobodny dostęp do wybiegu o dużej przestrzeni. Możemy je poznać po numerze 0 na skorupce. Bardzo dobre są również jajka pochodzące od kur z wolnego wybiegu, co oznacza, że mają one dostęp do wybiegu roślinnego i mogą po nim swobodnie się poruszać. Są one oznaczone numerem 1 na kodzie, który znajduje się na skorupce. Bardzo dobre są także jajka od kur zielononóżek oraz jajka wiejskie. Opcjonalnie możemy postawić na jajka z chowu ściółkowego, czyli te, które oznaczone są numerem 2 na skorupce. Kury znoszące takie jajka żyją w zamkniętym pomieszczeniu z gniazdami i rzędami – mają one stosunkowo dużą swobodę poruszania. Zdecydowanie odradzamy jajka z chowu klatkowego
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy