Ciasto w kształcie serca

Ciasto w kształcie serca to smakowita i elegancka propozycja np. na dzień zakochanych. Walentynki, ale też imieniny lub urodziny z takim deserem upłyną w miłej i słodkiej atmosferze.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • ciasto: 125 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 100 g orzechów włoskich, posiekanych
  • krem cytrynowy: 3 żółtka
  • 50 g cukru
  • 250 ml mleka
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 10 g żelatyny
  • 25 ml śmietany 12%
  • polewa: 30 ml mleka
  • 80 ml śmietany 12%
  • łyżka kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki masła

Przygotowanie

  1. Na ciasto: masło ubijamy, dosypując powoli kakao. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy masło kakaowe, przesianą mąkę i orzechy, dokładnie mieszamy. Tortownicę w kształcie serca smarujemy masłem, wlewamy ciasto i wstawiamy na 15–20 min do piekarnika nastawionego na temp. 180°C. Odstawiamy do wystudzenia.
  2. Na krem: żółtka ucieramy z cukrem. Mleko ze skórką cytrynową zagotowujemy. Skórkę wyjmujemy, przestudzone mleko wlewamy do żółtek, mieszając. Krem podgrzewamy na małym ogniu, już nie mieszając. Żelatynę mieszamy ze śmietanką. Gęsty krem zdejmujemy szybko z ognia, dodajemy śmietankę z żelatyną i mieszamy, aż się roztopi. Dodajemy sok z cytryny.
  3. Ciasto polewamy kremem, studzimy i wstawiamy na 8 godz. do lodówki, a potem na 1 godz. do zamrażarki.
  4. Na polewę: mleko ze śmietanką zagotowujemy, zdejmujemy z ognia. Dodajemy kakao, startą czekoladę i powoli mieszamy. Studzimy i dodajemy masło w kawałkach.
  5. Formę z ciastem wstawiamy na chwilę do gorącej wody, wyjmujemy ciasto, polewamy czekoladą.
  6. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017
ciasto w kształcie serca
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy