4.42 (169)
Wegańska galaretka z owocami to prosty i pyszny deser. Przygotowana na bazie agaru i syropu owocowego, stanowi pyszną alternatywę dla wegetarian. Zobacz też: Wegańska tarta czekoladowa z gruszkami w winie
200 g świeżych, sezonowych owoców (np. truskawek, borówek)
500 ml wody
2 płaskie łyżeczki agaru
3 łyżki syropu malinowego lub truskawkowego
opcjonalnie: 1 łyżka syropu z agawy, śmietanka kokosowa, mięta
Wegańska galaretka z owocami to świetny pomysł na lekki deser. Możemy ją przygotować z dowolnymi dodatkami – owocami lub bakaliami. Szybka i prosta w przygotowaniu, jest świetną alternatywą dla wegetarian!
Jak zrobić syrop malinowy?
Domowy syrop malinowy jest bardzo prosty w przygotowaniu. Możemy zawekować go w słoiku, na zimę. Świetnie sprawdzi się jako pyszny dodatek do zimowej herbaty lub owocowych deserów. W pół litra gorącej wody rozpuszczamy kilogram cukru. Takim syropem zalewamy świeże maliny wsypane do wyparzonych słoików. Zakręcamy i wekujemy. Przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu. . Cukier ma właściwości konserwujące, dlatego jest niezbędnym dodatkiem do słodkich domowych przetworów. Alternatywą jest mrożenie malin w plastikowych pudełkach, a po rozmrożeniu odciśnięcie owoców przez gazę. Powstaje wówczas kwaśny, aromatyczny sok. Pozostałą pulpę malinową możemy wykorzystać np. do smoothie.
Wykonanie
Owoce obieramy i kroimy w kostkę. 400 ml wody zagotowujemy. Do 100 ml wody dodajemy agaru i syropu malinowego. Intensywnie mieszamy. Do gotującej się wody dodajemy mieszanki z agarem. Intensywnie mieszamy i gotujemy przez pół minuty. Do miseczek wsypujemy owoce. Zalewamy je gorącą galaretką i odstawiamy do zgęstnienia na 2-3 godziny. Śmietankę kokosową ubijamy. Każdy deser dekorujemy kleksem bitej śmietany i świeżą miętą.
Porady