Pasta paprykowa

Pasta paprykowa to świetna alternatywa dla osób, które znudziły się tradycyjnymi kanapkami z szynką i serem. Jest bardzo wyrazista - słona i pikantna. Pasta paprykowa będzie idealna do żytniego chleba na zakwasie lub prawdziwego razowca, ale pasuje też do pity lub tortilli. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie, a łatwość przechowywania sprawi, że będziesz mógł cieszyć się jej smakiem jeszcze dłużej. Poznaj przepis na pastę paprykową, dzięki której kanapki przestaną być banalną przekąską.

dodany przez: mojegotowanie

pasty do chleba pasta paprykowa

Czas przygotowania:
5min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 174 głosów)


Kroki przygotowania:

  • krojenie-czosnku 1. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Fetę kruszymy w dłoniach na małe kawałki. Następnie ucieramy ajvar, pokruszoną fetę, twaróg i czosnek. Całość doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Pasta paprykowa na kanapki jest gotowa!

Porady

  • Warto pamiętać, że feta jest dość słona, dlatego też lepiej spróbować pasty przed dodaniem do niej soli.
  • Dla fanów ostrych smaków świetnie sprawdzi się dodatek chilli do pasty. Dzięki temu będzie ona jeszcze bardziej wyrazista.
  • Przygotowując pastę paprykową, można zrezygnować z jednego rodzaju sera, jeśli akurat nie mamy go w lodówce lub jeśli takie są nasze preferencje smakowe.

Notka redakcyjna

Pasta paprykowa - jak długo można ją przechowywać?

Pasta paprykowa podobnie jak inne tego rodzaju dodatki jest stosunkowo łatwa do przechowywania. Wystarczy, że umieścisz ją w słoiku, bądź innym szczelnym pojemniku i schowasz w lodówce. Tak zabezpieczoną pastę możesz przechowywać przez około 3-4 dni.

Czym zastąpić ajvar?

Jeśli nie posiadasz ajvaru lub jest on trudno dostępny, możesz z powodzeniem zastąpić go np. pastą pomidorową. Dzięki niej pasta paprykowa nabierze lekko słodkiego i łagodnego smaku. Ciekawą alternatywą może być jeszcze pesto pomidorowe.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy