Pasta z awokado

Ocena:

4.39 (154)

  • 15 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Pasta z awokado – przepis na nią jest bardzo smaczny i zdrowy. Można ja wykorzystać jako dodatek do kanapek lub dip do nachos’ów lub surowych warzyw. Pasta z awokado jest idealna do podawania na zimno, jak i na ciepło – świetnie się sprawdza w zapiekankach! Jak zrobić pastę z awokado? Jakie są sposoby, aby przedłużyć jej świeżość?

Składniki:

  • awokado  2 szt.

  • czosnek  3 ząbki

  • majonez  1 łyżka stołowa

  • sok z cytryny  2 łyżeczki

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

Pasta z awokado - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Awokado przeciąć na pół, wyciągnąć pestki (nie wyrzucać) i wydrążyć miąższ. Zmiksować razem z czosnkiem, skropić sokiem z cytryny, dodać odrobinę majonezu i przyprawić. Przełożyć do miseczki, włożyć pestki, żeby spowolnić ciemnienie pasty. Schłodzić w lodówce.

    awokado-pasta-z-awokado

Porady

  • Dojrzałe awokado jest miękkie i bardzo łatwo się rozgniata. Jeśli jednak kupimy w sklepie jeszcze twardy owoc, można przyspieszyć jego dojrzewanie. Najlepiej w tym celu włożyć awokado do szarej, papierowej torby razem z kawałkiem jabłka lub banana na jeden, dwa dni.

  •  Innym popularnym przepisem na pastę z awokado jest klasyczne guacamole

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak długo można przechowywać pastę z awokado?

Pasta z awokado powinna być przetrzymywana z szczelnie zamykanym pojemniku w lodówce. Jeśli pasta ściemnieje, nie należy się tym martwić. Jest to wynik naturalnego utleniania owocu – pasta smakuje tak samo dobrze. Jak długo można przechowywać pastę z awokado? Spokojnie nadaje się ona do zjedzenia przez kilka dni po przygotowaniu.

Jak zapobiegać ciemnieniu awokado?

Zdarza się, że nie wykorzystamy całego awokado od razu. Owoc ten bardzo szybko ciemnieje i mimo, że nie zmienia wtedy smaku, nie wszystkim odpowiada jego wygląd. Awokado  ciemnieje w wyniku utleniania. Aby spowolnić ten proces można zawinąć owoc w folię spożywczą. Pasta z awokado powinna być skropiona sokiem z cytryny – to również pomoże zachować jej zielony kolor. Innym sposobem jest włożenie do pojemnika z rozpoczętym awokado połówki cebuli. Sposób ten ma jedną wadę: jest prawdopodobne, że awokado przejdzie zapachem cebuli (nie będzie to jednak problem, jeśli planowaliśmy wykorzystać owoc do wytrawnych przepisów). Dojrzałe awokado dłużej będzie świeże, gdy będziemy przechowywać je w lodówce.

Sprawdź również inspiracje, jak można wykorzystać pestkę od awokado
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne