Pączki serowe

Przepis na mini pączki z nadzieniem serowym

pączkipączki domowe

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.36 z 205 głosów)

Składniki:

  • 25 dag mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 dag twarogu jak na serniki
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • kilka kropli aromatu rumowego
  • 2 jabłka (obrane i starte na drobnych oczkach)
  • 3 jajka
  • olej do smażenia
  • cukier puder i waniliowy do posypania

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy resztę składników (do jajek włącznie) i zagniatamy gładkie, łatwo odchodzące od ręki ciasto.
  • W głębokim, szerokim rondlu rozgrzewamy do temp. 175°C olej – powinno go być ok. 2 cm. Z ciasta odrywamy niewielkie porcje – albo formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego, albo nakładamy ciasto za pomocą 2 łyżeczek.
  • Wrzucamy do rondla nie więcej niż 8 porcji naraz. Smażymy na złoto, obracając w tłuszczu, osączamy na papierowych ręcznikach. Jeszcze ciepłe pączki posypujemy obficie cukrem pudrem wymieszanym z waniliowym.

Porady

Wypróbuj też przepis na wegańskie pączki z ziemniaków

Najlepsze przepisy na domowe pączki - wypróbuj! Sprawdź też nasz poradnik, jak zrobić lukier!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy