Pączki serowe

Pączuszki serowe to idealne, słodkie przekąski „na raz”. Sprawdzą się w karnawale, ale także jako poczęstunek na spotkaniach ze znajomymi– najlepiej przygotowane wcześniej ciasto smażyć od razu przy gościach. Mini pączki serowe są gotowe w kilka minut, a najlepiej smakują jeszcze gorące. Świeże pączki z twarogu są lekko wilgotne i puszyste w środku, a jednocześnie pysznie chrupiące na wierzchu. 

dodany przez: mojegotowanie

pączki pączki domowe

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.33 z 209 głosów)


Kroki przygotowania:

  • ciasto na pączki 1.

    Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Cytrynę wyparzyć i zetrzeć jej skórkę, jabłko obrać i również zetrzeć na małych oczkach, przesypać do miski z mąką. Następnie dodajemy resztę składników na pączki z serem (poza olejem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym). Całość zagniatamy gładkie łatwo odchodzące od ręki ciasto. Pączki serowe mogą być też przygotowane z serka homogenizowanego – przepis na nie znajduje się w nocie redakcyjnej.

  • olej do smażenia 2.

    W głębokim szerokim rondlu rozgrzewamy do temperatury 175°C olej – powinno go być ok. 2 cm, aby pączuszki serowe mogły bez problemu się w nim zanurzyć. Z ciasta odrywamy niewielkie porcje wielkości orzecha włoskiego. Pączusie serowe wrzucamy do rondla nie więcej niż 8 porcji naraz. Smażymy na złoto obracając w tłuszczu. Pączuszki serowe osączamy na papierowych ręcznikach. Jeszcze ciepłe posypujemy obficie cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Porady

  • Wypróbuj też przepis na wegańskie pączki z ziemniaków 
  • Jak uformować pączki serowe? Najwygodniej zrobić to w dłoniach lub nakładać ciasto na rozgrzany olej przy pomocy 2 łyżeczek.  
  • Pączusie serowe przygotowujemy z twarogu – najlepiej potrójnie mielonego na sernik. Można też wykorzystać zwykły ser twarogowy. Warto wcześniej go zmielić, dzięki temu pączki z serem będą mieć gładką i delikatną strukturę.
  • W sklepach najczęściej dostaniemy aromatyzowany cukier wanilinowy, a nie waniliowy. Na szczęście bardzo prosto możemy przygotować domowy cukier waniliowy.
  • Jak podać domowe pączki z twarogiem? Sprawdź też nasz poradnik, jak zrobić lukier!
  • Najprościej dekorować pączki serowe cukrem pudrem - za pomocą małego sitka zrobimy to szybko i równomiernie

Notka redakcyjna

Jak zrobić pączki serowe?

Malutkie pączki z twarogu to idealny deser nie tylko na karnawał. Ciasto jest smaczne i bardzo łatwe do przygotowania. Mąkę należy przesiać z proszkiem do pieczenia – dzięki temu napowietrzy się ona, a ciasto będzie bardziej puszyste i lekkie. Do mąki należy dodać twaróg, cukier, sól, skórkę z cytryny, jabłka i jajka. Całość zagnieść na gładkie ciasto. Uformować małe pączki z serem i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Wykładać pączusie z serem na ręcznik papierowy, aby były mniej tłuste i podawać z cukrem.

Jak zrobić pączki serowe z serka homogenizowanego?

Mini pączki serowe można również przygotować z serka homogenizowanego. Pączusie serowe są wtedy słodsze i delikatniejsze. Przepis na pączki serowe z serka homogenizowanego jest prostszy i wymaga mniejszej ilości składników. Jeden duży serek należy zmiksować ze szklanką mąki, 3 jajkami, 0,5 szklanki cukru, łyżeczką cukru waniliowego i łyżeczką proszku do pieczenia. Powstałe w ten sposób gęste ciasto należy przy pomocy łyżki wlewać na gorący olej. Pączusie serowe przygotowuje się błyskawicznie – zajmie to 20 minut.

Serek homogenizowany to świetny dodatek do wypieków, sprawdzi się nie tylko, gdy przygotowujemy pączki serowe. Z serka można przygotować pyszne kluski kładzione z bułką tartą i cukrem, można dodawać go do ciast, np. do sernika na zimno z serków lub jako nadzienie do naleśników na słodko. Desery z dodatkiem serka homogenizowanego są lekkie i delikatne w smaku. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy