Pączki serowe

Przepis na mini pączki z nadzieniem serowym

Dodany przez:

zdjęcie: Miód Malina Studio

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
30 sztuk
Ocena:

(średnia 3.58 z 19 głosów)

Składniki

  • 25 dag mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 dag twarogu jak na serniki
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • kilka kropli aromatu rumowego
  • 2 jabłka (obrane i starte na drobnych oczkach)
  • 3 jajka
  • olej do smażenia
  • cukier puder i waniliowy do posypania

Przygotowanie

  1. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy resztę składników (do jajek włącznie) i zagniatamy gładkie, łatwo odchodzące od ręki ciasto.
  2. W głębokim, szerokim rondlu rozgrzewamy do temp. 175°C olej – powinno go być ok. 2 cm. Z ciasta odrywamy niewielkie porcje – albo formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego, albo nakładamy ciasto za pomocą 2 łyżeczek.
  3. Wrzucamy do rondla nie więcej niż 8 porcji naraz. Smażymy na złoto, obracając w tłuszczu, osączamy na papierowych ręcznikach. Jeszcze ciepłe pączki posypujemy obficie cukrem pudrem wymieszanym z waniliowym.
Pączki tłusty czwartek wypieki na tłusty czwartek przepis na pączki pączki domowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze