Budyń waniliowy jest banalnie prosty w wykonaniu i składa się zaledwie z kilku składników. Wystarczy przygotować mleko, skrobię ziemniaczaną, żółtka, wanilię oraz cukier. Świetnie sprawdzi się, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a przy tym mamy mało czasu. Rozpływający się w ustach domowy budyń waniliowy jest smaczniejszy i zdrowszy od gotowej mieszanki sklepowej.
Adobe Stock
(średnia 4.51 z 197 głosów)
Przygotowanie: około 30 minut przed rozpoczęciem przygotowywania budyniu, wyjmujemy jajka oraz mleko z lodówki. Odstawiamy je na blat. Połowę laski wanilii przecinamy wzdłuż, a następnie za pomocą noża zeskrobujemy z niej ziarenka.
Budyń: 125 ml mleka łączymy z żółtkami oraz skrobią ziemniaczaną. Pozostałą ilość płynu wlewamy do garnuszka. Dodajemy cukier i ziarenka wanilii. Wszystko podgrzewamy, aż do zagotowania. Następnie wlewamy wcześniej przygotowaną mieszankę ze skrobią ziemniaczaną. Energicznie mieszamy, aż konsystencja budyniu zgęstnieje.
Podanie: gotowy budyń waniliowy przelewamy do salaterek. Deser jest gotowy do jedzenia.
Porady
- Budyń waniliowy możemy podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. W obu wariantach smakuje wyśmienicie.
- Jeśli nie mamy laski wanilii, równie dobrze możemy użyć cukru waniliowego. Wówczas dodajemy trzy łyżki tego składnika. Pamiętajmy, aby odjąć wtedy około 40 g zwykłego cukru białego.
- Gotowy deser możemy udekorować laską wanilii, świeżymi owocami oraz startą białą czekoladą.
- Budyń waniliowy możemy również wykonać w wersji czekoladowej. W takiej sytuacji zamiast wanilii, dodajemy około 100 g gorzkiej czekolady. Świetnie sprawdzi się tutaj również kakao. Wystarczą tylko 4 łyżki tego składnika.
- Zamiast mleka krowiego możemy użyć również mleka sojowego, owsianego lub migdałowego.
Budyń waniliowy z powodzeniem przygotujemy bez dodatku cukru. To niezastąpiona opcja dla osób, które muszą wyłączyć go ze swojej diety lub po prostu dbają o linię. Możemy zastąpić go takimi składnikami jak:
Warto eksperymentować. Dzięki temu przygotujemy zdrowszą i mniej kaloryczną wersję naszego ulubionego deseru.
Na bazie budyniu waniliowego możemy przygotować fantastyczne kremy ciast. Wystarczy, że połączymy go z:
Przed połączeniem budyniu z powyższymi składnikami, należy dobrze go schłodzić. W przeciwnym wypadku możemy doprowadzić do zwarzenia się kremu.
Kremy budyniowe świetnie sprawdzą się do dekoracji ciast lub przełożenia blatów biszkoptowych. To niezastąpiony dodatek do karpatki i ptysiów.
Komentarze