Krem śmietankowy wykonamy na bazie serka mascarpone, śmietanki 30% oraz cukru pudru. Jest on wyjątkowo puszysty i odznacza się nieco sztywniejszą konsystencją niż bita śmietana. Dzięki temu z łatwością przełożymy nim biszkopt oraz udekorujemy babeczki. Krem śmietankowy z mascarpone możemy wzbogacić o dodatkowe składniki i przygotować go w różnych wersjach smakowych.
Getty Images
(średnia 4.44 z 178 głosów)
Przygotowanie: serek mascarpone oraz śmietankę schładzamy w lodówce.
Krem: mascarpone, śmietankę oraz cukier puder przekładamy do miski. Następnie łączymy składniki. Całość ubijamy przez około 1–2 minuty. Gotowy krem powinien odznaczać się gęstą konsystencją.
Podanie: krem śmietankowy możemy od razu użyć do przełożenia biszkoptu.
Porady
- Krem śmietankowy wyjdzie idealnie, jeśli użyjemy dobrze schłodzonej śmietanki oraz mascarpone. Warto odłożyć je wcześniej na kilka godzin lub nawet na całą noc do lodówki.
- Do przygotowania kremu sprawdzi się zarówno śmietanka 30%, jak i ta z 36% zawartością tłuszczu.
- Jeśli zależy nam na wyjątkowo sztywnym kremie, dodajemy wtedy taką samą ilość serka mascarpone, co śmietanki kremówki.
- Krem śmietankowy przechowujemy w lodówce przez 2–3 dni. Zamykamy go wcześniej w szczelnym pojemniku, żeby nie chłonął zapachów innych produktów.
- W zależności od własnych preferencji, ilość cukru pudru możemy zmniejszyć bądź zwiększyć.
- Serek mascarpone możemy zastąpić trzykrotnie mielonym serkiem z wiaderka lub serkiem śmietankowym.
Krem śmietankowy z mascarpone świetnie sprawdzi się do przełożenia blatów biszkoptowych. Możemy go przygotować w wielu różnych wersjach smakowych. Wystarczy dodać do podstawowego przepisu:
Krem śmietankowy to uniwersalny dodatek nie tylko do tortów, ale również innych ciast. Okazuje się, że możemy go wykorzystać do przygotowania:
Komentarze