Tort czekoladowy z owocami proponowany przez Vitorię z Portugalii. Ten tort czekoladowy przyciąga tłumy. Naprawdę robi wrażenie, ale jest zaskakująco prosty do wykonania.
Składniki:
Na ciasto:
30g kakao w proszku
150ml wody
250g cukru
6 dużych jajek
125g Kostki margaryny do pieczenia
200g mąki pszennej uniwersalnej
70g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 paczka cukru waniliowego / 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
200g mrożonych czerwonych jagód
Na krem:
200g serka śmietankowego
4 łyżeczki cukru
skórka i sok z cytryny lub limonki
200 ml świeżej śmietany do ubijania
Tort czekoladowy z owocami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Sprzęt
3 tortownice 23cm - natłuszczone i wyłożone papierem
Sposób przygotowania
1. Rozgrzać piekarnik do 175°C/350°F/st. gazowy 4. Nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia 3 okrągłe formy (23 cm).
2. Wymieszać kakao w proszku z gorącą wodą i odstawić na bok. Rozdzielić jajka.
2. Ubić w misce żółtka z cukrem do uzyskania lekkiej i puszystej masy. Dodać kostkę do pieczenia Kasia i miksować aż do połączenia wszystkich składników.
4. Przesiać mąkę pszenną i kukurydzianą, połączyć z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia i wymieszać z masą.
5. Ubić białka z aromatem waniliowym na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą.
6. Przełożyć 1/3 masy do jednej z 3 form.
7. Dodać kakao do pozostałej masy, dobrze wymieszać i połowę masy przełożyć do drugiej formy.
8. Dodać połowę mrożonych jagód do pozostałej masy i przełożyć ją do trzeciej formy.
9. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut lub do momentu, gdy szpikulec włożony do środka ciasta będzie czysty po wyjęciu (oznacza to, że ciasto jest gotowe).
10. Po upieczeniu ciasto wyjąć z foremek i pozostawić na drucianej podkładce do wystygnięcia.
11. Aby przygotować krem, należy połączyć serek śmietankowy z cukrem, skórką i sokiem z cytryny. W osobnej misce ubić na sztywno śmietanę i połączyć z masą serową.
12. Dolną warstwą tortu będzie ciasto czekoladowe z jagodami. Posmarować je masą serową. Jako drugą warstwę ułożyć biszkopt bez dodatków, posmarować masą i posypać pozostałymi jagodami. Na samej górze umieścić ciasto czekoladowe i całość posmarować pozostałą masą serową. Udekorować malinami i truskawkami.
Porada
Zamiast owoców do dekoracji można użyć wiórków czekoladowych i/lub ulubionych cukierków.