Tort czekoladowy z owocami

Ocena:

4.5 (179)

  • 40 min.
Tort czekoladowy z owocami proponowany przez Vitorię z Portugalii. Ten tort czekoladowy przyciąga tłumy. Naprawdę robi wrażenie, ale jest zaskakująco prosty do wykonania.

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 30g kakao w proszku
  • 150ml wody
  • 250g cukru
  • 6 dużych jajek
  • 125g Kostki margaryny do pieczenia
  • 200g mąki pszennej uniwersalnej
  • 70g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 paczka cukru waniliowego / 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200g mrożonych czerwonych jagód
  • Na krem:
  • 200g serka śmietankowego
  • 4 łyżeczki cukru
  • skórka i sok z cytryny lub limonki
  • 200 ml świeżej śmietany do ubijania

Tort czekoladowy z owocami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Sprzęt
  • 3 tortownice 23cm - natłuszczone i wyłożone papierem
  • Sposób przygotowania
  • 1. Rozgrzać piekarnik do 175°C/350°F/st. gazowy 4. Nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia 3 okrągłe formy (23 cm).
  • 2. Wymieszać kakao w proszku z gorącą wodą i odstawić na bok. Rozdzielić jajka.
  • 2. Ubić w misce żółtka z cukrem do uzyskania lekkiej i puszystej masy. Dodać kostkę do pieczenia Kasia i miksować aż do połączenia wszystkich składników.
  • 4. Przesiać mąkę pszenną i kukurydzianą, połączyć z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia i wymieszać z masą.
  • 5. Ubić białka z aromatem waniliowym na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą.
  • 6. Przełożyć 1/3 masy do jednej z 3 form.
  • 7. Dodać kakao do pozostałej masy, dobrze wymieszać i połowę masy przełożyć do drugiej formy.
  • 8. Dodać połowę mrożonych jagód do pozostałej masy i przełożyć ją do trzeciej formy.
  • 9. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut lub do momentu, gdy szpikulec włożony do środka ciasta będzie czysty po wyjęciu (oznacza to, że ciasto jest gotowe).
  • 10. Po upieczeniu ciasto wyjąć z foremek i pozostawić na drucianej podkładce do wystygnięcia.
  • 11. Aby przygotować krem, należy połączyć serek śmietankowy z cukrem, skórką i sokiem z cytryny. W osobnej misce ubić na sztywno śmietanę i połączyć z masą serową.
  • 12. Dolną warstwą tortu będzie ciasto czekoladowe z jagodami. Posmarować je masą serową. Jako drugą warstwę ułożyć biszkopt bez dodatków, posmarować masą i posypać pozostałymi jagodami. Na samej górze umieścić ciasto czekoladowe i całość posmarować pozostałą masą serową. Udekorować malinami i truskawkami.
  • Porada
  • Zamiast owoców do dekoracji można użyć wiórków czekoladowych i/lub ulubionych cukierków.

Porady

Wypróbuj też przepis na tort lodowy z czekoladą
 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne