Solony karmel

Solony karmel to rewelacyjny dodatek do szarlotki, lodów waniliowych lub brownie. Możemy nim polać naleśniki i przełożyć wafle. Powstaje na bazie cukru, śmietanki oraz masła, a niewielki dodatek soli nadaje mu niepowtarzalny, wyrazisty smak. Solony karmel może przygotować każdy – nawet osoba niemająca doświadczenia w cukiernictwie.

dodany przez: Agnieszka Pietroń

sosy

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Sposób podania:

  • na zimno
  • na ciepło

Posiłek:

Solony karmel - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Karmelizacja: do małego rondelka wsypujemy cukier. Podgrzewamy go na małym ogniu, aż się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru.

  • 2.

    Przygotowanie karmelu: do garnuszka z cukrem dodajemy masło i łączymy składniki ze sobą. Następnie wlewamy śmietankę. Wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy, aż do uzyskania masy karmelowej o jednolitej konsystencji. Na końcu dodajemy niewielką ilość soli.

  • 3.

    Podanie: solony karmel możemy od razu użyć do polania ciast lub deserów lodowych.

Porady

  • Solony karmel fantastycznie sprawdzi się do polania serników, czekoladowych ciast, słodkich tart lub naleśników. Warto posypać je również orzeszkami bądź rozkruszonymi herbatnikami. Ciekawą propozycją jest z pewnością popcorn z karmelem. Pomijamy wtedy dodatek śmietanki kremówki.
  • Podczas podgrzewania cukru nie należy go mieszać. W przeciwnym wypadku czas karmelizacji się wydłuży i powstaną grudki. 
  • Solony karmel przechowujemy w szklanym naczyniu, w lodówce przez maksymalnie 3 tygodnie.
  • Pod koniec gotowania karmelu możemy dodać jedną łyżkę masła orzechowego. Składnik ten nie tylko wzbogaci jego smak, ale również konsystencję. Dzięki temu będzie bardziej gęsty i wyjątkowo kremowy.
  • Przed rozpuszczeniem cukru w garnuszku, możemy połączyć go z niewielką ilością wody. Proces karmelizacji nieco się wydłuży, ale będziemy mieć nad nim większą kontrolę. Dzięki temu unikniemy przypalenia się cukru.
  • Do przygotowania solonego karmelu polecamy użyć garnuszka z grubym dnem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy