Solony karmel to rewelacyjny dodatek do szarlotki, lodów waniliowych lub brownie. Możemy nim polać naleśniki i przełożyć wafle. Powstaje na bazie cukru, śmietanki oraz masła, a niewielki dodatek soli nadaje mu niepowtarzalny, wyrazisty smak. Solony karmel może przygotować każdy – nawet osoba niemająca doświadczenia w cukiernictwie.
GettyImages
(średnia 5 z 1 głosów)
Karmelizacja: do małego rondelka wsypujemy cukier. Podgrzewamy go na małym ogniu, aż się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru.
Przygotowanie karmelu: do garnuszka z cukrem dodajemy masło i łączymy składniki ze sobą. Następnie wlewamy śmietankę. Wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy, aż do uzyskania masy karmelowej o jednolitej konsystencji. Na końcu dodajemy niewielką ilość soli.
Podanie: solony karmel możemy od razu użyć do polania ciast lub deserów lodowych.
Podobne przepisy: sosyPorady
- Solony karmel fantastycznie sprawdzi się do polania serników, czekoladowych ciast, słodkich tart lub naleśników. Warto posypać je również orzeszkami bądź rozkruszonymi herbatnikami. Ciekawą propozycją jest z pewnością popcorn z karmelem. Pomijamy wtedy dodatek śmietanki kremówki.
- Podczas podgrzewania cukru nie należy go mieszać. W przeciwnym wypadku czas karmelizacji się wydłuży i powstaną grudki.
- Solony karmel przechowujemy w szklanym naczyniu, w lodówce przez maksymalnie 3 tygodnie.
- Pod koniec gotowania karmelu możemy dodać jedną łyżkę masła orzechowego. Składnik ten nie tylko wzbogaci jego smak, ale również konsystencję. Dzięki temu będzie bardziej gęsty i wyjątkowo kremowy.
- Przed rozpuszczeniem cukru w garnuszku, możemy połączyć go z niewielką ilością wody. Proces karmelizacji nieco się wydłuży, ale będziemy mieć nad nim większą kontrolę. Dzięki temu unikniemy przypalenia się cukru.
- Do przygotowania solonego karmelu polecamy użyć garnuszka z grubym dnem.
Komentarze