Zasmażka do kapusty to prosty dodatek, który nie tylko świetnie zagęszcza, ale przede wszystkim nadaje potrawom kremowy, maślany finisz. Przygotujemy ją w niecałe 5 min z dwóch prostych składników, które na pewno znajdą się w każdej kuchni. Możliwy jest także wariant bezglutenowy i wegański. To dzięki zasmażce domowe obiady naszych babć smakują tak dobrze.
Getty Image
(średnia 4.44 z 206 głosów)
Masło: roztapiamy na gorącej patelni.
Mąka: dodajemy ją do roztopionego masła. Energicznie mieszamy do momentu, aż mieszanka zacznie wrzeć. Wtedy od razu zestawiamy ją z kuchenki.
Zasmażka do kapusty jest gotowa: dodajemy ją do ugotowanej kapusty. Energicznie mieszamy, aby nie było grudek.
Porady
- Zasmażka do kapusty powinna być biała, dlatego zdejmujemy patelnię z kuchenki od razu, gdy zacznie wrzeć. Do innych potraw, np. zup czy ciemnych sosów, sprawdzi się ciemniejsza zasmażka – o złotym lub brązowym kolorze.
- Możemy użyć masła klarowanego, aby mieć pewność, że nie przypali się na patelni. Masło klarowane ma wyższą temperaturę dymienia.
- W wersji wegańskiej masło zastępujemy olejem kokosowym rafinowanym, który nie ma smaku.
- Do zasmażki bezglutenowej zamiast zwykłej mąki, dodajemy mieszankę bezglutenową lub mąkę ryżową.
- Zasmażkę do kapusty możemy przygotować także z dodatkiem wędzonego boczku. Mięso pokrojone w małą kostkę podsmażamy na patelni. Mąkę dodajemy do tłuszczu, który wytopi się z boczku.
Biała zasmażka do kapusty ma lekko maślany smak, który świetnie sprawdzi się w wielu wariantach. Możemy ją dodać do:
Kapusta zasmażana jest częstym dodatkiem do dań kuchni staropolskiej – pieczonych mięs lub zrazów wołowych. Do takich potraw bardziej odpowiednia będzie zasmażka na smalcu, np. gęsim.
Taki smalec możemy przygotować samodzielnie z tłuszczu i kawałków gęsiej skóry. Wytapiamy je na średniej mocy palnika. Czas przygotowania jest zależny od ilości składników – 500 g tłuszczu przetopimy na smalec w ciągu ok. 90 min.
Domowy smalec na zasmażkę możemy zrobić także ze słoniny wieprzowej. Nadmiar wykorzystajmy do przygotowania smalcu z cebulą i jabłkiem, który doskonale smakuje na kromce świeżego pieczywa.
Białą lub czerwoną kapustę zasmażaną możemy podać do:
Ciepły dodatek sprawdzi się także do innych dań mięsnych i wegetariańskich.
Komentarze