Zasmażka do kapusty

Ocena:

4.44 (206)

  • 5 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zasmażka do kapusty to prosty dodatek, który nie tylko świetnie zagęszcza, ale przede wszystkim nadaje potrawom kremowy, maślany finisz. Przygotujemy ją w niecałe 5 min z dwóch prostych składników, które na pewno znajdą się w każdej kuchni. Możliwy jest także wariant bezglutenowy i wegański. To dzięki zasmażce domowe obiady naszych babć smakują tak dobrze.

Składniki:

  • masło  50 g

  • mąka  50 g

Zasmażka do kapusty - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Masło: roztapiamy na gorącej patelni.

  • Krok 2:

    Mąka: dodajemy ją do roztopionego masła. Energicznie mieszamy do momentu, aż mieszanka zacznie wrzeć. Wtedy od razu zestawiamy ją z kuchenki.

  • Krok 3:

    Zasmażka do kapusty jest gotowa: dodajemy ją do ugotowanej kapusty. Energicznie mieszamy, aby nie było grudek.

Porady

  • Zasmażka do kapusty powinna być biała, dlatego zdejmujemy patelnię z kuchenki od razu, gdy zacznie wrzeć. Do innych potraw, np. zup czy ciemnych sosów, sprawdzi się ciemniejsza zasmażka – o złotym lub brązowym kolorze.
  • Możemy użyć masła klarowanego, aby mieć pewność, że nie przypali się na patelni. Masło klarowane ma wyższą temperaturę dymienia.
  • W wersji wegańskiej masło zastępujemy olejem kokosowym rafinowanym, który nie ma smaku.
  • Do zasmażki bezglutenowej zamiast zwykłej mąki, dodajemy mieszankę bezglutenową lub mąkę ryżową.
  • Zasmażkę do kapusty możemy przygotować także z dodatkiem wędzonego boczku. Mięso pokrojone w małą kostkę podsmażamy na patelni. Mąkę dodajemy do tłuszczu, który wytopi się z boczku.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zasmażka do kapusty młodej lub kiszonej

Biała zasmażka do kapusty ma lekko maślany smak, który świetnie sprawdzi się w wielu wariantach. Możemy ją dodać do:

  • duszonej białej kapusty – bez mięsnego dodatku lub z kiełbasą bądź boczkiem,
  • młodej kapusty z koperkiem – niewielki dodatek zasmażki sprawia, że przystawka jest bardziej kremowa i delikatna w smaku,
  • kapusty z grzybami – to tradycyjna, polska potrawa, która w wielu domach jest przygotowywana na Wigilię,
  • kiszonej kapusty – najlepiej smakuje z dodatkiem smażonej cebuli.

Polska zasmażka na smalcu

Kapusta zasmażana jest częstym dodatkiem do dań kuchni staropolskiej – pieczonych mięs lub zrazów wołowych. Do takich potraw bardziej odpowiednia będzie zasmażka na smalcu, np. gęsim.

Taki smalec możemy przygotować samodzielnie z tłuszczu i kawałków gęsiej skóry. Wytapiamy je na średniej mocy palnika. Czas przygotowania jest zależny od ilości składników – 500 g tłuszczu przetopimy na smalec w ciągu ok. 90 min.

Domowy smalec na zasmażkę możemy zrobić także ze słoniny wieprzowej. Nadmiar wykorzystajmy do przygotowania smalcu z cebulą i jabłkiem, który doskonale smakuje na kromce świeżego pieczywa.

Do jakich potraw pasuje kapusta zasmażana?

Białą lub czerwoną kapustę zasmażaną możemy podać do:

Ciepły dodatek sprawdzi się także do innych dań mięsnych i wegetariańskich.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne