REKLAMA

Smalec z cebulą i jabłkiem

Smalec z jabłkiem i cebulką to prawdziwy rarytas, który w wielu restauracjach specjalizujących się w tradycyjnej polskiej kuchni serwowany jest jako tzw. czekadełko. Smakuje on wybornie w połączeniu ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym. Wbrew pozorom przygotowuje się go niezwykle łatwo z powszechnie dostępnych składników: słoniny, boczku, jabłek i cebulki. Smalec domowy to świetna przystawka na przyjęciach czy spotkaniach w gronie najbliższych – z powodzeniem możemy serwować go również na wystawnych uroczystościach. Jak zrobić smalec? Poniżej podajemy łatwy przepis na smalec z boczku i słoniny. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Przetwory Przekąski

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.4 z 220 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przepis na smalec z jabłkiem i cebulą zaczynamy od zmielenia słoniny lub pokrojenia jej w drobne paski. Dalej wytapiamy ją przez ok. 20 minut. Wówczas, gdy słonina zacznie lekko się złocić to dodajemy do niej pociętą w kostkę cebulę i boczek wędzony i całość dokładnie mieszamy, po czym wytapiamy kolejne 20 minut. 

  • 2.

    Po wytopieniu słoniny do smalcu dodajemy do niej obrane i pokrojone jabłka (w dość dużą kostkę, bez gniazd nasiennych) i całość gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Wówczas, gdy jabłka staną się szkliste, to zdejmujemy rondel z ognia. Ciepły smalec przelewamy do słoików lub kamiennego garnka. 

Porady

  • Smalec ze słoniny i boczku z dodatkiem jabłek i cebuli dość szybko pleśnieje (z powodu jabłek), dlatego też należy dość szybko go spożyć – najlepiej w ciągu dwóch tygodni. Jeśli zależy nam na dłuższym przechowywaniu domowego smalcu, to możemy zrezygnować z jabłek. 
  • Smalec wiejski to świetna przekąska na imprezę – często można zjeść go na weselach, gdzie stoi najczęściej na tzw. wiejskim stole. Smalec domowy według naszego przepisu z powodzeniem można przygotować również dla gości weselnych. 
  • Jeśli nie mamy boczku, to zamiast niego do naszego smalcu domowego możemy dodać inną wędzonkę, np. żeberka czy kiełbasę. 
  • Alternatywą dla naszej propozycji na smalec wiejski jest smalec zapiekany w piekarniku – wystarczy pokroić słoninę i boczek w większe kawałki, dodać do nich podsmażoną wcześniej cebulkę i pokrojone jabłka, a następnie zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 120 minut. 
  • Ważnym składnikiem domowego smalcu wiejskiego są przyprawy, które nadają całości aromatu. Do przyprawiania smalcu świetnie sprawdzi się: czosnek, majeranek, jałowiec, ziele angielskie i liść laurowy. 
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić smalec wegański? 

Alternatywą do smalcu wiejskiego, domowego, przygotowanego na bazie słoniny i boczku, jest smalec wegański, który jest zdrowym i pożywnym smarowidłem, chociaż tak naprawdę z tradycyjnym smalcem łączy go tylko kremowa konsystencja. Pastę wegańską można przygotować z różnych składników, najczęściej wykorzystuje się do tego ciecierzycę i białą fasolę. W tym celu możemy wykorzystać gotowe produkty z puszki (co znacznie skróci nam czas przygotowania smalczyku wegańskiego) lub produkty sypkie, które wcześniej należy namoczyć, ugotować i odsedzić. Wówczas, gdy ciecierzyca lub biała fasola będzie miękka należy ją zmiksować na gładką masę, a następnie doprawić do smaku – majerankiem, lubczykiem, solą i pieprzem, i ewentualnie sosem sojowym. Do smalczyku wegańskiego możemy dodać również cebulę – wcześniej należy ją obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle lub oleju rzepakowym, a także jabłka, które również należy wcześniej podsmażyć (po to, by zmiękły). Polecamy przepis na smalec z fasoli białej albo smalczyk z oleju kokosowego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy