Smalec z cebulą i jabłkiem

Jak zrobić domowy smalec? Oto przepis na smalec z cebulą i jabłkiem.

Przekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.41 z 219 głosów)

Składniki:

  • 80 dag słoniny bez skóry
  • 3 duże cebule
  • 15 dag boczku wędzonego lub wędzonki
  • 3 duże jabłka
  • 2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Słoninę zmiel lub drobno pokrój i wytapiaj ok. 20 min.
  • Gdy skwarki zaczną się złocić, dodaj pocięte w kostkę cebule i wędzonkę lub boczek, wymieszaj, wytapiaj znów 20 min.
  • Dodaj obrane i bez gniazd nasiennych jabłka pokrojone w dużą kostkę. Trzymaj na ogniu ok. 15 min. Gdy jabłka staną się szkliste, zdejmij rondel z ognia. Ciepły smalec przelej do kamiennego garnczka lub słoików.
  • Zjedz w ciągu 2 tygodni – z powodu jabłek łatwo pleśnieje.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Porady

Zobacz też przepis na: smalec z borowikami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy