Makaron do rosołu

Makaron do rosołu możemy zrobić w domu, ale obowiązkowo ze składników najwyższej jakości. Świeże jajka, mąka 00 i odrobina oliwy z oliwek sprawiają, że smakuje o wiele lepiej od gotowych produktów ze sklepu. Jest odpowiedni nie tylko do rosołu, ale także do innych klarownych zup na bazie mięsa lub warzyw. Ciasto na domowy makaron można zamrozić na później, aby szybko przygotować dodatek do kolejnego obiadu.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

rosół dania z makaronem

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.37 z 169 głosów)

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Makaron do rosołu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Ciasto na domowy makaron: mąkę wysypujemy na stolnicę. Zgarniamy ją w stożek, robimy wgłębienie i wbijamy w nie 1 całe jajko oraz 2 żółtka. Dodajemy także szczyptę soli i wlewamy oliwę z oliwek.

  • 2.

    Ugniatanie ciasta: składniki łączymy w całość i zagniatamy, aż będzie jednolite i gładkie, przez ok. 20 min.

  • 3.

    Leżakowanie: gotowe ciasto na makaron owijamy folią i wstawiamy na godzinę do lodówki.

  • 4.

    Wałkowanie: ciasto dzielimy na 3 części. Jedną przekładamy na stolnicę oprószoną mąką, a pozostałe zostawiamy pod folią. Ciasto rozwałkowujemy na bardzo cienki placek (ok. 1 mm).

  • 5.

    Krojenie makaronu: placek kroimy na pasy o szerokości ok. 5–6 cm. Posypujemy je mąką i układamy jeden na drugim. Następnie kroimy je w cienkie paseczki. W ten sam sposób przygotowujemy makaron z pozostałego ciasta.

  • 6.

    Gotowanie: w dużym garnku wstawiamy wodę do zagotowania. Dodajemy łyżeczkę soli (5 g). Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucamy makaron i gotujemy go przez 2 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

  • 7.

    Odcedzanie: makaron przekładamy z garnka na sitko, po czym przekładamy na talerze.

  • 8.

    Podawanie: domowy makaron doskonale pasuje do rosołu lub zupy pomidorowej.

Porady

  • Z proporcji podanych w przepisie powinno wyjść ok. 400 g makaronu.
  • Oliwę z oliwek możecie zastąpić innym olejem roślinnym.
  • Makaron można pokroić też w dłuższe nitki. Aby to zrobić, najłatwiej jest zwinąć rozwałkowany placek w rulon i w takiej formie pokroić go w cienkie paski.
  • Domowy makaron możemy ugotować później. Wtedy pozostawiamy go na stolnicy do wyschnięcia, oprószamy mąką i przekładamy do zamykanego woreczka. Odkładamy do lodówki lub zamrażarki.
  • Surowy makaron do rosołu możemy przechowywać w lodówce przez 2 dni, a w zamrażalniku nawet przez 2 miesiące.
  • Wysuszony makaron gotujemy dłużej niż świeży – ok. 8 min.
  • Makaron, po ugotowaniu i odcedzeniu, możemy skropić olejem, aby się nie posklejał.

Notka redakcyjna

Makaron do rosołu na różnych mąkach

  • Bezglutenowy makaron do rosołu – przygotowujemy go z 250 g mąki kukurydzianej, 100 g mąki ziemniaczanej, 1 jajka, szczypty soli i łyżeczki (5 ml) oleju. Jeśli ciasto wychodzi zbyt twarde, dodajemy trochę ciepłej wody. Domowy makaron bez glutenu możemy zrobić także na mące gryczanej, z tapioki, prosa lub amarantusa. Aby ciasto było elastyczne, wybraną mąkę trzeba zmieszać z mąką ziemniaczaną lub ryżową.
  • Domowy makaron razowy – w podstawowym przepisie zamieniamy mąkę pszenną na pełnoziarnistą. Makaron razowy zawiera dużą ilość błonnika i witamin z grupy B.
  • Makaron do rosołu z mąki pszennej – jeśli zdecydujemy się pozostać przy podstawowym przepisie, warto wybrać mąkę oznaczoną cyframi 00. Jest ona bardzo drobno zmielona i zawiera największą ilość glutenu. To dzięki niemu ciasto łatwiej się zagniata, a po ugotowaniu jest delikatne i sprężyste.

Wegański makaron domowy bez jajka

Domowy makaron sprawdzi się także do zup i bulionów wegańskich. Ciasto robimy w taki sam sposób jak ciasto na pierogi bez jajka, czyli z trzech składników:

  • mąki,
  • gorącej wody
  • i szczypty soli.

200 g mąki wsypujemy do miski, mieszamy z solą i stopniowo dodajemy 100–120 ml gorącej wody. Zagniatamy ciasto, owijamy folią i odstawiamy do lodówki. Wałkujemy i kroimy w paseczki, zgodnie z podstawowym przepisem.

Makaron do rosołu i nie tylko

Domowy rosół w niektórych polskich domach to stały element niedzielnego obiadu. Nic w tym złego – drobiowy wywar jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy i przyjemnie rozgrzewa. Na bazie rosołu można przygotować świetną zupę pomidorową, do której domowy makaron jest wprost niezbędnym dodatkiem. Spróbujcie go także z:

Korzystając z podstawowego przepisu możecie przygotować także makaron na łazanki lub kluski z makiem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy