Pizza bez drożdży – przepis na ciasto

Pizza bez drożdży to zdecydowanie najszybszy i najłatwiejszy przepis na pizzę, który zawsze wychodzi i pasują do niego wszystkie dodatki. Zobaczcie, jak zrobić idealne ciasto na pizzę bez drożdży, które może być podstawą zarówno do pizzy wytrawnej, jak i na słodko.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Pizza pizzerinki ciasto na pizze

Czas przygotowania:
25min.
Kalorie:
250 kcal
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 3.65 z 1712 głosów)


Kroki przygotowania:

  • ciasto 1.

    Jak zrobić pizzę bez drożdży? Przygotowanie zaczynamy od zmieszania na stolnicy 375 g mąki z 8 g proszku do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu składników usypujemy z nich kopiec, następnie robimy wgłębienie, do którego dodajemy kolejno wodę, oliwę, rozbite jajko, sól oraz po 2 g bazylii i oregano. Tak przygotowane składniki zagniatamy do czasu, aż uzyskamy jednolite ciasto.

  • ciasto 2.

    Gotowe ciasto rozwałkowujemy i układamy na natłuszczonej blaszce. Na wierzchu rozsmarowujemy sos do pizzy i układamy ulubione dodatki. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni w trybie termoobieg. Gotową pizzę pieczemy do czasu aż brzegi będą rumiane. Zazwyczaj trwa to od 15 do 20 minut.

Kalorie: 250

Węglowodany: 44

Tłuszcz: 5

Białko: 6.5

Porady

  • Domowa pizza bez drożdży to patent na szybki obiad lub kolację. Dodatki można zmieniać w zależności od preferencji smakowych.
  • Ciasto na pizzę można wałkować na papierze do pieczenia, pozwoli to na szybkie i bezpieczne przeniesienie ciasta na blaszkę.
  • Ciasto do pizzy bez drożdży można ugniatać dłońmi, delikatnie rozciągając ciasto tak, aby powstał rant, który w czasie pieczenia pięknie się zrumieni.
  • Pizza bez drożdży będzie delikatniejsza jeśli do ciasta użyjesz letniej, przegotowanej wody. 
  • Jeśli lubisz pizzę i często ją robisz w domu, rozważ kupno kamienia do pieczenia pizzy. Kamień wyciąga z ciasta wilgoć i skraca czas pieczenia, dzięki czemu pizza smakuje jak z włoskiej pizzerii. 
  • Upieczoną pizzę najlepiej kroić specjalnym nożem do pizzy. 

Notka redakcyjna

Pizza bez drożdży – jaką mąkę wybrać

Ciasto na pizzę bez drożdży wymaga dobrej jakościowo mąki. Najlepiej wybrać mąkę o symbolu 00, wtedy będziecie pewni, że ciasto wyjdzie elastyczne a pizza chrupiąca. Jeśli w waszym okolicznym sklepie nie ma takiej mąki, możecie zamówić ją w jednym ze sklepów internetowych. Jeśli natomiast zależy wam na czasie, możecie użyć mąki chlebowej pszennej o symbolu 850, a nawet mąki pszennej 750 i 550, ale najlepsza pizza bez drożdży wychodzi z mąki o symbolu 00. 

Jaka woda do ciasta na pizzę bez drożdży 

Smaczne ciasto na pizzę bez drożdży wymaga dodania ciepłej wody, ale temperatura nie może być zbyt wysoka, aby nie zaparzyć ciasta, w którym jest jajko. Najbezpieczniej dodać letnią, przegotowaną wcześniej wodę. Dodanie letniej wody do spodu na pizzę sprawi, że ciasto będzie elastyczne, miękkie i łatwe w formowaniu. 

Ciasto na pizzę z proszkiem do pieczenia 

Przepis na ciasto do pizzy bez drożdży to niejedyny sposób na szybkie przygotowanie spodu do ulubionej pizzy. Jednym z częściej przygotowywanych ciast do pizzy jest ciasto z proszkiem do piecznie, który stanowi zamiennik drożdży. Taki spód do pizzy polecany jest szczególnie dzieciom, które nie lubią zapachu drożdży. 

Temperatura pieczenia pizzy 

Sekret udanej pizzy tkwi nie tylko w dobrym przepisie na ciasto czy sos, ale także w temperaturze pieczenia. Złota zasada pieczenia pizzy mówi, że należy ją piec krótko w bardzo wysokiej temperaturze. Lokale, które specjalizują się w kuchni włoskiej posiadają piece, które nagrzewaj się do 500 stopni, więc pieczenie pizzy trwa bardzo krótko. Maksymalny poziom temperatury, który osiągają domowe piekarniki wynosi 250 stopni - nie oznacza to jednak, że jesteśmy skazani na porażkę. Należy pamiętać o podstawowych zasadach pieczenia pizzy. Nagrzej piekarnik do odpowiedniej temperatury przed włożeniem pizzy do piekarnika. To zagwarantuje, że pizza będzie gotowa w kilka minut, a spód i brzegi będą pięknie zarumienione. Zastanów się nad kupnem kamienia do pieczenia pizzy. Kamień równomiernie rozprowadza ciepło i wchłania wilgoć z ciasta. Pieczenie pizzy na kamieniu w porównaniu do tradycyjnej blaszki trwa krócej, dlatego ciasto jest chrupiące a składniki równomiernie upieczone. Dodatkowo można go użyć do wypieku pizzerinek, bułek czy nawet chleba. Przy pieczeniu pizzy na kamieniu należy pamiętać, że wkładamy go do zimnego piekarnika. Dopiero po osiągnięciu maksymalnej temperatury wkładamy na kamień pizzę. 

Sos pomidorowy do pizzy 

Sos pomidorowy to nieodłączny składnik każdej udanej pizzy. Przygotowanie sosu do pizzy jest bardzo proste. Przygotuj 500 gramów przecieru pomidorowego, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, łyżeczkę bazylii i oregano, pół łyżeczki cukru i soli oraz pieprz. Przeciśnięte ząbki czosnku podsmaż lekko na oliwie, dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj i duś na małym ogniu przez 2 minuty. Spód do pizzy bez drożdży możesz posmarować ciepłym lub zimnym sosem. Możesz także przygotować go wcześnie i trzymać w lodówce, ale nie dłużej niż 2 dni. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy