Wszyscy doskonale znamy cukinię. Uwielbiamy ją za smak, uniwersalność i za właściwości odżywcze. Mało kto jednak wie, że również kwiaty cukinii są niezwykle smaczne i dostarczają naszemu organizmowi cenne wartości odżywcze. Kwiaty cukinii zawierają witaminy z grupy B, witaminę C i PP oraz potas, wapń i sterole roślinne, które obniżają poziom cholesterolu. Ponadto kwiaty cukinii mają działanie odkwaszające i przyspieszają przemianę materii. Możemy je smażyć, grillować lub piec. Poznajcie nasz przepis na grillowane kwiaty cukinii!
Grillowane kwiaty cukinii - składniki:
- 12 kwiatów cukinii (większych)
- 200 g serka twarożkowego naturalnego
- 100 g łososia wędzonego
- 2 ząbki czosnku
- 3 ogórki kiszone
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 150 g szynki prosciutto (cieniutkie plastry)
- 400 g młodych ziemniaczków
- szczypiorek
- pieprz i sól do smaku
- 1 łyżka oleju
- chrzan tarty w słoiczku
Grillowane kwiaty cukinii - przygotowanie:
- Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie. Kwiaty cukinii delikatnie umyj i osusz.
- Przygotuj farsz do nadzienia kwiatów cukinii: przełóż do miski serek, drobno pokrojonego łososia, drobno pokrojone ogórki kiszone, starty czosnek, pokrojony tymianek oraz szczyptę pieprzu. Wymieszaj.
- Przy pomocy łyżeczki nadziej kwiaty i każdy z nich przewiąż liściem szczypiorku.
- Ułóż na tackach do grillowania szynkę, a na niej nadziane kwiaty cukinii. Obłóż je ziemniaczkami i wstaw na grilla. Gdy się zarumienią, przełóż je na drugą stronę. Podawaj na szynce, z dodatkiem chrzanu.
Sprawdź też:
- Krem z cukinii z ziołowym pesto
- Placki z cukinii z mascarpone, pomysł na lekki obiad
- Makaron z cukinii – pomysł na zdrowy i szybki obiad [+ 3 pasujące sosy]
- Ketchup z cukinii – prosty sposób na zdrowe odżywianie
- Cukinia faszerowana na 3 sposoby
- Leczo z cukinii
Przepis: materiały prasowe Krakus
Komentarze