Pizza z patelni

Pizza z patelni to świetna alternatywna dla domowej pizzy z piekarnika. Ciasto przygotowuje się tak samo – najlepiej z mąki 00, dzięki której wychodzi miękkie i delikatne. Razem z sosem pomidorowym stanowi bazę, na której można położyć ulubione dodatki, np. pieczarki, salami i ser żółty. Pracy jest niewiele, ale trzeba zarezerwować godzinę na wyrastanie ciasta. Potem pozostaje już tylko smażenie pizzy na patelni o średnicy 28 cm z pokrywką.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

pizza

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.44 z 150 głosów)

Pizza z patelni - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Ciasto na pizzę z patelni: do miski przesiewamy mąkę, dodajemy suche drożdże, 5 g cukru i 5 g soli. Wodę podgrzewamy, aby była ciepła (ale to nie może być wrzątek). Stopniowo dolewamy ją do sypkich składników. Mieszamy łyżką, a gdy ciasto już się połączy, ugniatamy je ręcznie (lub przy pomocy miksera z hakami). Po ok. 5 min dodajemy łyżkę oliwy (15 ml) i dalej zagniatamy ciasto do czasu, aż będzie odchodzić od brzegów miski (ok. 10 min).

  • 2.

    Wyrastanie: ciasto na pizzę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

  • 3.

    Sos pomidorowy: do miseczki przekładamy koncentrat i passatę pomidorową. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli, pieprzu i zioła prowansalskie. Całość mieszamy.

  • 4.

    Smażenie pieczarek: duże obieramy, a małe tylko myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę i smażymy najpierw samą cebulę (ok. 5 min.), a potem z pieczarkami (kolejne 5–10 min). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  • 5.

    Ser żółty: ścieramy na tarce o grubych oczkach.

  • 6.

    Smażenie pizzy: wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i formujemy okrągły placek o średnicy 30 cm. Głęboką patelnię (28 cm) smarujemy oliwą i rozgrzewamy. Przekładamy ciasto na patelnię, przykrywamy pokrywką i smażymy na małej mocy przez 5 min. Po tym czasie ostrożnie przewracamy ją na druga stronę.

  • 7.

    Dodatki: na wstępnie podsmażoną pizzę nakładamy sos pomidorowy i rozprowadzamy po całej jej powierzchni. Następnie rozkładamy na niej pieczarki z cebulą, a na nich układamy plasterki salami. Całość przykrywamy startym serem żółtym i posypujemy świeżym lub suszonym oregano. Pizzę przykrywamy pokrywką i smażymy przez 10–15 min.

  • 8.

    Pizza z patelni jest gotowa: możemy podać ją na patelni lub przełożyć na talerze. Kroimy ją na 8 porcji.

Porady

  • Ciasto na pizzę z patelni można przygotować również ze świeżych drożdży (25 g). Należy ogrzać je do temperatury pokojowej, a następnie rozrobić w ciepłej wodzie (150 ml) z dodatkiem łyżeczki cukru. Rozczyn drożdżowy dodajemy do mąki i zagniatamy ciasto.
  • Czas smażenia pizzy może być różny w zależności od grubości patelni i tego, jak rozprowadza ciepło.
  • Do pizzy najlepszy jest taki ser, który dobrze się topi, np. twarda mozzarella, gouda, edam lub ementaler. Ser można położyć na wierzch lub na sos, a na nim ułożyć dodatki – pieczarki i salami.
  • Pizzę można posypać także innymi ziołami, które lubimy, np. bazylią lub natką pietruszki.

Notka redakcyjna

Pizza z patelni – inne smaki

Pizzę z patelni można przygotować w różnych wariantach – tak, jak pizzę z piekarnika. Poniżej najbardziej popularne rodzaje:

  • margherita – to klasyczna pizza z sosem pomidorowym, mozzarellą i bazylią. Doskonale smakuje polana oliwą z oliwek.
  • quattro formaggi – czyli 4 sery – to jeden z najbardziej popularnych smaków pizzy. Aby przygotować taką w domu, potrzebujemy 4 różnych serów: 20 g gorgonzoli, 30 g sera brie, 30 g parmezanu i 30 g twardej mozzarelli. Gorgonzolę kruszymy na małe kawałki, ser brie kroimy w plasterki, a pozostałe dwa rodzaje ścieramy na tarce o grubych oczkach. Nakładamy je na sos pomidorowy (po obróceniu pizzy na drugą stronę),
  • hawajska – na sos pomidorowy kładziemy plasterki szynki i pokrojonego na kawałki ananasa z puszki. Całość przykrywamy startą mozzarellą,
  • capriciosa – to pizza z szynką i pieczarkami. Należy pamiętać o tym, żeby przesmażyć pieczarki zanim położymy je na pizzy, inaczej podejdą wodą,
  • spinaci – można przygotować ją ze składników podanych w przepisie na pizzę ze szpinakiem, takich jak szpinak, cukinia, czosnek, pieczarki i mozzarella,
  • carbonara – to z kolei pizza bez sosu pomidorowego, za to z sosem śmietanowym, pieczarkami i boczkiem. Dodatki na pizzę z patelni można przygotować zgodnie z przepisem na klasyczną pizzę carbonarę z piekarnika.

Sosy do pizzy z patelni

Domowa pizza z patelni doskonale smakuje z samodzielnie przygotowanymi sosami. Można postawić na klasyczną oliwę lub smakową – z dodatkiem bazylii, czosnkiem lub papryczką chili – bądź bardziej gęste sosy, takie jak:

  • aioli lub zwykły sos czosnkowy z majonezu i jogurtu,
  • sos barbecue – świetnie pasuje do pizzy z mięsem,
  • pikantny domowy ketchup – przygotowany samodzielnie będzie zdrowszy. Do ketchupu można dodać nie tylko standardowe przyprawy, takie jak sól, pieprz czy papryka, ale także sproszkowany imbir, cynamon czy goździki,
  • sos belgijski – przygotowany z majonezu i ketchupu, z dodatkiem cebuli, soli i pieprzu.

Pizza na patelni z tortilli

Szybkim sposobem na pizzę z patelni jest przygotowanie jej na spodzie z domowej tortilli. Placki można usmażyć wcześniej. Wtedy przygotowanie chrupiącej pizzy na przekąskę na domówce zajmie nam zaledwie kilka minut:

  • tortillę kładziemy na patelni,
  • smarujemy ją sosem pomidorowym,
  • posypujemy startym serem,
  • nakładamy ulubione dodatki – szynkę, salami lub pieczarki.

Taka szybka pizza świetnie smakuje zarówno na ciepło, od razu z patelni, jak i na zimno – maczana w wybranym sosie. Pizzę z tortilli można także upiec w piekarniku. Jest gotowa już po 5 min w temperaturze 180°C.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy