Pizza z patelni to świetna alternatywna dla domowej pizzy z piekarnika. Ciasto przygotowuje się tak samo – najlepiej z mąki 00, dzięki której wychodzi miękkie i delikatne. Razem z sosem pomidorowym stanowi bazę, na której można położyć ulubione dodatki, np. pieczarki, salami i ser żółty. Pracy jest niewiele, ale trzeba zarezerwować godzinę na wyrastanie ciasta. Potem pozostaje już tylko smażenie pizzy na patelni o średnicy 28 cm z pokrywką.
Stockfood
(średnia 4.43 z 151 głosów)
Ciasto na pizzę z patelni: do miski przesiewamy mąkę, dodajemy suche drożdże, 5 g cukru i 5 g soli. Wodę podgrzewamy, aby była ciepła (ale to nie może być wrzątek). Stopniowo dolewamy ją do sypkich składników. Mieszamy łyżką, a gdy ciasto już się połączy, ugniatamy je ręcznie (lub przy pomocy miksera z hakami). Po ok. 5 min dodajemy łyżkę oliwy (15 ml) i dalej zagniatamy ciasto do czasu, aż będzie odchodzić od brzegów miski (ok. 10 min).
Wyrastanie: ciasto na pizzę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Sos pomidorowy: do miseczki przekładamy koncentrat i passatę pomidorową. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli, pieprzu i zioła prowansalskie. Całość mieszamy.
Smażenie pieczarek: duże obieramy, a małe tylko myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę i smażymy najpierw samą cebulę (ok. 5 min.), a potem z pieczarkami (kolejne 5–10 min). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ser żółty: ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Smażenie pizzy: wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i formujemy okrągły placek o średnicy 30 cm. Głęboką patelnię (28 cm) smarujemy oliwą i rozgrzewamy. Przekładamy ciasto na patelnię, przykrywamy pokrywką i smażymy na małej mocy przez 5 min. Po tym czasie ostrożnie przewracamy ją na druga stronę.
Dodatki: na wstępnie podsmażoną pizzę nakładamy sos pomidorowy i rozprowadzamy po całej jej powierzchni. Następnie rozkładamy na niej pieczarki z cebulą, a na nich układamy plasterki salami. Całość przykrywamy startym serem żółtym i posypujemy świeżym lub suszonym oregano. Pizzę przykrywamy pokrywką i smażymy przez 10–15 min.
Pizza z patelni jest gotowa: możemy podać ją na patelni lub przełożyć na talerze. Kroimy ją na 8 porcji.
Porady
- Ciasto na pizzę z patelni można przygotować również ze świeżych drożdży (25 g). Należy ogrzać je do temperatury pokojowej, a następnie rozrobić w ciepłej wodzie (150 ml) z dodatkiem łyżeczki cukru. Rozczyn drożdżowy dodajemy do mąki i zagniatamy ciasto.
- Czas smażenia pizzy może być różny w zależności od grubości patelni i tego, jak rozprowadza ciepło.
- Do pizzy najlepszy jest taki ser, który dobrze się topi, np. twarda mozzarella, gouda, edam lub ementaler. Ser można położyć na wierzch lub na sos, a na nim ułożyć dodatki – pieczarki i salami.
- Pizzę można posypać także innymi ziołami, które lubimy, np. bazylią lub natką pietruszki.
Pizzę z patelni można przygotować w różnych wariantach – tak, jak pizzę z piekarnika. Poniżej najbardziej popularne rodzaje:
Domowa pizza z patelni doskonale smakuje z samodzielnie przygotowanymi sosami. Można postawić na klasyczną oliwę lub smakową – z dodatkiem bazylii, czosnkiem lub papryczką chili – bądź bardziej gęste sosy, takie jak:
Szybkim sposobem na pizzę z patelni jest przygotowanie jej na spodzie z domowej tortilli. Placki można usmażyć wcześniej. Wtedy przygotowanie chrupiącej pizzy na przekąskę na domówce zajmie nam zaledwie kilka minut:
Taka szybka pizza świetnie smakuje zarówno na ciepło, od razu z patelni, jak i na zimno – maczana w wybranym sosie. Pizzę z tortilli można także upiec w piekarniku. Jest gotowa już po 5 min w temperaturze 180°C.
Komentarze