Pizza z ziemniakami

Pizza z ziemniakami doskonale sprawdza się w charakterze przystawki w stylu włoskim. Proste połączenie smaków – bez dodatku sosu pomidorowego – tworzy spójną i delikatną kompozycję. Chrupiące ciasto, kremowe ziemniaki, ser gruyère i rozmaryn idealnie do siebie pasują. Pizza bianca z ziemniakami jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnych smaków pizzy.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

pizza

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.55 z 160 głosów)

Pizza z ziemniakami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Rozczyn na pizzę: suszone drożdże mieszamy z 60 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody. Odstawiamy na 30 min.

  • 2.

    Ciasto na pizzę: do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy połowę porcji wody, sól, oliwę i spienione drożdże. Łączymy składniki dużą drewnianą łyżką, a następnie zagniatamy ciasto (pozostałą wodę dodajemy w miarę wyrabiania ciasta, jeśli jest za gęste).

  • 3.

    Wyrastanie: ciasto zagniatamy w kulę i przekładamy do miski posmarowanej oliwą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godz.

  • 4.

    Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 250°C

  • 5.

    Ziemniaki: obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Wrzucamy je na 5 min do wrzącej wody, po czym wyjmujemy na durszlak.

  • 6.

    Dodatki: cebulę obieramy z łupin i kroimy w cienkie pióra. Mozzarellę kroimy w plastry, a ser gruyère ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

  • 7.

    Składanie pizzy: wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich rozwałkowujemy na okrągły placek. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch nakładamy cebulę i mozzarellę, a na niej plasterki ziemniaków.

  • 8.

    Pieczenie: posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika na niecałe 10 min.

  • 9.

    Podawanie: pizza z ziemniakami doskonale smakuje posypana suszonym rozmarynem.

Porady

  • Z drożdży instant nie trzeba przygotowywać rozczynu. Jednak zalecamy zalać je ciepłą wodą i odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Dzięki temu ciasto na pizzę wyjdzie mniej zbite i bardziej delikatne.
  • Można także użyć świeżych drożdży zamiast suchych – 25 g rozrabiamy z ciepłą wodą, odrobiną soli i cukru. Opcjonalnie dodajemy 15 ml oliwy z oliwek.
  • Pizza z ziemniakami jest bardzo delikatna, co warto przełamać bardziej wyrazistym smakiem sera. Półtwardy szwajcarski ser gruyère można zastąpić innymi, o podobnym smaku: jarslbergiem, emmentalerem, raclette lub comte.
  • Poza rozmarynem, do pizzy z ziemniakami pasuje także świeży tymianek lub drobno posiekany szczypiorek.

Notka redakcyjna

Pizza z ziemniakami - rzymska a neapolitańska

Pizza rzymska z ziemniakami i neapolitańska to dwa najbardziej popularne rodzaje włoskiego specjału. Czym się różnią?

  • Inna mąka – pizza rzymska oryginalnie przygotowywana jest z mąki o sile W–180. Tym czynnikiem określa się stopień nawodnienia glutenu. Im wyższy współczynnik W, tym wypiek jest bardziej elastyczny i rozciągliwy. Im niższy, tym ciasto wychodzi bardziej kruche. Pizzę neapolitańską robi się z mąki o sile ok. W–300.
  • Do ciasta na pizzę rzymską dodaje się oliwę z oliwek.
  • Pizzę neapolitańską serwuje się z niewielką ilością dodatków, np. z oliwą z oliwek, czosnkiem, mozzarellą, bazylią czy pomidorami. Popularne smaki to marinara i margarita. Do pizzy rzymskiej dodaje się więcej zróżnicowanych składników, takich jak rukola, szynka, salami, ziemniaki, pieczarki czy cebula.
  • Pizzę rzymską wypieka się w niższej temperaturze (ok. 350°C) niż neapolitańską (450°C).

Jakie sosy do białej pizzy?

Pizza bianca z ziemniakami w podstawowym przepisie przygotowana jest bez sosu. Jednak jeśli chcemy, aby była bardziej wilgotna, możemy dodać do niej sos śmietanowy. Na nim rozkładamy ser i pozostałe dodatki. To świetna baza także do innych smaków pizzy – góralskiej z oscypkiem lub pizzy carbonary. Gotową pizzę możemy podać:

  • z klasyczną oliwą z oliwek,
  • domową oliwą ziołową,
  • oliwą czosnkową,
  • sosem aioli.

Pizza z ziemniaków

Ciekawą propozycją jest ciasto na pizzę zrobione z ziemniaków. To dobra alternatywa dla osób, które ograniczają gluten. Można ją przygotować z niewielkim dodatkiem mąki pszennej lub z mąką ryżową – jeśli zależy nam na całkowicie bezglutenowej pizzy. Aby zrobić ziemniaczaną pizzę potrzebujemy:

  • 1 kg ziemniaków – obieramy je, myjemy, kroimy w kostkę i gotujemy, aż będą miękkie. Następnie rozgniatamy je na gładkie purée,
  • 60 g mąki pszennej (lub ryżowej), 2 ząbki czosnku, 2 jajka – czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki dodajemy do masy ziemniaczanej. Dodajemy sól i ulubione przyprawy do pizzy. Wyrabiamy na gładką masę.

Na pizzę z ziemniaków pieczemy 15–20 min w temperaturze 220°C i dopiero po tym czasie nakładamy sos, ser i inne dodatki. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 5–10 min.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy