Czosnkowe tosty z szynką

Przepisy na potrawy z kozim serem - czosnkowe tosty z szynką

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 183 głosów)

Składniki:

  • 2 główki czosnku
  • oliwa
  • 2–3 gałązki świeżego tymianku
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • kozi ser pleśniowy
  • ciabatta albo bagietka
  • liście sałaty lub rukoli
  • plastry surowej szynki

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Przepisy na potrawy z kozim serem - czosnkowe tosty z szynką
  • Rozgrzewamy piekarnik do temp. 120°C. Całe główki nieobranego czosnku wkładamy do żaroodpornego naczynia, skrapiamy oliwą i doprawiamy tymiankiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Pieczemy przez ok. 1 godz., aż czosnek zmięknie.
  • Rozgrzewamy górną grzałkę piekarnika. Upieczone ząbki czosnku wyciskamy z łupinek do miseczki. Rozdrabniamy za pomocą widelca, dolewając tyle oliwy, żeby powstała gęsta pasta. Przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
  • Ser kroimy na cienkie plastry. Ciabattę lub bagietkę przecinamy wzdłuż i opiekamy lekko w piekarniku. Kromki smarujemy pastą czosnkową. Rozkładamy plasterki sera na pieczywie i wstawiamy do piekarnika, żeby ser się pięknie roztopił. Podajemy tosty z sałatą i plastrami szynki.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Porady

Zobacz przepis na: tosty z domowym pesto i mozzarellą

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy