Czosnkowe tosty z szynką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przepisy na potrawy z kozim serem - czosnkowe tosty z szynką
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 120°C. Całe główki nieobranego czosnku wkładamy do żaroodpornego naczynia, skrapiamy oliwą i doprawiamy tymiankiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Pieczemy przez ok. 1 godz., aż czosnek zmięknie.
Rozgrzewamy górną grzałkę piekarnika. Upieczone ząbki czosnku wyciskamy z łupinek do miseczki. Rozdrabniamy za pomocą widelca, dolewając tyle oliwy, żeby powstała gęsta pasta. Przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Ser kroimy na cienkie plastry. Ciabattę lub bagietkę przecinamy wzdłuż i opiekamy lekko w piekarniku. Kromki smarujemy pastą czosnkową. Rozkładamy plasterki sera na pieczywie i wstawiamy do piekarnika, żeby ser się pięknie roztopił. Podajemy tosty z sałatą i plastrami szynki.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Komentarze