Winniczki z czosnkiem - przepis na ślimaki

Ślimaki w skorupkach nadziewane sosem maślano-pietruszkowo-czosnkowym to danie, które zrobi wrażenie na gościach. Ciekawe w smaku ślimaki to propozycja na przystawkę lub kolację.

Przekąski

Czas przygotowania:
5760 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.38 z 213 głosów)

Składniki:

  • winniczki
  • sól
  • masło
  • świeży czosnek
  • majeranek
  • oregano
  • korzeń pietruszki i selera

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ślimaki winniczki to lądowe ślimaki płucodyszne z rodziny ślimakowatych. Występują w Europie południowo-wschodniej i centralnej. W Polsce pospolity niemal na całym obszarze kraju, chociaż kiedyś występował tylko na południu. Ale w wiekach średnich jego hodowlę upowszechnili cystersi, którym pomagał w uzupełnieniu diety w pełnowartościowe białko. Winniczek zamieszkuje tereny o dużej wilgotności, lasy, parki, ogrody. Żywi się świeżymi liśćmi, stąd często uważany za szkodnika ogrodów. Zimuje w ściółce. Zbierać go można tylko w maju i to tylko na terenach wyznaczonych przez poszczególnych wojewodów.
  • Winniczek to bogactwo minerałów! We Francji uważany jest za przysmak. U nas zapomniany, bo ślimaki źle się kojarzą. Mięso ślimaka jest chude, zawiera duże ilości dobrej jakości białka, a także sporo wapnia, magnezu, miedzi, cynku i jodu. Dzisiaj ślimaki uchodzą za prawdziwy rarytas, choć w przeszłości były elementem diety uboższych warstw społecznych.
  • Zbiór
  • Winniczków trzeba szukać nad ranem w wilgotnej trawie na łąkach lub w parkach. Ślimaki najlepiej wkładać je do wiklinowego koszyka z zamykaną klapką od góry, aby nam się ślimaki nie rozpierzchły.
  • Głodzenie
  • Winniczki trzeba przez 3-4 dni wygłodzić. Wkładamy je do piwnicy do wielkiego garnka, z wierzchu kładziemy gazę, którą mocujemy gumką. Ślimaki muszą mieć dostęp powietrza. Pomieszczenie nie może być suche. Trzeba też nadzorować, czy przykrycie garnka jest szczelne. Kiedyś zdarzyło mi się, że winniczki mi uciekły. Musiałem je ściągać ze ścian w całej piwnicy.
  • Mycie
  • Po czterech dniach obmywamy ślimaki wodą. Część z nich się ożywa i wychodzi ze skorupek. Te przeznaczamy do konsumpcji. Ślimaki, które się nie ruszają, wyrzucamy.
  • Solenie
  • Pozostałe przy życiu ślimaki obsypujemy dokładnie solą. Winniczki muszą się spienić i wypuścić śluz. Po zetknięciu z solą ślimaki powinny ponownie się schować w muszli.
  • Wrzątek
  • Po chwili winniczki wrzucamy na siedem minut do kotła z gotującą się wodą.
  • Drylowanie
  • Po przestudzeniu ślimaki wyciągamy z muszelek. Najlepiej zrobić to szpikulcem lub małym widelczykiem. Trzeba to robić delikatnie, by ze skorupki wydostać całego ślimaka. W środku nie mogą zostać żadne fragmenty ciała mięczaka.
  • Oddzielanie
  • Tylko połowa winniczka jest jadalna. Ta, dzięki której ślimak się porusza. Część, która była w muszli, trzeba oderwać od mięsistej nogi.
  • Rosołek
  • Pozyskane w ten sposób mięso gotujemy przez 2-3 godziny. Aż do miękkości. Zabijamy w ten sposób larwy i pasożyty, które mogą znajdować się w ślimaku. Winniczki gotujemy w rosole: sól, majeranek, oregano, korzeń pietruszki i selera.
  • Skorupki
  • Po wydrylowaniu ślimaków pozostały skorupki. Nie wolno ich wyrzucać! Puste muszle gotujemy przez pół godziny w solidnym roztworze soli kuchennej.
  • Masełko
  • Trzeba przygotować masełko czosnkowe, czyli zmiksować zwykłe masło ze świeżym czosnkiem i pietruszką.
  • Pakowanie
  • Mamy trzy składniki: ugotowane półtuszki ślimacze, skorupki i masełko. Bierzemy więc skorupkę, pakujemy do środka trochę masełka i na koniec mięso winniczka.
  • Zapiekanie
  • W ten sposób postępujemy z całym naszym zbiorem ślimaków. Taki półprodukt możemy zamrozić i podać gościom w zimowy wieczór jako przystawkę. Aby przygotować potrawę do konsumpcji, trzeba ślimaki w skorupkach wyłożyć na blachę i wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Otworem muszli do góry, bo inaczej wycieknie nam całe roztopione masełko. Ślimaki wyjmujemy gdy poczujemy przyjemny zapach ciepłego czosnku. Ślimaki podajemy jako przystawkę z grzankami posmarowanymi masełkiem czosnkowym. No i oczywiście z lampką schłodzonego białego wytrawnego wina.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy