Winniczki - przepis podstawowy

Winniczki to ślimaki, które są w Polsce bardzo popularne – znajdziemy je na łąkach, działkach i przydomowych ogródkach. Kojarzą się one przede wszystkim z kuchnią francuską, gdzie podawane są zazwyczaj z sosem maślanym przygotowanym na białym winie, czosnkiem i pietruszką. Ślimaki te są szczególnie popularne w Burgundii, dlatego też często można spotkać się z przepisem na winniczki po burgundzku. Wbrew pozorom winniczki nie są trudne w przygotowaniu, jednakże wymagają znajomości przepisu i sposobu obróbki ślimaków. Jak przyrządzić ślimaki winniczki? Poniżej odpowiadamy na to pytanie i podajemy cenne wskazówki. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ślimaki Przekąski

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.37 z 218 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Czosnek- krojenie 1.

    Jak przyrządzić winniczki? Na początek  winniczki trzeba zamarynować  w wodzie, soli, pieprzu i liściu laurowym. Następnie odcedzone ślimaki z zalewy należy udusić z masłem, czosnkiem, natką pietruszki, białym winem i szpinakiem. Doprawić do smaku, a następnie przełożyć do naczynia do zapiekania i zalać powstałym sosem.

  • Winniczki - przepis 2.

    Na koniec winniczki należy zapiekać w temperaturze 160 stopni Celsjusza do momentu pojawienia się żółtej skórki.

Porady

  • Winniczki są proste w przygotowaniu, jednak nieco czasochłonne – na realizację przepisu na ślimaki warto zarezerwować sobie co najmniej kilka godzin.
  • Warto pamiętać, że w Polsce można legalnie zbierać wyłącznie te ślimaki winniczki, których średnica muszli wynosi co najmniej 3 cm. Przy czym można je zbierać w maju – w pozostałe miesiące jest to zakazane. 
     

Notka redakcyjna


Ślimaki winniczki występują w południowo-wschodniej i centralnej w Europie, w tym również w Polsce. Możemy je spotkać na łąkach, działkach, w przydomowych ogródkach, a nawet na osiedlach miejskich. Mimo to nie często lądują one na naszych stołach, za to Francuzi uczynili z nich swoją narodową potrawę. Co ciekawe, Polska jest jednym z największych eksporterów ślimaków winniczków. Ślimaki, odpowiednio przyrządzone są nie tylko zachwycają swym smakiem, ale również bogactwem składników odżywczych – są one źródłem pełnowartościowego białka, a oprócz tego zawierają sporo wapnia, magnezu, miedzi, cynku i jodu. Obecnie ślimaki winniczki uznawane są za rarytas, a jeszcze kilka wieków temu były one składnikiem diety ubogich warstw społecznych. 


Jak przyrządzić winniczki? 


Ślimaki winniczki uznawane są za towar luksusowy m.in. ze względu na ich cenę oraz ograniczoną dostępność. Z racji tego, że są one w Polsce bardzo powszechne, to z powodzeniem możemy je zebrać samodzielnie – najlepiej szukać ich nad ranem w wilgotnej trawie i wkładać do wiklinowego, zamykanego koszyka. Przed ich przygotowaniem należy je 3-4 dni głodzić – w tym czasie możemy przechowywać je w ciemnym pomieszczeniu z dostępem do powietrza. Nie jest to jednak zbyt humanitarny sposób przygotowania ślimaków, dlatego zalecamy kupować je mrożone. Następnie winniczki należy dokładnie wymyć, a także pospać solą – jest to bardzo ważne, gdyż w ten sposób wypuszczą one śluz, który jest źródłem toksyn. Dalej winniczki wrzucamy do wrzącej wody na ok. 7 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i pozostawiamy do ostudzenia.


Wystudzone ślimaki winniczki wyciągamy ze skorupek za pomocą małego widelca – należy zachować tu szczególną ostrożność. Warto podkreślić, że tylko część ślimaka jest jadalna – ta, dzięki której się on porusza, z kolei tę, która była w muszli należy oderwać. Pozyskane mięso ślimaka gotujemy przez 2-3 godziny do miękkości. Możemy gotować je w wodzie lub dorzucić do niej sól, majeranek, oregano, korzeń pietruszki i selera. Między czasie możemy zająć się skorupkami ślimaków winniczków – puste muszle gotujemy przez pół godziny w roztworze z soli kuchennej. 
Przed podaniem ślimaków winniczków na stół do skorupki wkładamy odrobinę wcześniej przygotowanego masełka czosnkowego, a następnie mięso ze ślimaka winniczka. Dalej wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza na ok. 20 minut. Serwujemy je wraz ze świeżą bagietką i lampką białego wytrawnego wina.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy