Masło wegańskie

Masło wegańskie cieszy się coraz większą popularnością, jednak to ze sklepu jest dość drogie. Najczęściej można spotkać wersję na bazie nerkowców. Jednak my proponujemy masło wegańskie z aquafaby pozyskiwanej z ciecierzycy. Można go używać jak zwykłego, na kanapkę, do ciast, deserów. Gwarantujemy, że tak wyjdzie o wiele taniej, a cały proces jest prosty.

dodany przez: Ailsa Brown

dodatki

Czas przygotowania:
5min.
Kalorie:
81 kcal
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Masło wegańskie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: głęboką maselniczkę lub pojemnik do przechowywania żywności (najlepiej szklany), wykładamy papierem do pieczenia, odkładamy na bok. 

  • 2.

    Blendowanie: roztapiamy olej kokosowy - odstawiamy do ostudzenia. Odsączamy ciecierzycę (można ją wykorzystać do zrobienia pasty kanapkowej, zupy lub innych dań), zlewając aquafabę do miski lub bezpośrednio do kielicha blendera (o dużej mocy). Dolewamy ocet, dosypujemy sól, płatki drożdżowe i kurkumę (można ją pominąć). Dokładnie mieszamy lub blendujemy. Nie przerywając, powoli dolewamy olej kokosowy z pierwszego tłoczenia i olej rzepakowy (najlepiej tłoczony na zimno). Masa powinna zgęstnieć.

  • 3.

    Chłodzenie: przekładamy do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Masło wegańskie przykrywamy nim również od góry. Wstawiamy do lodówki na całą noc, żeby stwardniało.

  • 4.

    Przechowywanie: w lodówce pod przykryciem będzie zdatne do spożycia przez 2 tygodnie.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/vegan-butter

Kalorie: 81

Węglowodany: 0.1

Tłuszcz: 9

Białko: 0.2

Tłuszcz nasycony: 7

Cukier: 0.1

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy