BLT sandwich, czyli amerykańska kanapka z boczkiem, to doskonały pomysł na sycący lunch. Jej nazwa wzięła się od pierwszych liter głównych składników: bacon (B), lettuce (L) i tomato (T). Oprócz nich będą potrzebne tylko kromki chleba tostowego i majonez. Tę szybką kanapkę można urozmaicić według uznania, na przykład jajkiem na twardo, awokado lub serem. Jej piękno tkwi jednak w prostocie. Sprawdźcie, jak powstaje klasyczne BLT sadwich – przepis zapamiętacie bez trudu.
Adobe Stock
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie składników: boczek wyjmujemy z lodówki, żeby miał temperaturę otoczenia. Pomidor myjemy i kroimy w plastry. Z sałaty lodowej zdejmujemy wierzchnią warstwę (jeśli jest brzydka) i obrywamy cztery liście. Opłukujemy je w zimnej wodzie i osuszamy. Rwiemy je na mniejsze kawałki, żeby zmieściły się w kanapce.
Plastry boczku: układamy na suchej patelni z grubym dnem. Pomału ją rozgrzewamy, żeby tłuszcz stopniowo się wytapiał. Zwiększamy moc palnika i smażymy boczek, aż się zarumieni. Zdejmujemy go z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Chleb: wkładamy na rozgrzany tłuszcz wytopiony z boczku i opiekamy z obu stron.
BLT sandwich: kromkę chleba smarujemy majonezem. Nakładamy na nią sałatę i plasterek pomidora. Posypujemy go lekko solą i pieprzem. Przykrywamy paskami wędzonego boczku. Kanapkę wykańczamy, powtarzając warstwę sałaty i pomidora. Na wierzchu układamy drugą kromką nasmarowaną od wewnątrz majonezem.
kanapki - zobacz inne inspiracjePorady
- Jeśli chcemy, żeby nasza amerykańska kanapka BLT miała mniej tłuszczu, podpieczmy pieczywo na sucho w tosterze lub grillu do panini. Boczek możemy zamienić na chudą szynkę.
- Zwolennicy naturalnych przetworów i sosów powinni sprawdzić, jak zrobić domowy majonez. Jego zaletą jest to, że możemy go doprawić po swojemu, a nawet użyć aromatyzowanego oleju.
- Dobierzmy rodzaj pieczywa zgodnie ze swoimi preferencjami i wymaganiami dietetycznymi. Klasyczna kanapka z boczkiem lub bekonem powstaje na bazie chleba tostowego pszennego, ale równie dobrze sprawdzi się wyrób z mąki żytniej lub bezglutenowej. Trzy podstawowe składniki, czyli pomidor, sałatę i wędzony boczek, możemy także ułożyć między kawałkami pełnoziarnistej bagietki.
- Nasz przepis na BLT sandwich podaje sałatę lodową, ale kanapka na niczym nie straci, jeśli użyjemy odmiany rzymskiej lub masłowej. Ważne, żeby produkt był świeży, jędrny i chrupiący.
- Kanapka BLT to dosyć prosty pomysł na śniadanie, lunch lub przekąskę między posiłkami. Jeśli chcemy ją urozmaicić, możemy dodać do niej jajka na twardo, ser (na przykład mozzarella), awokado i krążki cebulowe lub szczypiorek.
- Pamiętajmy, że im więcej warstw dokładamy do kanapki, tym trudniej będzie ją ugryźć tak, żeby się nie rozpadła. Jeśli używamy wielu składników lub mamy ochotę na treściwą przekąskę w stylu double decker (z dodatkową warstwą chleba pośrodku), zabezpieczmy ją wykałaczką.
- BLT sandwich nie istniałoby bez wędzonego boczku lub bekonu. W końcu to od niego wzięła się pierwsza litera nazwy. Czym różnią się od siebie te produkty? Przede wszystkim zawartością tłuszczu, ponieważ wykrajane są z innej części wieprzowiny. W amerykańskich przepisach najczęściej spotkamy bekon, ale kanapka będzie tak samo smaczna, jeśli użyjemy polskiego, jakościowego wędzonego boczku.
- Miłośnikom pikantnej kuchni polecamy wysmarowanie chleba ostrą musztardą lub świeżym, rozgniecionym czosnkiem.
- Jeśli opanowaliście już składanie BLT po mistrzowsku, wypróbujcie inne klasyczne amerykańskie kanapki, takie jak sloppy Joe lub kanapka klubowa – międzynarodowy hit hotelowego lunchu.
- Wegańska kanapka BLT – czy to możliwe? Oczywiście! Nie tylko istnieje na rynku spożywczym wiele roślinnych zamienników bekonu (z soi, tempeh lub tofu), ale także możemy go przyrządzić samodzielnie, na przykład z cienkich plastrów bakłażana. Wegański majonez natomiast stworzymy z łatwością na bazie zalewy z ciecierzycy z puszki lub wody pozostałej po jej gotowaniu. Zwolennikom diety roślinnej aquafaba na pewno nie jest obca.
Komentarze