Przetwory z ogórków można przygotowywać na dziesiątki sposobów, jednak zwykle to klasyka jest najlepsza. Ten przepis na ogórki do słoików przechodzi od lat na kolejne osoby i jest tak pyszny, że nie warto go ulepszać. Wystarczy kilka prostych składników, chwila pracy i najlepsza sałatka do obiadu gotowa. Spróbujcie sami, a będziecie zachwyceni.

Jak zrobić dobrą sałatkę z ogórków na zimę?

Choć sam przepis jest dziecinnie prosty, to trzeba zapamiętać 2 ważne zasady. Po pierwsze, zanim zabierzemy się za marynowanie, musimy odpowiednio przygotować ogórki. Niektórzy po prostu myją je i kroją w plasterki, pomijając 1 bardzo ważny etap. Należy jednak pamiętać, że surowe ogórki najpierw trzeba wymoczyć w zimnej wodzie przez godzinę, a dopiero potem kroić i przekładać do słoików. To właśnie dzięki temu prostemu krokowi po otwarciu słoików zimą, sałatka będzie fantastycznie chrupiąca, a nie miękka i sflaczała.

Jeśli lubicie sałatki z dodatkami, oprócz plasterków ogórków do słoików możecie wrzucić też marchew, cebulę czy paprykę. Wszystko pasuje tu idealnie, dlatego wybór zależy już tylko od waszych preferencji smakowych. Niezależnie od tego, jaki zestaw warzyw dobierzecie, najważniejsze jest to, aby pokrojone składniki zasypać solą i mocno ugnieść w dłoniach, po czy odstawić na około 2-3 godziny. Po tym czasie dokładnie odciskamy warzywa i zlewamy z nich całą nagromadzoną wodę.

Jak się robi zalewę do ogórków?

Kiedy mamy już przygotowane ogórki, czas zabrać się za pyszną zalewę. Aby sałatka z ogórków zachwycała smakiem i chrupkością, najważniejsze są odpowiednie proporcje zalewy, czyli 1 szklanka octu i 70 g cukru na każdy litr wody. Sól nie będzie już potrzebna do marynaty, gdyż warzywa po kilku godzinach leżakowania w soli będą już wystarczająco słone. Niezbędny będzie za to klasyczny zestaw przypraw, czyli liście laurowe, gorczyca i koper. Oczywiście to trio można dodatkowo urozmaicić ząbkiem czosnku, szczyptą curry czy odrobiną świeżego lub suszonego chili. 

Wodę z octem i cukrem zagotowujemy, aż wszystko się dobrze rozpuści. W tym czasie wszystkie warzywa przekładamy do słoików, dodajemy do każdego z nich po kilka ziarenek gorczycy, listki laurowe i posiekany koperek, a następnie zalewamy całość gorącą marynatą. Teraz wystarczy już tylko szczelnie zakręcić wieczka i pasteryzować słoiki przez około 20 minut.