REKLAMA

Pyszne amerykańskie pancakes

Amerykańskie pancakes sprawdzą się nie tylko na śniadanie. Wyrośnięte, pyszne pancakes na mleku można podać z owocami i syropem klonowym również na podwieczorek. Pancakes to danie lubiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Zobacz, jak zrobić pancakes idealne. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

pancakes

Czas przygotowania:
30min.
Kalorie:
220 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.1 z 434 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Jajka mikser 1.

    Jak zrobić amerykańskie pancakes? Na początku roztapiamy 50 gramów masła w rondelku. Odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wbijamy 2 jajka, dodajemy 4 łyżki cukru i dokładnie miksujemy. Do puszystej masy jajecznej dodajemy masło, mieszamy. Wlewamy mleko (w temperaturze pokojowej).

  • Mąka przesiana 2.

    Do drugiej, większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i proszek do pieczenia (12g to 3 płaskie łyżeczki). Zawartości obu misek łączymy – ciasto na pancakes na mleku powinno mieć konsystencję gęstszej śmietany.

  • Pancakes smażenie 3.

    Na patelni rozgrzewamy pozostałe masło (można zastąpić olejem - 3 łyżki lub masłem klarowanym ghee) i partiami smażymy naleśniki amerykańskie. Powinny mieć złoto-brązowy kolor z obu stron. W trakcie smażenia na cieście będą widoczne małe bąbelki. Gotowy pancake najlepiej  smakuje z sezonowymi owocami, bitą śmietaną lub syropem klonowym.  

Kalorie: 220

Ilość porcjii: 12

Porady

  • Pancakes to naleśniki w stylu amerykańskim. Podczas serwowania podaje się remem z mascarpone, syropem klonowy, owocami lub bitą śmietanką.
  • Jeśli lubisz naleśniki amerykańskie rozważ kupno specjalnej patelni do smażenia pancakes. Naleśniki smażone na takiej patelni nie skleją się, a ich kształt będzie idealnie równy, co docenią zarówno domownicy jak i goście. 
  • Do smażenia naleśników amerykańskich najlepiej wybrać chochlę lub użyć specjalnego dozownika, który pozwoli na odmierzenie równych części ciasta. 
  • Idealne amerykańskie pancakes to zasługa składników - dobrze wybrać mąkę pszenną typ 500, tłustsze mleko min. 82% - co ważne, mleko powinno być w temperaturze pokojowej. W niektórych wersjach pancakes klasyczne robi się też na maślance zamiast mleka.

Notka redakcyjna

Pancakes na maślance, pancakes z jogurtem

Istnieje wiele przepisów na amerykańskie naleśniki. Najczęściej używanym jest przepis z dodatkiem mleka, ale do pancake możesz użyć także maślanki lub jogurtu. Dodając maślankę lub naturalny jogurt do naleśników uzyskasz delikatnie kwaśny smak, który zrównoważy słodkość naleśników. Jak przygotować pancakes z maślanką lub pancakes z jogurtem? Kroki przygotowania są identyczne jak wyżej - z jedną różnicą - zamiast mleka używasz maślanki lub jogurtu. Możesz także dodać połowę maślanki i połowę jogurtu. 

Pancake – z czym je podać?

Słodkie amerykańskie naleśniki najlepiej smakują z syropem klonowym, sezonowymi owocami lub z musem z ulubionych owoców. Kto z nas nie chciałby zjeść na śniadanie lub podwieczorek miękkich i delikatnych pancakes z borówkami lub pancakes z truskawkami? Naleśniki ze świeżymi owocami są smaczne i zdrowe, ale także pięknie wyglądają i pachną. Jeśli lubisz wyzwania kulinarne możesz podać pancakes czekoladowe lub pancakes z cynamonem. Sposób przygotowania jest podobny do tego, który widzisz wyżej. Jeśli chcesz zrobić czekoladowe lub cynamonowe naleśniki wystarczy, że do ciasta dodasz łyżkę kakao lub cynamonu. 

Pancakes bezglutenowe

Do przygotowania amerykańskich naleśników najlepiej nadaje się mąka pszenna typu 450, 500 oraz 550. Jeśli nie możesz lub z jakiegoś względu nie chcesz spożywać glutenu, możesz przygotować pancakes bezglutenowe. Jak zrobić pancakes bezglutenowe? Przesiej 2 szklanki mąki bezglutenowej do dużej miski. Dodaj dwie szczypty soli, łyżeczkę bezglutenowego proszku do pieczenia, łyżeczkę cukru trzcinowego i sody. Wymieszaj. Do drugiej miski wlej 1,5 szklanki mleka roślinnego, dodaj 2 łyżki oleju oraz 2 jajka i zmiksuj.  Dodaj suche składniki i wymieszaj. Smaż pancakes na rozgrzanym oleju. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy