Agnieszka Pietroń

Wafelki do lodów – przepis

Ocena:

5 (1)

  • 20 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Wafelki do lodów składają się z białka, śmietanki, cukru, mąki oraz masła. Bez problemu przygotujemy je w domu. Są niesamowicie chrupiące i maślane. A w połączeniu z orzeźwiającymi lodami stanowią idealny deser. Wafelki do lodów to świetna alternatywa dla pucharków. Poniżej podajemy na nie sprawdzony przepis.

Składniki:

  • białka  2 szt.

  • śmietana 36%  60 ml

  • mąka pszenna  110 g

  • cukier  110 g

  • masło  70 g

  • sól  3 g

Wafelki do lodów – przepis - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: waflownicę rozgrzewamy. W międzyczasie wrzucamy masło do garnka. Podgrzewamy je, aż się roztopi, a następnie odstawiamy do ostygnięcia

  • Krok 2:

    Masa: białka łączymy ze śmietanką, cukrem i solą. Następnie wsypujemy mąkę i wlewamy ostudzone masło. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania masy o jednolitej konsystencji.

  • Krok 3:

    Wafelki do lodów: na rozgrzaną waflownicę nakładamy po dwie łyżki ciasta, zamykamy ją i pieczemy ok. 1–2 minuty. Wafelek wyjmujemy z maszyny i owijamy go wokół plastikowego stożka, tworząc rożek.

Porady

  • Gotowe wafelki do lodów warto zanurzyć do połowy w płynnej czekoladzie, a następnie posypać prażonymi i posiekanymi orzeszkami ziemnymi, laskowymi lub migdałami. W ten sposób wspaniale wzbogacimy smak naszego deseru.
  • Wafle z powodzeniem zrobimy przy użyciu patelni. Wystarczy ją rozgrzać, a następnie wylać na nią ciasto. Całość rozprowadzamy delikatnie za pomocą drewnianej szpatułki i kolejno smażymy po 1–2 minut z obu stron. Drugą propozycją na przygotowanie tych pysznych wafli jest piekarnik. Należy wtedy nagrzać go do 180°C. Ciasto przekładamy na blachę i pieczemy przez ok. 6 minut.
  • Śmietankę bez problemu zastąpimy mlekiem. Najlepiej wybrać takie o wysokiej zawartości tłuszczu np. 3,5%  lub 4,5%. Jeśli mamy taką możliwość, to warto kupić produkt u zaufanego rolnika. 
  • Wafelki możemy również przygotować w kształcie pucharka. W takiej sytuacji, po wyjęciu ich z waflownicy, nakładamy je na odwróconą do góry dnem miseczkę. Ciasto formujemy wedle uznania, zostawiamy do ostygnięcia, a następnie zdejmujemy je z naczynia.
  • Waflownica powinna być dobrze rozgrzana. W przeciwnym wypadku nasze wafelki nie nabiorą pięknego złocistego koloru i nie będą trzymały kształtu.
  • Do surowego ciasta możemy wlać niewielką ilość ekstraktu waniliowego. Dzięki temu nasz deser będzie odznaczał się fantastycznym aromatem.
  • Upieczone w waflownicy ciasto to również świetna baza do rurek z bitą śmietaną. Tuż po wyjęciu z maszyny, owijamy je wokół rączki od drewnianej łyżki. Odstawiamy je do ostygnięcia, a następnie wypełniamy ubitą śmietanką.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne