Agnieszka Pietroń

Lody czekoladowe

Ocena:

0 (0)

  • 30 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Lody czekoladowe wyróżniają się wyjątkowo kremową konsystencją i intensywnym smakiem. Wyczarujemy je z kilku łatwo dostępnych składników: śmietanki, żółtek, mleka, cukru oraz czekolady. Ponadto do ich przygotowania nie potrzebujemy maszynki. Gotowe lody czekoladowe możemy udekorować bitą śmietaną, polewą kakaową lub świeżymi owocami.

Składniki:

  • śmietana 30%  300 ml

  • mleko  300 ml

  • żółtko  4 szt.

  • cukier  90 g

  • czekolada mleczna  60 g

  • gorzka czekolada  150 g

Lody czekoladowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Żółtka: przekładamy je do miski. Dodajemy cukier i łączymy składniki za pomocą miksera.

  • Krok 2:

    Mleko: wlewamy do rondelka. Dodajemy śmietankę. Gotujemy na małym ogniu. Połowę płynu łączymy z masą z żółtek w misce, a następnie wlewamy go z powrotem do gotującego się w garnku mleka. Całość mieszamy energicznie i podgrzewamy jeszcze przez chwilę, aż zgęstnieje. Pamiętajmy, żeby nie zagotować płynu. W przeciwnym razie może się zwarzyć.

  • Krok 3:

    Czekolada: dzielimy ją na mniejsze kawałki. 50 g odkładamy na bok, a pozostałą ilość wrzucamy do gorącej masy w garnku. Całość mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Powstały krem odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przykrywamy go folią do żywności oraz schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut.

  • Krok 4:

    Lody czekoladowe: masę łączymy z pozostałymi kawałkami czekolady. Następnie przekładamy ją do plastikowego pojemnika, przykrywamy go pokrywką i wstawiamy do zamrażalnika na ok. 3 godziny. Deser mieszamy co 30 minut, żeby nie powstały kryształki lodu.

Porady

  • Gotowe lody czekoladowe warto udekorować bitą śmietaną, polewą kakaową lub świeżymi owocami. Niektórzy dodatkowo posypują je uprażonymi, rozdrobnionymi orzechami laskowymi, włoskimi bądź migdałami.
  • Lody mrozimy zazwyczaj w plastikowym pojemniku. Jednak równie dobrze sprawdzi się tutaj specjalna forma silikonowa, a nawet szklane naczynie. W ostateczności możemy sięgnąć po keksówkę.
  • W zależności od własnych preferencji możemy zwiększyć lub zmniejszyć ilość gorzkiej bądź mlecznej czekolady. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać również deserową.
  • Do przygotowania lodów najlepiej wybrać śmietankę odznaczającą się wysoką zawartością tłuszczu, czyli 30% lub 36%. Składnik ten nadaje deserowi nie tylko idealnej kremowej konsystencji, ale również wyjątkowo głębokiego smaku.
  • Lody czekoladowe serwujemy zazwyczaj w pucharkach. Świetnie smakują także podane w wafelkach. Warto zaznaczyć, że z łatwością zrobimy je w domu. Wyczarujemy je z kilku składników takich jak masło, mleko, cukier i jajka.
  • Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wykonać deser w maszynie do lodów. Wystarczy, że przełożymy do niej gotową masę i będziemy postępować według instrukcji.
  • W wersji wegańskiej, deser składa się z gorzkiej czekolady, mleka kokosowego, cukru oraz oleju roślinnego. Możemy go także przygotować z bananów oraz kakao. Owoce obieramy ze skórki, kroimy na plasterki i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin. Następnie blendujemy je z kakao na masę o jednolitej konsystencji. Lody od razu podajemy w pucharkach.
  • Cukier bez problemu zastąpimy ksylitolem lub erytrytolem. Produkty te odznaczają się niskim indeksem glikemicznym. Ponadto zawierają wyjątkowo małą ilość kalorii. Stanowią one świetne rozwiązanie dla cukrzyków oraz wszystkich osób dbających o swoją figurę.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne