Kompot z czereśni

Kompot z czereśni to smak pełni lata. Pasteryzacja pozwoli zachować napój na jesienne dni. Spróbuj kompotu z czereśni zamiast gazowanych napojów.

Napojekompot

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 183 głosów)

Składniki:

  • 1 kg czereśni
  • 250–350 g cukru, wg uznania
  • 4–5 goździków
  • kora cynamonu
  • szczypta imbiru

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Dojrzałe czereśnie oczyszczamy, myjemy i osączamy. 600 ml wody gotujemy z cukrem i przyprawami, doprowadzamy do wrzenia. Czereśnie nakłuwamy wykałaczką, układamy w słoikach, zalewamy syropem. Słoiki lekko zakręcamy i pasteryzujemy 20 min w temp. 85°C. Wyjmujemy słoiki i mocno zakręcamy.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2016.

Porady

Zobacz także: kompot wigilijny

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy