Kompot z czereśni na zimę to świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru owoców w sezonie. To pyszny, intensywny napój, który latem gotujemy ze świeżych owoców. Zrobiony w słoikach sprawi, że będziemy mogli cieszyć się nim przez cały rok. Jego przygotowanie jest banalnie proste – wystarczy kilka składników i nieco czasu. Podajemy sprawdzony przepis na kompot czereśniowy.
Fot. Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
(średnia 4.54 z 183 głosów)
Czereśnie: wybieramy dojrzałe owoce. Dokładnie je oczyszczamy, myjemy i odsączamy z wody. Przebieramy, usuwając uszkodzone czereśnie. Opcjonalnie usuwamy pestki.
Gotowanie: następnie wodę zagotowujemy z cukrem i przyprawami, doprowadzając ją do wrzenia. W dalszej kolejności czereśnie nakłuwamy wykałaczką, układamy w słoikach, zalewamy syropem. Słoiki lekko zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut w temp. 85°C. Wyjmujemy kompot z czereśni na zimę i mocno dokręcamy słoiki.
Porady
- Do kompotu z czereśni na zimę najlepiej sprawdzają się dojrzałe owoce, będą słodsze, dzięki czemu można zmniejszyć ilość dodawanego cukru.
- W zależności od wyboru rodzaju czereśni możemy uzyskać różny kolor kompotu. Jeśli wybierzemy odmianę białą nasz kompot, będzie jasnoróżowy.
- Do kompotu z czereśni na zimę opcjonalnie możemy dodać sok z połowy cytryny – dzięki temu zyska on lekko kwaskowaty posmak, który przełamie słodycz.
- Wyjmowanie pestek z kompotu z czereśni na zimę nie jest obowiązkowe. Jednakże możemy to zrobić – wtedy będzie można wykorzystać owoce np. do ciasta. W tym celu najlepiej użyć nożyka i lekko je ponacinać. Sprawdzi się też drylownica, ale wtedy tracą sporo soku, koniecznie trzeba przelać go do kompotu.
- Czereśnie z kompotu na zimę można wykorzystać na wiele różnych sposobów – możemy zjeść je samodzielnie, zblednować i przygotować z nich sos do wypieków (np. do bezy) lub dodać je do biszkoptu z czereśniami.
Kluczowym czynnikiem, sprawiającym, że smakiem kompotu z czereśni możemy cieszyć się przez cały rok, jest pasteryzacja. Jest to popularna metoda konserwacji przetworów w temperaturze od 75 do 100 stopni Celsjusza. Dzięki pasteryzacji nasz kompot z czereśni na zimę zachowa wartości odżywcze, a także swoje walory smakowe i zapachowe. Możemy pasteryzować go przy zastosowaniu różnych metod.
Najpopularniejszym sposobem jest pasteryzacja kompotu z czereśni na zimę w wodzie. Polega ona na włożeniu słoików z kompotem do dużego garnka, wypełnionego wodą (woda powinna całkowicie przykrywać słoiki). Następnie podgrzewamy wodę do temperatury 85 stopni Celsjusza i gotujemy w niej słoiki przez 20 minut. Inna możliwość to pasteryzacja w piekarniku, która polega na włożeniu słoików do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni Celsjusza. Cały proces trwa ok. 30-40 minut. Ostatnią opcją jest pasteryzacja w zmywarce, aczkolwiek nie jest polecana w przypadku kompotu z czereśni. Za to dobrze sprawdza się przy przetworach octowych.
Polecamy też przepis na kompot z truskawek.
Czereśnie w zależności od odmiany są mniej lub bardziej słodkie, ale na pewno nie trzeba ich dosładzać. Ale bez problemu mogą je jeść osoby chorujące na cukrzycę. Polecane są kobietom w ciąży i karmiącym matkom. Trzeba jednak uważać, żeby nie zjeść ich zbyt dużo, ponieważ są ciężkostrawne i mogą wywołać ból brzucha.
Mają dużą zawartość witaminy C, więc wpływają na podniesienie odporności. Opóźniają też procesy starzeniowe komórek, dobrze wpływają na stan skóry. Mają właściwości przeciwzapalne, zapobiegają cukrzycy, nowotworom, nadciśnieniu, chorobom krążenia i zapaleniu stawów. Ze względu na wysoką zawartość błonnika, poprawiają procesy trawienne. Z kolei znajdujący się w czereśniach jod reguluje działanie tarczycy i hormonu wzrostu.
Komentarze