Kompot z czereśni

Kompot z czereśni to smak pełni lata. Pasteryzacja pozwoli zachować napój na jesienne dni. Spróbuj kompotu z czereśni zamiast gazowanych napojów.

Dodany przez:

Napoje

Czas przygotowania:
Porcje:
4 sztuk
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 kg czereśni
  • 250–350 g cukru, wg uznania
  • 4–5 goździków
  • kora cynamonu
  • szczypta imbiru

Przygotowanie

  1. Dojrzałe czereśnie oczyszczamy, myjemy i osączamy. 600 ml wody gotujemy z cukrem i przyprawami, doprowadzamy do wrzenia. Czereśnie nakłuwamy wykałaczką, układamy w słoikach, zalewamy syropem. Słoiki lekko zakręcamy i pasteryzujemy 20 min w temp. 85°C. Wyjmujemy słoiki i mocno zakręcamy.
  2. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2016.

Wskazówki

Zobacz także: kompot wigilijny

czereśnie kompot
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze