Placek z czereśniami to prosty przepis, który wymaga jedynie połączenia mokrych składników z suchymi. Do jego przygotowania nie musimy nawet używać miksera. Na ciasto z olejem i jogurtem układamy wydrylowane owoce i wstawiamy do piekarnika. Całość jest przyjemnie słodka i lekko kwaskowa jednocześnie. Gotowy placek czereśniowy posypujemy cukrem pudrem.
Getty/iStock
(średnia 4.45 z 176 głosów)
Składniki płynne: w dużej misce mieszamy jajka z jogurtem i olejem.
Składniki sypkie: do osobnej miski przesiewamy mąkę. Mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia.
Łączenie składników na ciasto: składniki sypkie przekładamy do płynnych i łączymy przy pomocy dużej drewnianej łyżki.
Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do 175°C. Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy na przygotowaną formę.
Czereśnie: dokładnie myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Usuwamy ogonki i drylujemy z pestek. Następnie układamy je na wierzchu ciasta i lekko przyciskamy, żeby podczas pieczenia pozostały w tej samej pozycji.
Pieczenie: placek z czereśniami wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 45 min. Po tym czasie sprawdzamy, czy ciasto jest już gotowe, nakłuwając je drewnianym patyczkiem.
Stopniowe studzenie: wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Po 10 min wyjmujemy ciasto na kratkę i odstawiamy do ostygnięcia.
Podawanie: ciasto z czereśniami przekładamy na paterę i posypujemy cukrem pudrem.
Porady
- Wszystkie składniki na placek z czereśniami powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka i jogurt wyjmujemy min. 2 godz. przed rozpoczęciem pracy.
- Proporcje podane w przepisie będą odpowiednie także na przygotowanie ciasta w kwadratowej blaszce o boku równym 22 cm.
- Placek czereśniowy możemy upiec także w większej prostokątnej formie – po prostu wyjdzie nam trochę niższe.
- W wersji wegańskiej jajka zastępujemy siemieniem lnianym lub nasionami chia. Wcześniej mieszamy je z wodą w proporcji 1:3 – na łyżkę nasion dodajemy 3 łyżki wody, co zastępuję nam jedno jajko. Sięgamy także po jogurt wegański, np. sojowy, migdałowy, kokosowy lub ryżowy.
Podstawowy przepis na ciasto z czereśniami jest łatwy do przygotowania i nie wymaga skomplikowanych składników. Jeśli jednak mamy ochotę na bardziej urozmaiconą wersję, możemy skorzystać z kilku sprawdzonych pomysłów:
Ciasto drożdżowe z czereśniami to kolejny popularny wariant, który zasługuje na dłuższy opis. Puszysty placek zrobimy zarówno na bazie świeżych, jak i suchych drożdży, które nie wymagają przygotowywania rozczynu.
Najbardziej znany jest przepis na zagniatane ciasto drożdżowe, ale możemy spróbować także alternatywnej wersji, jaką jest ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Co prawda o takim wypieku trzeba pomyśleć dzień wcześniej, ale w ten sposób oszczędzamy czas i siły następnego dnia.
Z ciasta drożdżowego zrobimy także pyszne słodkie bułeczki z czereśniami. Do takich drożdżówek idealna będzie kruszonka lub prosty lukier z cytryny i cukru pudru.
W wersji light możemy dodać o dwa jajka więcej i całkowicie zrezygnować z oleju. Zamiast mąki pszennej warto dodać pełnoziarnistą zmieszaną z otrębami (pszennymi lub orkiszowymi). Sprawią, że placek z czereśniami będzie bogaty w błonnik, składniki mineralne i witaminy z grupy B.
Otręby zawierają także antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki, przeciwdziałając niektórym nowotworom i spowalniając proces starzenia się organizmu.
W przepisie na dietetyczny placek z czereśniami rezygnujemy z cukru. Zastępujemy go miodem, ksylitolem lub stewią.
Komentarze