Kompot z jabłek to pyszny, słodki i orzeźwiający napój. Smakuje wyśmienicie zarówno na zimno, jak i na ciepło, dlatego warto pić go o różnych porach roku, np. do obiadu. Polecamy sięgnąć po przepis zwłaszcza, gdy mamy do dyspozycji dojrzałe owoce z własnego sadu lub z pewnego źródła. Przedstawiamy kilka przydatnych wskazówek, jak go ugotować, żeby był smaczny i zdrowy. Podpowiadamy też, co można zrobić z jabłkami z kompotu.
Fot. iStock
(średnia 4.48 z 193 głosów)
Jabłka: dokładnie je myjemy, kroimy na cząstki i usuwamy gniazda nasienne. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i nastawiamy do zagotowania.
Kompot z jabłek – gotowanie: dosładzamy cukrem – opcjonalnie w trakcie gotowania, w tym samym czasie dodajemy przyprawy korzenne. Całość gotujemy ok. 20 minut. Kompot jabłkowy podajemy po lekkim przestudzeniu lub na zimno.
Porady
- Gorący napój jabłkowy można przelać do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i odstawić dnem do góry na kilka godzin. W tej formie można przechowywać go przez ok. miesiąc. Jeśli chcemy zrobić kompot z jabłek na zimę to trzeba go zapasteryzować – wtedy spokojnie wytrzyma cały rok.
- Kompot z jabłek może być dobrą bazą do innych napojów, w tym alkoholowych grzańców.
- Ile gotować kompot z jabłek? Średnio gotuje się około 15 do 20 minut. Zalecany czas może być jednak nieco inny, w zależności od wykorzystanej odmiany jabłek czy wielkości płyty grzewczej, na której jest przyrządzany. Dlatego warto przestrzegać uniwersalnej zasady – proces przerywamy, kiedy jabłka zmiękną. Trzeba uważać, żeby nie dopuścić do ich zbytniego rozgotowania.
- Kompot jabłkowy dobrze smakuje pity zarówno na ciepło, jak i na zimno. Latem można wrzucić do niego dodatkowo kostki lodu. Najlepiej podawać go na stół po przelaniu do dużego dzbanka.
- Jeśli mamy ochotę na bardziej kwaśną i orzeźwiającą wersję, to polecamy zrobić kompot z jabłek i rabarbaru.
Najlepiej będzie smakować kompot ze świeżych jabłek, bezpośrednio zerwanych z drzewa lub kupionych na targu czy w sklepie bezpośrednio po zbiorach. Kompot jabłkowy można ugotować z różnych odmian tego owocu. Jednak najlepiej wybierać słodkie jabłka – np. dojrzałe i dorodne lobo, szampiony, antonówki, malinówki, renety czy papierówki. Szczególnie polecamy kompot z papierówek – sprawi, że przywołamy wspomnienia dzieciństwa.
Przepis na kompot z jabłek nie powinien być trudny ani skomplikowany. Bazę kompotu stanowią oczywiście jabłka ugotowane w wodzie. Kompot z jabłek najlepiej gotować pod przykryciem na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Wody należy nalać do garnka tyle, żeby całkowicie przykryła ona owoce.
W zależności od smaku, który chcemy uzyskać, możemy dodać również inne owoce lub przyprawy. W chłodnym sezonie jesienno-zimowym w przepisie na kompot z jabłek warto wykorzystać przyprawy korzenne, takie jak np. goździki czy cynamon. Doskonale komponują się one z jabłkami, podkreślając ich smak, a zarazem nadają kompotowi rozgrzewające właściwości. Kiedy więc wrócimy przemarznięci do domu, na pewno z przyjemnością napijemy się ciepłego kompotu z jabłek.
Jabłka gotujemy bez gniazd nasiennych i tylko nieuszkodzone i niezepsute owoce. Na szczęście nie trzeba ich obierać ze skórki. A nawet lepiej ją zostawić, bo zachowamy wtedy więcej wartości odżywczych i witamin, w tym zwłaszcza witaminy C. Z ogryzków najlepiej zrobić domowy ocet jabłkowy. Oprócz przypraw korzennych smak kompotu wzbogaci również sok z cytryny.
Można przygotować zdrowszą wersję kompotu jabłkowego, jeśli zrezygnujemy z dodawania do niego białego cukru. Świetnie sprawdzą się jego zamienniki, np. miód, erytrytol lub ksylitol. Można również dodać do kompotu inne słodkie owoce – dobrze nadają się gruszki, maliny, śliwki, brzoskwinie czy rodzynki. Będzie to smaczny i zdrowy kompot z jabłek dla dzieci, który w znacznie mniejszym stopniu naraża na ryzyko rozwoju próchnicy.
Nie każdemu smakuje kompot jabłkowy podawany razem z owocami. Nie musi to być oczywiście żadnym problemem – wystarczy przelać taki napój przez sitko. Napój będzie wtedy klarowny. Pojawia się jednak pytanie, co zrobić z odstawionymi jabłkami z kompotu. Sposobów wykorzystania takich owoców może być wiele. Świetnie nadają się do upieczenia szarlotki – tradycyjnego polskiego ciasta, a także innych słodkich wypieków.
Takich owoców po kompocie możesz również użyć do usmażenia racuchów czy zastosować jako nadzienie do naleśników, pierogów czy klusek. Wystarczy jedynie wcześniej przetworzyć jabłka na gładką pulpę. Sprawdzą się one poza tym doskonale do zrobienia pysznego dżemu i koktajlu owocowego. Jeszcze innym pomysłem może być dodanie ich do porannej owsianki czy musli. Zdecydowanie nie warto więc wyrzucać jabłek po ugotowaniu kompotu.
Komentarze