Tarta z czereśniami to prosty do wykonania przepis z owoców sezonowych. Jako że czereśnie nie są tak kwaśne jak wiśnie, całość jest przyjemnie słodka bez potrzeby dodawania dużej ilości cukru. Co więcej, cienkie kruche ciasto nie przysłania ich smaku, pozwalając tym wdzięcznym owocom na odegranie głównej roli w najlepszym stylu. Do tarty czereśniowej idealnie pasują lody waniliowe lub sos angielski.
Getty/iStock
(średnia 4.48 z 166 głosów)
Ciasto na tartę: mąkę przesiewamy na stolnicę. Na środek przekładamy zimne masło i siekamy je nożem. Następnie dodajemy szczyptę soli, cukier puder i zimną wodę. Szybko zagniatamy ciasto w kulę. Owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 60 min.
Czereśnie: myjemy, odrywamy ogonki i drylujemy owoce. Osuszamy na ręczniku papierowym i przekładamy do miski. Dodajemy 50 g cukru, ekstrakt migdałowy, sok z cytryny i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Całość mieszamy.
Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190°C. Formę o średnicy 24 cm smarujemy masłem.
Formowanie tarty: schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 3 mm. Wykrawamy koło o średnicy ok. 28 cm. Z pozostałego ciasta wycinamy paski o szerokości ok. 2–3 cm. Dużym kołem z ciasta wykładamy dno formy i boki. Na spód rozkładamy czereśnie, a na nich układamy kratkę z pasków.
Pieczenie: wierzch tarty smarujemy żółtkiem rozkłóconym z mlekiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 50 min.
Tarta z czereśniami jest gotowa: możemy ją przełożyć na paterę i oprószyć cukrem pudrem (opcjonalnie). Jeśli chcemy pokroić ją na ładne trójkąty, warto poczekać aż przestygnie.
Porady
- Masło na ciasto kruche powinno być dobrze schłodzone.
- Paski na wierzch tarty wycinamy nożem lub radełkiem.
- W wersji bezglutenowej mąkę pszenną zastępujemy mieszanką mąki kokosowej, migdałowej, ryżowej lub ziemniaczanej.
- Jeśli lubimy przyprawy korzenne, do czereśni możemy dodać także odrobinę cynamonu i gałki muszkatołowej.
- Aromat migdałowy możemy zastąpić waniliowym.
- Słodkie czereśnie możemy zastąpić trochę bardziej kwaśnymi wiśniami lub czereśniowiśniami, czyli krzyżówką tych dwóch rodzajów owoców.
- Świetnym dodatkiem do tarty z czereśniami są domowe lody waniliowe lub sos angielski.
To właściwie to samo ciasto tylko w innym kształcie. Możemy je upiec w dowolnej blaszce, więc nie potrzebujemy specjalnej formy do tarty:
Kruche ciasto z owocami to przepis, który może być punktem wyjścia do bardziej wyszukanych wypieków. Poniżej kilka najsmaczniejszych propozycji:
Tarta czereśniowa to jeden z wielu pomysłów na pyszne sezonowe wypieki. Jakie inne słodkości przygotujemy z dodatkiem tych owoców?
Czereśnie doskonale sprawdzą się jako dekoracja do deserów lodowych lub tortów. Pięknie wyglądają na szczycie naked cake lub w tortach bezowych z mascarpone i owocami.
Komentarze