Kluseczki do rosołu z kaszy manny

Przepyszne kluseczki do rosołu,i zupy pomidorowej.

PierogiKluski

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.46 z 195 głosów)

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy manny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki płaskie masła
  • 1/2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • odrobinka soli
  • 3 płaskie łyżki posiekanego koperku( lub jak kto woli natka)

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Rozbić jajka,dodać masło(musi być miękkie) dobrze rozetrzeć.
  • Mieszając,wsypać kaszę manny,wlać smietanę,wsypać koperek,leciutko posolić(nie przesolić bo będziemy solić wodę)delikatnie wymieszać.
  • Odstawić na kilka minut,żeby kaszka speczniała.
  • Na gotującą lekko osoloną wodę, kładziemy kluseczki (wielkość wg uznania)łyżkę, maczając w gotującej wodzie, gotować 5-7 min od wypłynięcia ,na malutkim ogniu.
  • Można kłaść bezpośrednio,na gotujący rosół lub zupę pomidorową.
  • Lecz wtedy, rosół nie jest taki klarowny.
  • Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy