Kluski z kaszy manny, potocznie zwanej grysikiem, to ciekawa alternatywa dla makaronu czy ziemniaków, która może urozmaicić codzienne obiady. Można podawać je na słodko lub na słono - w zależności od potrzeb i upodobań. Najczęściej dodaje się je jednak do rosołu lub zupy pomidorowej. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, koniecznie sprawdźcie nasz przepis.
iStock
(średnia 4.33 z 209 głosów)
Ciasto na kluski: Jajka rozbijamy w dużej misce. Dodajemy do nich miękkie masło i dokładnie ubijamy, aż do połączenia składników i powstania puszystej masy. Cały czas mieszając, wsypujemy kaszę i wlewamy śmietanę. Dodajemy szczyptę soli. Gotowe ciasto odkładamy na około 10–15 minut, by kasza napęczniała.
Kluseczki z kaszy manny: Zagotowujemy wodę. Przy pomocy dwóch łyżek formujemy kluseczki i kładziemy je na wrzątek. Będą gotowe po około 5 minutach od wypłynięcia. Wyławiamy je przy pomocy łyżki cedzakowej i dodajemy do zupy lub serwujemy z innymi, ulubionymi dodatkami.
Porady
- Kluski z kaszy manny można odsmażyć na patelni. Polecamy dodać do nich skwarki lub cebulkę. Wówczas nie będą one już lekkostrawne, więc lepiej nie podawać ich małym dzieciom.
- Jeśli planujecie podać kluski z kaszy manny do rosołu, możecie dodać do ciasta koperek lub świeżą, posiekaną na drobno natkę pietruszki. Ciekawie smakują również z odrobiną bazylii, oregano i tymianku.
- Kluski można przygotować na dwa sposoby. Prostszy z nich polega na wlaniu ciasta bezpośrednio do garnka z wodą lub zupy. Następnie, po upływie chwili należy energicznie wymieszać zawartość, by otrzymać drobne kluseczki. Jeżeli jednak macie nieco więcej czasu, warto przyrządzić kluski kładzione z kaszy manny do rosołu. W tym przypadku należy uformować je przy pomocy łyżki i wrzucić do wrzątku na kilka minut.
- Kluseczki z kaszy manny do rosołu można gotować w oddzielnym garnku lub dodać bezpośrednio do garnka z zupą. Drugi ze sposobów jest prostszy i krótszy, jednak wówczas rosół stanie się mniej klarowny.
- Kluski z grysiku do rosołu należy przygotowywać na bazie kaszy manny błyskawicznej.
- Podane w przepisie masło powinno być w temperaturze pokojowej.
Kasza manna to drobnoziarnista kasza, otrzymywana z ziaren pszenicy zwyczajnej. Jej walory smakowe i właściwości prozdrowotne na pewno doceni każdy - zwłaszcza osoby borykające się z kłopotami z układem pokarmowym. Jest lekkostrawna i nadaje się dla całej rodziny - również dla niemowląt!
Zawiera ona białko, błonnik, witaminy z grupy B, a także fosfor, żelazo i miedź, czyli cenne składniki mineralne. Warto więc włączyć ją do swojego jadłospisu, szykując z niej wyborne kluseczki!
Kluseczki z kaszy manny to proste w przygotowaniu danie, które nadaje się doskonale jako dodatek do zupy, ale sprawdzi się też jako lekki, samodzielny obiad. Warto wiedzieć, że kaszę mannę można podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Chociaż większości osób, kojarzy się ona głównie z lekkim śniadaniem, deserem czy kolacją, ma ona wiele innych, kuchennych zastosowań.
Kluski z grysiku znakomicie sprawdzą się jako zamiennik makaronu. Pasują do rozmaitych rodzajów zup – pomidorowej, grzybowej, jarzynowej czy też do rosołu. W zależności od przepisu gotuje się je w osobnym garnku lub dodaje bezpośrednio do gotującej się zupy. Lane kluski z kaszy manny można też podawać jako drugie danie. Zaserwowane w towarzystwie sosu pomidorowego, koperkowego lub pieczarkowego i warzywnej surówki z pewnością zasmakują wszystkim domownikom. Ich wierzch można też polać masłem z bułką tartą. Równie dobrze komponują się ze smakiem smażonej cebulki.
Kluski z kaszy manny można również zjeść jako deser – z jakościowym dżemem lub domową konfiturą. Wówczas do ciasta warto odrobinę cukru drobnego lub wanilinowego. W wersji na słodko dobrze smakują również z cukrem i śmietaną kremówką. Można je również polać sosem waniliowym lub obsypać mieszanką kakao i cynamonu. Jeśli planujecie podać kluski z kaszy manny na słodko dzieciom, możecie zaserwować je z jogurtem naturalnym i świeżymi, sezonowymi owocami.
Komentarze