KASZA MANNA NA MLEKU

Szybka zupa mleczna dla rozgrzania na zimę.

Desery

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 208 głosów)

Składniki:

  • kasza manna-3 łyżki
  • mleko-1/2 litra,
  • masło-1 łyżeczka,
  • cukier kryształ-do smaku,
  • sól-do smaku,
  • owoce sezonowe, np. truskawki, maliny, jagody.

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Z 1/2 litra zimnego mleka odlać 3/4 szklanki mleka i wsypać do niego kaszę manę i dobrze wymieszać.
  • Resztę mleka zagotować z dodatkiem szczypty soli, i łyżeczki masła.
  • Do gotującego się mleka wlać namoczoną kaszkę.
  • Mieszać szybko trzepaczką, by nie powstały grudni i gotować według przepisu na opakowaniu, aż do gęstości.
  • Po ugotowaniu wlać na talerz i posypać cukrem kryształem.
  • Dla lepszego smaku można dodać owoce sezonowe, np. jagody, maliny, truskawki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy