REKLAMA

Rosół z indyka

Niekwestionowany król wszystkich zup i zdecydowanie najpopularniejszy niedzielny obiad. Rosół z indyka to danie, które smakuje wszystkim i sprawdza się na każdą okazję. Czysty rosół, rosół z makaronem, a może z kluseczkami? Każda wersja jest równie pyszna, a wybór zależy już tylko od naszych upodobań. Jak ugotować rosół z indyka? Ten prosty przepis na rosół na indyku uda się każdemu!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Zupy bulion rosół dania mięsne

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.43 z 189 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Włoszczyzna 1.

    Przepis na rosół z indyka jest bardzo prosty. Mięso z indyka myjemy z zimnej wodzie i wrzucamy do wysokiego garnka. Zalewamy mięso zimną wodą, solimy i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Po tym czasie łyżką dziurawką lub małym sitkiem zdejmujemy i wyrzucamy szumowiny, czyli ścięte biało z mięsa. Marchewkę, pietruszkę, selera myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki (na dwie lub trzy części). Białą część pora oraz połowę natki pietruszki (kilka gałązek zostaw do przybrania) myjemy. Cebulę kroimy na pół i przypalamy na ogniu. Warzywa oraz cebulę wrzucamy do garnka. Dodajemy też ziele angielskie, liść laurowy i ziarna pieprzu.

  • bulion warzywny 2.

    Wywar przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu. Jak długo gotować rosół z indyka? Zupę należy gotować przez około 2-2,5 godziny. Gotowy rosół z indyka nalewamy do misek i do każdej z nich dodajemy kawałki ugotowanego mięsa indyczego, zdjętego od kości, posiekana marchewkę oraz natkę pietruszki. 

Porady

  • Rosół z indyka będzie bardziej aromatyczny jak pod koniec gotowania dodasz do niego kilka gałązek lubczyku. 
  • Przy gotowaniu rosołu z indyka ważne jest zachowanie proporcji pomiędzy mięsem a warzywami. Nie żałuj ani jednego, ani drugiego. Najczęściej spotykane proporcje warzyw i mięsa w rosołach to 1:1. 
  • Bardzo ważne jest wolne gotowanie rosołu z indyka. Cierpliwość zostanie nagrodzona klarownym i smacznym wywarem. 
  • Cebule możesz przypalić w łupinie, dzięki temu rosół zyska piękny kolor, ale nie jest to konieczne. Możesz obrać cebulę i dopiero ja przypalić na ogniu. Uważaj, aby nie spalić cebuli, bo rosół będzie miał gorzkawy smak. 
  • Bądź ostrożny z pieprzem – rosół wydobywa z pieprzu ostrość w czasie gotowania, jeśli dodasz do wody dużo pieprzu na samym początku to po 2- 2,5 godzinie gotowania rosół może być zbyt ostry. Oczywiście rosół powinien być dobrze doprawiony, dlatego warto co jakiś czas go próbować, a na samym końcu doprawić zgodnie z upodobaniami smakowymi. 
  • Rosół możesz przygotować różnych mięs. W Polsce najchętniej wykorzystywane jest mięso z indyka, kurczaka, wołowiny, królika oraz mieszanki tych mięs. Rzadziej robimy rosół z kaczki, gęsi i perliczki. Zobacz jak zrobić rosół z kaczki. 
     

Notka redakcyjna

Rosół, czyli co


Rosół, czyli wywar z mięsa i warzyw, powstał w efekcie długotrwałego gotowania mięsa, które było dawniej konserwowane poprzez zasolenie i wysuszenie. Pierwotnie taki rodzaj wywaru nazywano rozsół (czy rozsol), a dziś używamy nazwy rosół. Rosół to tradycyjna potrawa kuchni polskiej uwielbiana przez dorosłych i dzieci. Rosół to potrawa, która wymaga cierpliwości, gdyż gotowanie dobrego rosołu zajmuje nawet 3 godziny. Przygotowanie rosołu polega na wolnym gotowaniu mięsa oraz warzyw. Rosół z indyka nie jest zbyt tłusty, dlatego często gości na niedzielnych, komunijnych oraz weselnych stołach. Rosół to doskonała baza do przygotowania innych zup np. zupy pomidorowej, krupniku czy zupy kalafiorowej.

Z czym podać rosół z indyka


Rosół z indyka to aromatyczna i klarowna zupa z mięsa i warzyw, lubiana zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Tradycyjny rosół podawany jest z cienkim makaronem (najlepiej domowym), ale to nie jedyny sposób podania rosołu. Bulion można podać z pierożkami, ziemniakami oraz lanymi kluseczkami. Jak zrobić lane kluski do rosołu? To proste. Mieszamy 2 jajka z 3 łyżkami mąki pszennej i połową łyżeczki soli. Dokładnie mieszamy. Zagotowujemy rosół i mieszając wlewamy ciasto do rosołu. Mniejsze kluseczki uzyskasz, gdy ciasto będzie rzadsze a większe z ciasta gęstego. Jeśli lubisz duże kluski lane, to wlewaj ciasto i bardzo delikatnie mieszaj rosół. Rosół przelewamy do miseczki i posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy