Krem z kaszy manny jest podstawą świątecznych wypieków w kuchni polskiej. Być może znacie go z miodownika lub stefanki. Ale możecie wykorzystać go także do innych ciast, tortów, deserów lub słodkich przekąsek. Z dodatkiem owoców może być pysznym pomysłem na drugie śniadanie. Jak zrobić krem z kaszy manny?
Artur Rogalski
(średnia 4.44 z 206 głosów)
Gotowanie kaszy: wlewamy mleko do garnka, dodajemy cukier i wstawiamy do zagotowania. Gdy zacznie wrzeć powoli wsypujemy kaszę manną. Cały czas mieszamy i gotujemy do momentu, aż kasza zgęstnieje (ok. 10 min). Odstawiamy do ostygnięcia.
Ucieranie masła: do miski wkładamy masło w temperaturze pokojowej. Ucieramy je mikserem na puszysty krem. Dodajemy po łyżce ugotowaną, zimną kaszę manną. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Pod koniec dodajemy ekstrakt waniliowy.
Gotowy krem z kaszą manną: nakładamy na ciasto i odstawiamy do lodówki na min. 30 min (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu studzenia gotowego kremu).
Porady
- Ugotowana kasza manna po wystudzeniu ma być bardzo gęsta – kiedy włożycie w nią pionowo łyżkę, to powinna zostać w tej samej pozycji.
- Do kremu potrzebne jest prawdziwe masło o zawartości tłuszczu min. 82%. Nie może być zimne, więc należy je wcześniej wyjąć z lodówki. Nie powinno być także roztopione, więc uważajcie, żeby nie zostawić go na słońcu.
- Gdy w kremie pojawią się grudki masła, da się to naprawić. Należy wtedy miksować krem nad parą wodną przez ok. 2 minuty. Jak to zrobić? Trzeba wstawić wodę w garnku i zawiesić na nim miskę z kremem w taki sposób, aby nie dotykała wody. Ma być jedynie delikatnie podgrzewana przez parę wodną.
- Aby zrobić czekoladowy krem z kaszy manny, dodajcie do ucieranego masła dwie czubate łyżki kakao (ok. 40 g).
- Udany krem z kaszy manny będzie miał wyczuwalne, małe grudki – nie jest więc odpowiedni do tworzenia precyzyjnych dekoracji, np. na torcie.
Z dodatkiem pysznego kremu z kaszy manny upieczenie następujące ciasta:
To pozycja, którą uwielbiają nie tylko dzieciaki. Podany w pucharkach gęsty krem z kaszy manny, polany musem owocowym posmakuje każdemu. Słodka przekąska jest na tyle pożywna, że z powodzeniem sprawdzi się na drugie śniadanie. Poniżej kilka naszych propozycji na deser z kaszy manny:
Kasza manna powstaje z pszenicy zwykłej, ma więc dużą wartość energetyczną. W 100 g kaszy mieści się ok. 348 kcal. Z minerałów, które zawiera, na pierwszym miejscach są fosfor i potas. Jest także źródłem białka, błonnika i witaminy B.
Jeśli jednak zależałoby wam na bardziej wartościowych deserach z kaszy manny, warto wybrać kaszę razową lub orkiszową, który mają większą zawartość błonnika.
Z kolei pszenna kasza manna będzie lepsza w przypadku diet lekkostrawnych. Można ją podawać w stanach zapalnych jelit i żołądka i po operacjach.
Komentarze