Krem z kaszy manny

Krem z kaszy manny jest podstawą świątecznych wypieków w kuchni polskiej. Być może znacie go z miodownika lub stefanki. Ale możecie wykorzystać go także do innych ciast, tortów, deserów lub słodkich przekąsek. Z dodatkiem owoców może być pysznym pomysłem na drugie śniadanie. Jak zrobić krem z kaszy manny?

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

krem

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.46 z 198 głosów)

Krem z kaszy manny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Gotowanie kaszy: wlewamy mleko do garnka, dodajemy cukier i wstawiamy do zagotowania. Gdy zacznie wrzeć powoli wsypujemy kaszę manną. Cały czas mieszamy i gotujemy do momentu, aż kasza zgęstnieje (ok. 10 min). Odstawiamy do ostygnięcia.

  • 2.

    Ucieranie masła: do miski wkładamy masło w temperaturze pokojowej. Ucieramy je mikserem na puszysty krem. Dodajemy po łyżce ugotowaną, zimną kaszę manną. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Pod koniec dodajemy ekstrakt waniliowy.

  • 3.

    Gotowy krem z kaszą manną: nakładamy na ciasto i odstawiamy do lodówki na min. 30 min (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu studzenia gotowego kremu).

Porady

  • Ugotowana kasza manna po wystudzeniu ma być bardzo gęsta – kiedy włożycie w nią pionowo łyżkę, to powinna zostać w tej samej pozycji.
  • Do kremu potrzebne jest prawdziwe masło o zawartości tłuszczu min. 82%. Nie może być zimne, więc należy je wcześniej wyjąć z lodówki. Nie powinno być także roztopione, więc uważajcie, żeby nie zostawić go na słońcu.
  • Gdy w kremie pojawią się grudki masła, da się to naprawić. Należy wtedy miksować krem nad parą wodną przez ok. 2 minuty. Jak to zrobić? Trzeba wstawić wodę w garnku i zawiesić na nim miskę z kremem w taki sposób, aby nie dotykała wody. Ma być jedynie delikatnie podgrzewana przez parę wodną.
  • Aby zrobić czekoladowy krem z kaszy manny, dodajcie do ucieranego masła dwie czubate łyżki kakao (ok. 40 g).
  • Udany krem z kaszy manny będzie miał wyczuwalne, małe grudki – nie jest więc odpowiedni do tworzenia precyzyjnych dekoracji, np. na torcie.

Notka redakcyjna

Ciasta z kremem z kaszy manny

Z dodatkiem pysznego kremu z kaszy manny upieczenie następujące ciasta:

  • miodownik – klasyczny lub z orzechami, jak np. w przepisie na miodownik orzechowy bez jajek,
  • stefankę – czyli ciasto bez pieczenia na bazie herbatników przekładanych kremem czekoladowym. Jeśli szukacie wegańskiej wersji przepisu, polecamy stefankę marcepankę autorstwa Natalii Krupskiej,
  • ciasto biszkoptowe z kremem i galaretką – na jasny biszkopt kładziemy krem z kaszy manny i na to galaretkę owocową w wybranym smaku. W galarecie można zatopić kawałki owoców sezonowych,
  • ciasto czekoladowe z kremem – wystarczy upiec murzynek i przełożyć go waniliowym kremem z kaszy manny. Wierzch możecie polać polewą czekoladową.

Krem z kaszy manny na deser

To pozycja, którą uwielbiają nie tylko dzieciaki. Podany w pucharkach gęsty krem z kaszy manny, polany musem owocowym posmakuje każdemu. Słodka przekąska jest na tyle pożywna, że z powodzeniem sprawdzi się na drugie śniadanie. Poniżej kilka naszych propozycji na deser z kaszy manny:

  • krem z musem truskawkowym – nakładamy krem z kaszy manny do pucharków. Miksujemy truskawki z cukrem pudrem i nakładamy ostrożnie na wierzch deseru. Taki krem można przygotować od razu w słoikach – wtedy łatwiej będzie go zabrać do szkoły, pracy lub na uczelnię. Mus truskawkowy możecie zrobić według wskazówek z przepisu na wegańską panna cottę,
  • czekoladowy krem z orzechami i karmelem – do kremu z kaszą manną dodajemy kakao. Możecie dodać także łyżkę masła orzechowego. Wierzch posypujemy posiekanymi orzeszkami i polewamy karmelem, 
  • bananowy krem z kaszy manny – banany można dodać już na etapie gotowania kaszy na mleku. Wystarczą 2 szt. Można podać z domową bitą śmietaną,
  • krem z kaszy manny o smaku szarlotki – do kaszy dodajemy cynamon, a na wierzch kładziemy kawałki jabłek, prażonych z odrobiną miodu lub syropu klonowego.

Kasza manna – wartości odżywcze

Kasza manna powstaje z pszenicy zwykłej, ma więc dużą wartość energetyczną. W 100 g kaszy mieści się ok. 348 kcal. Z minerałów, które zawiera, na pierwszym miejscach są fosfor i potas. Jest także źródłem białka, błonnika i witaminy B.

Jeśli jednak zależałoby wam na bardziej wartościowych deserach z kaszy manny, warto wybrać kaszę razową lub orkiszową, który mają większą zawartość błonnika.

Z kolei pszenna kasza manna będzie lepsza w przypadku diet lekkostrawnych. Można ją podawać w stanach zapalnych jelit i żołądka i po operacjach.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy