Rosół domowy

Rosół domowy to prawdziwy przysmak, a przy tym naturalny lek na wszystkie dolegliwości. Długo gotowany wywar z mięs i warzyw ma w sobie mnóstwo dobroczynnych składników, a do tego rozgrzewa organizm już od pierwszej łyżki. Jak zrobić rosół jak z babcinej kuchni? Zobaczcie nasz sprawdzony przepis na króla wszystkich zup. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Zupy rosół dania mięsne

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.2 z 206 głosów)


Rosół domowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Włoszczyzna zupa 1.

    Wywar: Mięso oraz kości wkładamy do garnka i zalewamy 2 litrami zimnej wody. Gotujemy na małym ogniu. Cebulę obieramy i opalamy nad ogniem. Resztę warzyw obieramy i myjemy. Z liściem, zielem, rozkruszonym suszonym grzybkiem, natką i cebulą dodajemy do zupy. Po zagotowaniu zbieramy szumowiny.

  • Wywar mięsny 2.

    Doprawianie: Zmniejszamy ogień do minimum. Gotujemy rosół 3-4 godziny (powinien „pyrkać” – nie mocno wrzeć). Pod koniec wsypujemy kurkumę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z ugotowanym makaronem.

Porady

  • Aby rosół był jeszcze bardziej aromatyczny, można doprawić go odrobiną kozieradki. Na wywar przygotowany z 2 litrów wody wystarczy 1 płaska łyżeczka przyprawy.
  • Mięso z rosołu warto odłożyć i wykorzystać do przygotowania farszu na pierogi, naleśniki czy krokiety. Dzięki temu przygotujemy tani dwudaniowy obiad dla całej rodziny. Mięso z rosołu będzie też świetną bazą do wszelkich pasztetów.
  • Choć zdecydowanie najczęściej spotykamy na stołach rosół z makaronem, równie pysznym wariantem jest rosół z kluskami lub kołdunami. Niektórzy serwują też rosół z ziemniakami.

Notka redakcyjna

Jakie mięso do rosołu?

Jak zrobić rosół? Przede wszystkim potrzebujemy dobrej jakości mięsa. Może być to drób, czyli kurczak, indyk, gęś,  kaczka czy perliczka, ale także wołowina. Do rosołu świetnie nadaje się łata, gicz, mostek czy szponder wołowy. Najlepszy rosół powstanie jednak z mieszanki mięs, dlatego polecamy przygotować wywar drobiowo-wołowy. Do mięsnego wywaru doskonale nadaję się też kości, które podczas gotowania nie tylko oddają swój smak, ale i wzbogacają zupę o mnóstwo wartości odżywczych. Mogą to być zarówno kości wołowe, wieprzowe, jak i z drobiu. Musimy pamiętać, że mięso do rosołu powinno być tłuste, gdyż to właśnie tłuszcz jest przewodnikiem smaku naszej zupy. 

Jakie przyprawy do rosołu?

Następny niezbędnik do rosołu to aromatyczne dodatki. Żadna domowa zupa nie obędzie się bez ziela angielskiego, liści laurowych i ziaren pieprzu. Przyprawy wkładamy do garnka razem z mięsem, zalewamy wodą i zaczynamy powolne gotowanie. Nasz wywar warto wzbogacić też szczyptą kurkumy dla pięknego koloru, szczyptą lubczyku, który wzbogaci smak oraz odrobiną imbiru, który podkręci aromat zupy i dodatkowo wzmocni jej zdrowotne działanie. Doskonałym dodatkiem do każdego wywaru są również suszone grzybyWarto wiedzieć kiedy solić rosół, gdyż zbyt wczesne posolenie może podziałać na niekorzyść naszego wywaru. Najlepiej więc dosolić zupę na samym końcu, dosłownie na 15 minut przed końcem gotowania. 

Kiedy dodać warzywa do rosołu?

Kolejnym ważnym punktem tego przepisu są warzywa korzeniowe, czyli tak zwana włoszczyzna. To mieszanka marchwi, korzenia pietruszki, selera i pora. Do tego niezbędna będzie też cebula. Można dodać też kapustę, która nada zupie jeszcze więcej smaku. Wszystkie warzywa należy obrać, a cebulę dodatkowo opalić nad ogniem. Ten prosty zabieg wydobędzie z cebuli jeszcze więcej aromatu, a do tego sprawi, że zupa nabierze głębszego koloru. Pamiętajmy, że warzywa dodajemy do zupy dopiero gdy mięso już wstępnie się ugotuje, czyli w połowie gotowania całej zupy. W tym momencie zbieramy z wywaru szumowiny i dopiero wrzucamy wszystkie warzywa. Krótsze gotowanie sprawi, że warzywa nie będą rozgotowane, a do tego pozostanie w nich więcej witamin i minerałów. 

Sprawdź: jak sklarować rosół jeśli zrobi się mętny

Ile kalorii ma rosół z makaronem?

Kaloryczność rosołu zależy od użytego mięsa, więc może się różnić w poszczególnych przepisach. Zwykle jednak, czysty domowy rosół ma około 40-50 kalorii w 100 ml. Jest to wartość energetyczna samego wywaru, więc po doliczeniu gotowanego mięsa, marchewki oraz makaronu w 100 g będziemy mieli już około 150 kalorii, więc klasyczna porcja rosołu z makaronem i mięsem może mieć około 400-500 kalorii. 

Co zrobić z mięsa z rosołu? 

Gotowane mięso z rosołu to nie tylko pyszny dodatek do zupy, ale także wdzięczna baza do przygotowania wielu innych dań. Takie miękkie i aromatyczne kawałki mięsa doskonale sprawdzą się do wszelkiego rodzaju gulaszy. Wystarczy przygotować aromatyczny sos i wymieszać w nim kawałki gotowanego mięsa. Taka prosta i szybka mięsna potrawka, podana z ziemniakami lub kaszą, to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Świetnym pomysłem jest wykorzystanie gotowanego mięsa do pasztetów i kotletów, bądź zrobienie z niego farszu. Takim mięsnym nadzieniem możemy wypełnić wszelkiego rodzaju knedle, pyzy, pierogi, krokiety czy naleśniki.

Aby zrobić farsz z mięsa z rosołu, wystarczy dokładnie oddzielić całe mięso od kości, a następnie przepuścić je przez maszynkę. Do tego podsmażamy posiekaną cebulkę i doprawiamy wszystko solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. W ten prosty sposób możemy przygotować farsz zarówno z kurczaka, indyka, jak i wołowiny, albo mieszanki wszystkich tych mięs.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy