REKLAMA

Prawdziwy sos pomidorowy do makaronu

Przygotujmy ten sos i zorganizujmy prawdziwą włoską ucztę - z miską makaronu!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Sosy sos pomidorowy dania z makaronem spaghetti

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 172 głosów)


Składniki:

  • 4 łyżki najlepszej oliwy
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 soczysta cebula, drobno posiekana
  • 2 łodygi selera, obrane i pokrojone w kosteczkę
  • 2 średnie marchewki, pokrojone w drobną kostkę
  • 12 dag wędzonego, parzonego boczku pokrojonego w drobną kostkę
  • 1,2 kg przejrzałych, obranych, wypestkowanych i pokrojonych w kostkę pomidorów
  • 150 ml białego, wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, na gorącą wrzucamy czosnek, cebulę, selera naciowego, marchewkę, boczek. Smażymy na średnim ogniu ok. 10 min, mieszając drewnianą łyżką. Dokładamy pomidory, wino i skórkę z pomarańczy, wsypujemy oregano i tymianek roztarte w dłoniach nad garnkiem.
  • Dusimy na małym ogniu ok. 45 min, kontrolując, jak bardzo sos gęstnieje, i doprawiając do smaku cukrem, solą i pieprzem. Idealnie jest przetrzeć go w specjalnym przecieraku lub pulsacyjnie zmiksować blenderem.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 8/2016

Porady

Taki sos może trafić do lazanii, do mielonego mięsa, na naleśniki z farszem z białego sera na pikantnie, na grzanki lub do długich wstążek gorącego makaronu. Aby wzbogacić jego smak, warto dorzucić 2–3 łyżki gotowego pesto, posiekaną bazylię lub chilli.

Innym pomysłem na sos do makaronów są świeże kawałki pomidorów, ale zawsze je obierajmy! Najłatwiej to zrobić po wycięciu zielonej części i nakrojeniu lekko na czubku w krzyżyk. Zanurzamy je potem na chwilę we wrzątku i przerzucamy do miski z zimną wodą i kostkami lodu, po czym obieramy bez problemu. Potem przekrawamy i wyjmujemy pestki. Miąższ kroimy na duże kawałki, obsypujemy listkami bazylii, polewamy oliwą, dodajemy posiekany czosnek, sól, pieprz. Odcedzony makaron zasypujemy pomidorami, dorzucamy kostkę zimnego masła, mieszamy na patelni i wykładamy na talerze, zasypując tartym ostrym serem. Najlepszy makaron na wakacje!
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy