Przygotujmy ten sos i zorganizujmy prawdziwą włoską ucztę - z miską makaronu!
Fot. Miód Malina Studio
(średnia 4.53 z 172 głosów)
sosy, sos pomidorowy, dania z makaronem, spaghetti - zobacz inne inspiracjePorady
Taki sos może trafić do lazanii, do mielonego mięsa, na naleśniki z farszem z białego sera na pikantnie, na grzanki lub do długich wstążek gorącego makaronu. Aby wzbogacić jego smak, warto dorzucić 2–3 łyżki gotowego pesto, posiekaną bazylię lub chilli.
Innym pomysłem na sos do makaronów są świeże kawałki pomidorów, ale zawsze je obierajmy! Najłatwiej to zrobić po wycięciu zielonej części i nakrojeniu lekko na czubku w krzyżyk. Zanurzamy je potem na chwilę we wrzątku i przerzucamy do miski z zimną wodą i kostkami lodu, po czym obieramy bez problemu. Potem przekrawamy i wyjmujemy pestki. Miąższ kroimy na duże kawałki, obsypujemy listkami bazylii, polewamy oliwą, dodajemy posiekany czosnek, sól, pieprz. Odcedzony makaron zasypujemy pomidorami, dorzucamy kostkę zimnego masła, mieszamy na patelni i wykładamy na talerze, zasypując tartym ostrym serem. Najlepszy makaron na wakacje!
Komentarze