REKLAMA

Karkówka z piekarnika

Karkówka z piekarnika to świetny pomysł na wyborny obiad świąteczny dla gości i dla rodziny. Możemy serwować ją w towarzystwie ziemniaczanego purée, buraczków, surówki z marchewki czy też colesława. Przepis na karkówkę z piekarnika jest bardzo prosty – zawsze wychodzi świetnie, a do tego jest łatwy w przygotowaniu. Dobrym pomysłem jest przyrządzenie karkówki z rękawa – dzięki temu mięso będzie miękkie i soczyste. Warto jednak pamiętać, że decydujący wpływ na smak naszego dania ma jakość mięsa, dlatego warto kupować je od zaufanych dostawców. Jak upiec karkówkę w piekarniku? Poniżej podpowiadamy. Przepis na karczek z piekarnika pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" 6/2019, nowe wydanie już w sprzedaży!

dodany przez: "Sól i Pieprz" 6/2019

dania mięsne karkówka pieczona pieczeń wieprzowa

Czas przygotowania:
24godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.32 z 192 głosów)


Kroki przygotowania:

  • karkówka 1.

    Przepis na karkówkę z piekarnika zaczynamy od przygotowania mięsa. Najpierw je oczyszczamy, a następnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Dalej nacieramy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mielonym chilli i suszonym tymiankiem. Tak przyprawione mięso wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 

  • krojenie-pomidora 2.

    Pomidory myjemy i kroimy w cienkie plasterki, a cebulę obieramy i kroimy w talarki. Zamarynowane mięso nacinamy od góry tak, aby  powstało 10 małych kieszonek. Do każdej z nich wkładamy po plasterku sera, pomidora i cebuli. 

  • pieczeń-w-rękawie 3.

    Karkówkę wkładamy do rękawa do pieczenia, związujemy i delikatnie nakłuwamy w kilka miejscach. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez ok. 2 godziny. 

Porady

  • Karkówkę z piekarnika możemy wykorzystać nie tylko na świąteczny obiad, ale również na kanapki – karczek pieczony można jeść na zimno. Ze świeżym pieczywem, ogórkiem i pomidorem smakuje naprawdę wybornie. 
  • Najlepszą opcją jest pieczenie karkówki w rękawie. Dzięki temu będzie ona soczysta. Możemy też upiec ją w brytfance lub na blasze bez przykrywki – wówczas będzie ona miała chrupiącą skórkę. 
  • Wpływ na końcowy smak naszego dania ma nie tylko jego sposób przygotowania, ale również, a może nawet przede wszystkim – jakość wykorzystanych składników. Dobry karczek powinien ważyć nie więcej niż 1,7 kg (większe kawałki pochodzą od starszych wieprzy, dlatego mogą być one twarde i trudne w obróbce). Warto też zwrócić uwagę na kolor karkówki – jeśli jest ona sina, to znaczy, że prawdopodobnie leży ona zbyt długo w lodówce. Karczek nie powinien być również śluzowaty, gdyż świadczy to o nieświeżości mięsa. 
     

Notka redakcyjna

Jak upiec karkówkę w piekarniku? 

Karkówkę w piekarniku można upiec na dwa podstawowe sposoby: w rękawie lub na brytfance. Jeśli zdecydujemy się na tę pierwszą opcję, to wystarczy zamarynowany karczek umieścić w rękawie, związać go z dwóch stron i zrobić małe dziurki po to, by zapewnić stały dostęp do powietrza. Z kolei jeśli zdecydujemy się na przygotowanie karkówki z piekarnika na brytfance, to warto pamiętać, by jej niczym nie przykrywać. Wcześniej natomiast karczek należy obsmażyć na patelni z każdej ze stron (najlepiej na smalcu). Ponadto bardzo ważne jest to, by w międzyczasie polewać go marynatą. 

Ile piec karkówkę w piekarniku?

Czas pieczenia karkówki uzależniony jest przede wszystkim od techniki jej przygotowania, a także sztuki mięsa. Jeśli mamy 1,5 kg karczek i chcemy go upiec w rękawie, to optymalny czas pieczenia to ok. 120 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Z kolei jeśli zdecydujemy się na pieczenie karkówki bez rękawa, to również należy piec ją ok. 120 minut, ale w nieco mniejszej temperaturze, bo w 150 stopniach Celsjusza.  

Marynata do karkówki z piekarnika 

Ważnym aspektem w przygotowywaniu karczku z piekarnika jest jego wcześniejsze zamarynowanie. Dzięki temu będzie on jeszcze smaczniejszy, a mięso w pełni przejdzie smakiem przypraw. Do marynowania karkówki możemy wykorzystywać różne przyprawy, w tym: pieprz, sól, tymianek, majeranek, jałowiec, ziele angielskie, papryka słodka i ostra, czosnek, kminek, kolendra. Oprócz tego należy dodać olej rzepakowy lub oliwę z oliwek, po to, by przyprawy mogły dobrze „przykleić się” do mięsa. Po zamarynowaniu mięsa w przyprawach należy owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 24 h. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy