Karkówka z piekarnika to świetny pomysł na aromatyczny obiad świąteczny dla całej rodziny. Karczek podany w całości dobrze odnajduje się w towarzystwie ziemniaków, buraczków, surówki z marchewki czy też colesława. Z kolei pokrojony w plastry będzie świetnym dodatkiem do chleba. Warto pamiętać, że decydujący wpływ na smak naszego dania ma jakość mięsa, dlatego warto kupować je od zaufanych dostawców. Pyszną karkówkę pieczoną koniecznie robimy w marynacie, dzięki temu będzie krucha.
iStock
(średnia 4.32 z 193 głosów)
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopniu, w trybie pieczenia góra–dół, przy termoobiegu – 130 stopni. Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopniu, w trybie pieczenia góra–dół, przy termoobiegu – 130 stopni.
Przygotowanie mięsa: myjemy je (koniecznie w zimnej wodzie), a osuszamy ręcznikiem papierowym. Nie odcinamy nadmiaru tłuszczu, to on sprawi, że karczek będzie rozpływał się w ustach.
Marynata: czosnek rozgniatamy i łączymy z solą, pieprzem i majerankiem.
Marynowanie mięsa: karkówkę dobrze nacieramy przygotowaną marynatą. Zawijamy ją w folię aluminiową (sprawdzi się również szczelnie zamykany pojemnik do przechowywania żywności) i odstawiamy do lodówki, na noc (jednak nie dłużej niż 2 dni). Jeśli nie mamy tyle czasu, do maceracji wystarczy kilka godzin.
Obsmażanie karczku: rozgrzewamy tłuszcz (15 m oleju) na patelni. W między czasie mięso wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy folię aluminiową. Delikatnie usuwamy nadmiar marynaty (zostawiamy ją), a następnie obsmażamy je z każdej strony, na dużym ogniu, dosłownie przez 1 minutę. Jeszcze ciepły karczek wieprzowy ponownie dokładnie nacieramy marynatą.
Pieczenie karkówki: mięso przekładamy do brytfanny. Wsadzamy do piekarnika na środkową półkę i pieczemy przez ok. 2 godziny. Karkówkę z piekarnika co jakiś czas polewamy aromatycznym sosem, który będzie się tworzył w czasie pieczenia, żeby była soczysta. Po godzinie mięso przekręcamy na drugą stronę. Po upieczeniu pozwalamy odpocząć mięsu w piekarniku przez ok. 15 minut.
Podanie: pieczony karczek kroimy w plastry. Możemy podać z ziemniakami i surówką.
Porady
- Karkówka z piekarnika w całości sprawdzi się nie tylko na pyszny obiad dla całej rodziny, ale również na kanapki – to świetna domowa wędlina. Ze świeżym pieczywem, ogórkiem i pomidorem smakuje naprawdę wybornie.
- Najlepszą opcją jest karkówka z piekarnika w rękawie. Dzięki temu będzie ona soczysta i mięciutka. Z kolei upieczona w brytfance, w naczyniu żaroodpornym lub na blasze bez przykrywki – będzie miała chrupiącą skórkę.
- Karkówka z piekarnika w plastrach powinna być wcześniej obsmażona, ale bardzo krótko, tak żeby zamknąć w niej sok, dzięki temu mięso nie wysuszy się w czasie pieczenia. Można obłożyć ją podsmażonymi pieczarkami z cebulą. Całość można zalać sosem pomidorowym.
- Karkówka z piekarnika to świetna propozycja na świąteczny obiad, sprawdzi się zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie i wszelkie inne uroczyste okazje rodzinne. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić ją na codzienny obiad.
- Karkówka z piekarnika z ziemniakami – możemy piec je razem, jeśli jednak mamy dużą sztukę mięsa to ziemniaki trzeba dołożyć w czasie pieczenia, tak, żeby zostało dla nich ok. 30 minut. Do tego można dodać też inne warzywa, np. marchewkę, pietruszkę, buraki.
Komentarze