Karkówka z piekarnika

Karkówka z piekarnika to świetny pomysł na aromatyczny obiad świąteczny dla całej rodziny. Karczek podany w całości dobrze odnajduje się w towarzystwie ziemniaków, buraczków, surówki z marchewki czy też colesława. Z kolei pokrojony w plastry będzie świetnym dodatkiem do chleba. Warto pamiętać, że decydujący wpływ na smak naszego dania ma jakość mięsa, dlatego warto kupować je od zaufanych dostawców. Pyszną karkówkę pieczoną koniecznie robimy w marynacie, dzięki temu będzie krucha.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

karkówka pieczona

Czas przygotowania:
2godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.32 z 193 głosów)


Karkówka z piekarnika - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopniu, w trybie pieczenia góra–dół, przy termoobiegu – 130 stopni. Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopniu, w trybie pieczenia góradół, przy termoobiegu – 130 stopni.

  • 2.

    Przygotowanie mięsa: myjemy je (koniecznie w zimnej wodzie), a osuszamy ręcznikiem papierowym. Nie odcinamy nadmiaru tłuszczu, to on sprawi, że karczek będzie rozpływał się w ustach.

  • 3.

    Marynata: czosnek rozgniatamy i łączymy z solą, pieprzem i majerankiem.

  • 4.

    Marynowanie mięsa: karkówkę dobrze nacieramy przygotowaną marynatą. Zawijamy ją w folię aluminiową (sprawdzi się również szczelnie zamykany pojemnik do przechowywania żywności) i odstawiamy do lodówki, na noc (jednak nie dłużej niż 2 dni). Jeśli nie mamy tyle czasu, do maceracji wystarczy kilka godzin.

  • 5.

    Obsmażanie karczku: rozgrzewamy tłuszcz (15 m oleju) na patelni. W między czasie mięso wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy folię aluminiową. Delikatnie usuwamy nadmiar marynaty (zostawiamy ją), a następnie obsmażamy je z każdej strony, na dużym ogniu, dosłownie przez 1 minutę. Jeszcze ciepły karczek wieprzowy ponownie dokładnie nacieramy marynatą.

  • 6.

    Pieczenie karkówki: mięso przekładamy do brytfanny. Wsadzamy do piekarnika na środkową półkę i pieczemy przez ok. 2 godziny. Karkówkę z piekarnika co jakiś czas polewamy aromatycznym sosem, który będzie się tworzył w czasie pieczenia, żeby była soczysta. Po godzinie mięso przekręcamy na drugą stronę. Po upieczeniu pozwalamy odpocząć mięsu w piekarniku przez ok. 15 minut.

  • 7.

    Podanie: pieczony karczek kroimy w plastry. Możemy podać z ziemniakami i surówką.

Porady

  • Karkówka z piekarnika w całości sprawdzi się nie tylko na pyszny obiad dla całej rodziny, ale również na kanapki – to świetna domowa wędlina. Ze świeżym pieczywem, ogórkiem i pomidorem smakuje naprawdę wybornie.
  • Najlepszą opcją jest karkówka z piekarnika w rękawie. Dzięki temu będzie ona soczysta i mięciutka. Z kolei upieczona w brytfance, w naczyniu żaroodpornym lub na blasze bez przykrywki – będzie miała chrupiącą skórkę.
  • Karkówka z piekarnika w plastrach powinna być wcześniej obsmażona, ale bardzo krótko, tak żeby zamknąć w niej sok, dzięki temu mięso nie wysuszy się w czasie pieczenia. Można obłożyć ją podsmażonymi pieczarkami z cebulą. Całość można zalać sosem pomidorowym.
  • Karkówka z piekarnika to świetna propozycja na świąteczny obiad, sprawdzi się zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie i wszelkie inne uroczyste okazje rodzinne. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić ją na codzienny obiad.
  • Karkówka z piekarnika z ziemniakami – możemy piec je razem, jeśli jednak mamy dużą sztukę mięsa to ziemniaki trzeba dołożyć w czasie pieczenia, tak, żeby zostało dla nich ok. 30 minut. Do tego można dodać też inne warzywa, np. marchewkę, pietruszkę, buraki.

Notka redakcyjna

Karkówka z piekarnika – dobre mięso to podstawa

Wpływ na końcowy smak naszego dania ma nie tylko jego sposób przygotowania, ale również, a może nawet przede wszystkim – jakość wykorzystanych składników. Dobra karkówka powinna ważyć nie więcej niż 1,7 kg (większe kawałki pochodzą od starszych wieprzy, dlatego mogą być one twarde i trudne w obróbce). Warto też zwrócić uwagę na kolor karczku wieprzowego – jeśli jest ona sina, to znaczy, że prawdopodobnie leży ona zbyt długo w lodówce. Nie powinien być również śluzowaty, gdyż świadczy to o nieświeżości mięsa.
 

Jak upiec karkówkę w piekarniku?

Karkówkę w piekarniku można upiec na dwa podstawowe sposoby: w rękawie lub w brytfance. Jeśli zdecydujemy się na tę pierwszą opcję, to wystarczy zamarynowany karczek umieścić w rękawie, związać go z dwóch stron i zrobić małe dziurki po to, by zapewnić stały dostęp do powietrza. Z kolei jeśli zdecydujemy się na przygotowanie karkówki z piekarnika w brytfance, to warto pamiętać, by jej niczym nie przykrywać. Wcześniej natomiast karczek należy obsmażyć na patelni z każdej ze stron (najlepiej na smalcu). Ponadto bardzo ważne jest to, by w międzyczasie polewać go marynatą.
 

Ile piec karkówkę w piekarniku?

Czas pieczenia karkówki uzależniony jest przede wszystkim od techniki jej przygotowania, a także sztuki mięsa. Jeśli mamy 1,5 kg karczek i chcemy go upiec w rękawie, to optymalny czas pieczenia wynosi ok. 120 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. W przypadku pieczenia karkówki bez rękawa, to również należy piec ją ok. 120 minut, ale w nieco niższej temperaturze, bo w 150 stopniach Celsjusza. 
 

Marynata do karkówki z piekarnika

Ważnym aspektem w przygotowywaniu karczku z piekarnika jest jego wcześniejsze zamarynowanie. Dzięki temu powstanie pyszne mięso, które w pełni przejdzie smakiem przypraw. Do marynowania karkówki możemy wykorzystywać różne przyprawy, w tym: pieprz, sól, tymianek, majeranek, jałowiec, ziele angielskie, paprykę słodką i ostrą, czosnek, kminek, kolendrę. Oprócz tego należy dodać olej rzepakowy lub oliwę z oliwek, po to, by przyprawy mogły dobrze „przykleić się” do mięsa. Po zamarynowaniu mięsa w przyprawach należy owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 24 h.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy