Bulion grzybowy

Klarowny bulion grzybowy świetnie smakuje sam, ale jest też dobrą bazą do innych potraw. Możecie podać go z pasztecikami lub makaronem.

Zupybulion

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 173 głosów)

Składniki:

  • 30 dag suszonych borowików
  • duży pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
  • duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 5–7 ziaren czarnego pieprzu
  • sól
  • ew. 5 łyżek gęstej śmietany

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Dzień wcześniej grzyby zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na noc. Nazajutrz osączamy, płyn zachowujemy. Grzyby kroimy w niezbyt cienkie paski. Włoszczyznę obieramy i myjemy. Cebulę w łupince opiekamy nad ogniem lub na suchej patelni. Do garnka wlewamy ok. 2 l zimnej wody, wkładamy masło, dodajemy włoszczyznę, opaloną cebulę, ziarna pieprzu i sól.
  • Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, a wywar stanie się bardzo intensywny. Całość przelewamy przez gęste sito. Do wywaru dodajemy grzyby razem z płynem z moczenia. Gotujemy ok. 20 min. Przyprawiamy. Ponownie przecedzamy (grzyby wykorzystujemy do pierogów lub pasztecików). Bulion grzybowy możemy podać z kleksem śmietany oraz pasztecikami z kapustą.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy