Bulion grzybowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Dzień wcześniej grzyby zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na noc. Nazajutrz osączamy, płyn zachowujemy. Grzyby kroimy w niezbyt cienkie paski. Włoszczyznę obieramy i myjemy. Cebulę w łupince opiekamy nad ogniem lub na suchej patelni. Do garnka wlewamy ok. 2 l zimnej wody, wkładamy masło, dodajemy włoszczyznę, opaloną cebulę, ziarna pieprzu i sól.
Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, a wywar stanie się bardzo intensywny. Całość przelewamy przez gęste sito. Do wywaru dodajemy grzyby razem z płynem z moczenia. Gotujemy ok. 20 min. Przyprawiamy. Ponownie przecedzamy (grzyby wykorzystujemy do pierogów lub pasztecików). Bulion grzybowy możemy podać z kleksem śmietany oraz pasztecikami z kapustą.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017
Komentarze